PETAK, 29. OŽUJKA U 20 SATI, PULA Ovog petka, 29. ožujka..."/>

Crnohumorna drama ‘‘Zaposlenje’‘, Uskrsna rapsodija Ekomuzeja ‘‘Batana’‘, glazba, izložbe i još mnogo toga

Crnohumorna drama ‘‘Zaposlenje’‘, Uskrsna rapsodija Ekomuzeja ‘‘Batana’‘, glazba, izložbe i još mnogo toga-143896

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ VIKEND
Ovoga vikeda očekuje vas mnoštvo zanimljivih kulturnih događanja. Ne propustite otvorenja izložbi, umjetnost, filmove i glazbu.

Crnohumorna drama "Zaposlenje" u Klubu PFT-a,
PETAK, 29. OŽUJKA U 20 SATI, PULA

Ovog petka, 29. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je nagrađivane crnohumorne drame Zaposlenje čiju režiju potpisuje Ermanno Olmi.

Redatelj inzistira na realizmu neprofesijskih glumaca dok prikazuje društvene promjene i dehumanizirajuće djelovanje poslovnih metoda te modernih tehnologija usred talijanskog gospodarskog procvata 60'.

Mladić u nastojanju da pomogne ruralnoj obitelji u financijskim problemima prekida redovno školovanje i pokušava se zaposliti u velikoj milanskoj korporaciji. Pri tom prolazi niz bizarnih ispita, a nakon što dobije posao, mora trpiti niz poniženja i napredovati tek nakon što bolje radno mjesto isprazni smrt kolege. 

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati  mladi filmski autor i kinoklubaš Masimo Paris.

Ermanno Olmi rodio se u Bergamu 1931. godine. Talijanski je redatelj i scenarist koji je filmsku karijeru započeo radeći kao činovnik u elektrani Edison-Volta koja je sponzorirala filmske i kazališne projekte. Kroz sedam godina za tvrtku je snimio mnoge dokumentarne filmove postavši i odgovornim za tamošnji filmski odjel. Zadnji film koju je snimio za njih bio je ujedno i njegov prvi igrani film Il tempo si è fermato (1958). Nakon uspjeha toga filma Olmi je otišao u Milano i tamo suosnovao neovisnu filmsku kompaniju Twenty Four Horses za koju je snimio poluautobiografski igrani film Il posto (1961). Uslijedili su Zaručnici (1963.) i Došao je čovjek (1965.), biografija pape Ivana XXIII koja se pokazala kao komercijalno neuspješna. Nakon toga posvetio se TV filmovima, vrativši se na veliko platno tek 1978. filmom Stablo za klompe koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu 1978. i smatra se njegovim najboljim filmom. 

Njegova je karakteristika rad s glumcima amaterima i snimanje na autentičnim lokacijama, a često se služi dugim kadrovima prikazujući živote običnih ljudi.

Izložba Simone Beck Mocenni "Oneiros"
PETAK, 29. OŽUJKA U 19 SATI, PULA

Simone Mocenni Beck rođen je u Milanu 1970. godine. Bavi se slikarstvom, kiparstvom, prozom i poezijom. Studirao je kontrabas na konzervatoriju G. Verdi u Milanu. U svojoj 19. godini jedna njegova kompozicija za cello izvedena je na Madridskom muzičkom konzervatoriju. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama te učestvuje na likovnim simpozijima diljem svijeta: Acquasanta terme, Albiano, Biella, Bologna, Caorle, Castelraimondo, Cremona, Enna, Fordongianus, Maccagno, Milano, Modena, Monterosso, Monticello, Nova Milanese, Pavia, Passariano, S. Benedetto del Tronto, Trieste, Vergnacco, (I); Paris, (F); Bjelovar, Đakovo, Fažana, Grožnjan, Kaštel, Koprivnica, Labin, Pazin, Pula, Rovinj, Savičenta, Vodnjan (HR); Ankara, Luleburgaz, (TR); Dubai (UAE); Tudela de duero (E); Guadalajara, (MEX)…

U Dubaiju je prisutan sa šest radova. 2011. godine sudjeluje na drugoj svijetskom bijenalu u Guadalajari (Mexico) kao predstavnik Italije. 2013. godine u suradnji sa ocem Gualtierom realizira javni spomenik žrtvama bombardiranja Pule 1944.-1945. O njegovom radu objavljeno je mnoštvo članaka, emisija i monografskih izdanja. Član je HDLU Istre i Drustva hrvatski Knizevnika Istre.

