Dizajnirane bebe

BEBE PO MJERI RODITELJA
Piše: Nikola Biliškov
Donedavno je odabir izgleda i spola potomstva spadao u domenu znanstvene fantastike. Međutim, uz uvjet da imate dovoljno novca i ako vam je spol vašeg djeteta stvarno jako bitna stvar u životu, odnedavno i za to postoji rješenje. Dovoljno je da se javite u kliniku dr. Jeffreya Steinberga, u formularu zaokružite spol djeteta, uplatite određenu svotu na račun… i sve ostalo je u rukama liječničkog tima rečene klinike, čije su dvije podružnice smještene u New Yorku i Los Angelesu. Za 9 mjeseci, garantirano, imat ćete željenog dečkića ili djevojčicu.
Da, spol djeteta stvarno mnogo znači roditeljima. Pokazalo se, ne samo u tzv. primitivnim sredinama, nego i u onim tzv. najrazvijenijim. Kad se rodi sin, puca se iz pušaka ili se unutar privatnog prostora puca od ponosa – to su tek nijanse jednog te istog rituala.
Postoje i roditelji kojima nije bitan samo spol djeteta. Oni žele, recimo i da njihovo dijete bude atletske građe, ima plavu kosu i duboke, plave oči, visoko čelo, da bude visoko 188 cm (naravno, kad dostigne zrelost). Sve će to uskoro, u roku od pola godine, biti moguće u istoj klinici istog onog dr. Steinberga. Formular će biti proširen, veseli bogati roditelji uživat će u svom arijevski građenom podmlatku, ili u djeci koja izgledaju kao Isus ili Tom Cruise, ponosni očevi će pasati svoje oči na kćerkicama kopijama Angeline Jolie… Ili možda žele da njihova kćerka, kad naraste, ima najveće sise, a sin, isto kad naraste, ima najveći penis u društvu.
Dakako, ovakva primjena već raširenog postupka, nazvanog predimplantacijska genetička dijagnostika (PGD) (a koji se koristi za rano otkrivanje genetskih bolesti i drugih malformacija ploda), izaziva burnu polemiku (npr. ovdje i ovdje).
Sasvim opravdano. Jer, treba razmotriti sve moguće konzekvence primjene tog postupka.