Diopter: Projekt “Aroma samo-zapošljavanja”

SLIJEDI PRAKTIČKI DIO PROJEKTA
05. ožujka 2014. godine u prostorijama DIOPTER – OTVORENOG UČILIŠTA u Puli, održana je press konferencija na kojoj je Maja Milevoj, ravnateljica Diopter - otvorenog učilišta predstavila dosadašnji tijek provedbe aktivnosti projekta pod nazivom „Aroma samo – zapošljavanja”, budući da je navedeno učilište jedno od partnera u spomenutom projektu.

Projekt „Aroma samo – zapošljavanja” odobren je za financiranje bespovratnim sredstvima Europske Unije u okviru operativnog programa IPA IV Razvoj ljudskih potencijala, natječaj Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih.

Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Libar iz Slavonskog Broda, partner na projektu je Diopter - otvoreno učilište iz Pule, a suradnik na  projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje – lokalne ispostave. Ukupna vrijednost projekta je 152.745,62 EUR od čega Europska unija sufinancira 144.115,49 EUR. Projekt je započeo 19. listopada 2013. godine, a traje 12 mjeseci, odnosno  do 18. listopada 2014. godine. To je i ujedno treći projekt Diopter Otvorenog Učilišta u kratkom vremenu, zanimljivo je da je i prvi za koji je jedno privatno učilište iz RH dobilo novac od Europske Unije.

Opći cilj projekta je doprinijeti jačanju sektora obrazovanja odraslih kako bi povećali konkurentnost na tržištu rada, a specifični cilj projekta osmišljavanje novog programa (pilot projekt edukacije za uzgoj i preradu  aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja) za obrazovanje odraslih, uzimajući u obzir potrebe na tržištu rada.

Polaznicima ovog programa edukacije omogućava se stjecanje dodatnih kvalifikacija, čime postaju konkurentniji na tržištu rada, ali ih se također potiče i na samo – zapošljavanje u području poljoprivrede, navela je Maja Milevoj.

U skladu s time, u tijeku dosadašnje provedbe projekta, teoretski dio nastave besplatno je odslušalo i uspješno položilo 45 (uglavnom nezaposlenih) polaznika; od toga 15 s područja Istarske županije, 15 s područja Brodsko – Posavske županije te 15 polaznika s područja Vukovarsko – Srijemske županije. Jedino vrijeme spriječava program da se krene u praktički dio projekta.

Ukupno 30 polaznika, koji nemaju nikakve troškove čak niti putne, odnosno deset polaznika iz svake pojedine županije sa najboljim rezultatima postignutim na teoretskom dijelu nastave dobilo je priliku priključiti  se izvođenju praktične nastave u trajanju od 100 sati.

Polaznici iz Istre praktičnu nastavu obavljaju u poljoprivrednim gospodarstvima na području Šišana. Gdje će polaznicima biti omogućeno praćenje procesa uzgoja u različitim fazama uzgoja aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja. Dodijeljenim sredstvima učilište je dobilo sav potreban inventar za kvalitetan rad, od ručnih alata za obradu zemlje do pokretne destilerije, sa kojom će svaki polaznik imati priliku raditi i destilirati svoje bilje.

U sklopu praktičnog dijela nastave, organizirati ćemo i susrete sa uspješnim subjektima iz poslovnog sektora kako bi polaznici čuli njihova pozitivna iskustva te dobili korisne informacije o mogućnostima pokretanja vlastite proizvodnje, čime bi se doprinijelo rješavanju problema nezaposlenosti, rekla je Maja Milevoj.

Na kraju projekta polaznici će, osim primanja uvaženog certifikata, prisustvovat i studijskom putovanju u Provansu u trajanju od 5 dana, gdje će moći iz prve ruke dobiti uvid o tome kako to rade experti koji su najbolji u Europi. (foto: REx)