Izložba fotografija Michaela Goldgrubera: Bruchzonen,
PETAK, 29. OŽUJKA U 20 SATI, PULA

U petak 29. ožujka, s početkom u 20 sati, u Galeriji Makina u Puli, održat će se otvorenje izložbe fotografija Michaela Goldgrubera: Bruchzonen. Izložba se može vidjeti do 26.  travnja ove godine.

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna. Osim toga, izdvajamo radionicu umjetničkog vezenja u Kući Kaštela u Momjanu.

Zion Boška Festival u Klubu Kotač,
SUBOTA, 30. OŽUJKA OD 22 SATA, PULA

Dragi Zion Boška entuzijasti, došlo je vrijeme da počnemo sa serijom warm up partyja za ovogodišnji festival. Prvi grad na ovoj warm up turneji je Pula, na starom mjestu u Klubu Kotač.

Ovom prigodom nam dolaze jedni od najaktivnijih soundsystem crewa u Italiji BLACK LION HI-VIBES. Poznati su po svojim eventima PN DUB SOUND i svake godine imaju svoj mali stage na Zion Station Festivalu. A organiziraju i festival WOOD U DUB. Uz to redovno emitiraju radijske emisije dva puta tjedno. Ukratko, ekipa je 100% posvećena dubu i soundsystem kulturi.

Uz njih dolaze i lokalni igrači THE ANUNNAKI SELECTOR, CUE SURPRISE i domaćin Zion Boške VIBRATION ADDICT sa svojim soundsystemom.
Biti će to jedna luda noć u kojoj ćemo osjetiti dašak Zion Boška vajba. Plesati ćemo uz razne dub ritmove, a za kraj zatvaramo u jungle i dnb stilu tako da predstavimo i naš drugi stage Bass Fusion, koji od prošle godine imamo na festivalu.

Soundpainting radionica 2024. u Rojcu,
PETAK, 29. OŽUJKA, I SUBOTA 30. OŽUJKA OD 15 DO 19 SATI, PULA

Soundpainting platforma Pula u suradnji sa udrugom RONDO HISTRIAE i Savezom udruga Rojca predstavljaja SOUNDPAINTING radionicu 2024, koja će se održati u petak i subotu, 29.i 30. ožujka 2024. od 15 do 19 sati u Dnevnom boravku DC Rojc Pula. Soundpainting radionica 2024 je besplatna za sve aktivne i pasivne polaznike!

Namjenjena je školovanim i samoukim glazbenicima, glazbenim profesionalcima i amaterima - dobne skupine: od 20 godina do 70 godina.

Vrijeme: petak, 29. i subota, 30 .ožujka 2024. od 15 do 19 sati

Mjesto: Dnevni boravak DC Rojc Pula

Voditelj radionice: Neven Radaković (Pula, 1978.), akademski dirigent, skladatelj, teoretičar glazbe, glazbeni pedagog, glazbenik, performer - umjetnički voditelj i producent Soundpainting platforme Pula. Magistrirao je dirigiranje i teoriju glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi mo.Vjekoslava Šuteja, te glazbenu pedagogiju pri Filozofskom fakultetu u Puli.

Ključni termini:

 • - Skladanje u relanom vremenu
 • - Instant kompozicija
 • - Intuitivna kompozicija
 • - Konceptualna kompozicija
 • - Event kompozicija
 • - Performativna kompozicija
 • - Zvučna kompozicija
 • - Game kompozicija
 • - Dirigirana improvizacija
 • - Kolektivna improvizacija
 • - Konceptualna improvizacija
 • - Slobodna improvizacija
 •  

Uskrsna rapsodija Ekomuzeja "Batana": 2024 jaja, batana ukrašena cvijećem, tradicijski zalogaji i živa glazba,
NEDJELJA, 31. OŽUJKA U ROVINJU

Rovinj-Rovigno okupan proljetnim suncem, pod kojim oživljavaju njegove upečatljive boje, idealno je odredište za uskrsne blagdane na moru. Ima li bolje pozivnice domaćima i gostima za tradicionalni uskrsni program Ekomuzeja-Ecomuseo "Batana" od proljetno ukrašene najstarije batane "Risorte"?

S prvim danima proljeća učenici rovinjskih osnovnih škola zamijenili su učionice Velikim molom i u obilju sunca prionuli posebno kreativnom zadatku. Na preduskrsnim radionicama u organizaciji Ekomuzeja-Ecomuseo "Batana" izrađivali su od papira nježne bijelo-roze cvjetove badema. Njima su potom pažljivo ukrasili najstariju rovinjsku batanu, stalno "usidrenu" ispred ulaza u Ekomuzej-Ecomuseo u znak dobrodošlice.

Ukrašena cvjetnim vijencem "Risorta" najljepša je najava tradicionalnog Bataninog programa koji će ispred Ekomuzeja-Ecomuseo donijeti primamljive uskrsne okuse, mirise i, naravno, puno dobrog raspoloženja uz pjesmu i glazbu.

Svi posjetitelji moći će kušati tradicionalni meni, koji će se dijeliti besplatno (frigana riba i čaša vina), a dijelit će se i mirisne uskrsne  ince te kuhana jaja, i to čak njih 2024! Program će u nedjelju započeti u 10:30 h i trajati do 13 h, a nakon predaha druženje se nastavlja u popodnevnim satima od 17 do 19 h. Na Uskrsni ponedjeljak program započinje u 10 h, a trajat će do 13 h. Kao i svako događanje u Ekomuzeju-Ecomuseo, i ovo će popratiti živa glazba za koju će biti zaduženi „Sugar Notes“, „Viècia Ruveîgno” i “Dj So Chic trio”. 

Uz Ecomuseo-Ekomuzej “Batana”, organizatori programa su Turistička zajednica - Ente per il turismo Rovinj-Rovigno i Grad Rovinj-Rovigno - Città di Rovinj-Rovigno. 

Poziv na radionicu umjetničkog vezenja u Kući Kaštela u Momjanu,
PRIJAVE NA RADIONICU OTVORENE DO 29. OŽUJKA

S ponosom javljamo da je Ajoj - istarski brand unikatnih jastučnica odabran od strane Svjetskog vijeća za obrtničke umjetnosti Europe za sudjelovanje na Europskim danima umjetničkih obrta 2024, između više od 220 prijava iz 29 europskih zemalja (World Crafts Council Europe grant for European Artistic Craft Days 2024).

U duhu ove iznimne prilike, pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na prvoj Ajoj radionici u Kući Kaštela u Momjanu!

Ova posebna radionica će se održati 4. i 5. travnja, od 17:30 do 20:30 sati, pružajući sudionicima i sudionicama priliku da nauče umijeće vezenja i stvore vlastiti set ručno izvezenih jastučnica Ajoj. Sudjelovanje na radionici je potpuno besplatno, a svi materijali bit će osigurani od strane organizatorica.

Ajoj brand je rezultat strasti prema umjetnosti i dizajnu, osnovan 2020. godine od strane Tanje Šuflaj, kustosice, i Tee Štokovac, fotografkinje/dizajnerice. Njihova bogata umjetnička iskustva utkana su u svaki detalj njihovih proizvoda, a jastučnice Ajoj predstavljaju spoj tradicije i suvremenog pristupa, njegujući autentičnost i kreativnost.

"Pozivamo sve ljubitelje i ljubiteljice umjetnosti i dizajna da nam se pridruže na ovoj posebnoj radionici," izjavila je Tea Štokovac, suosnivačica brenda Ajoj. "Želimo podijeliti našu strast i vještinu vezenja sa zajednicom te zajedno stvoriti nezaboravne radove koji će oplemeniti brojne domove."

Prijave za radionicu su otvorene do 29. ožujka putem linka, a broj mjesta je ograničen, stoga požurite s prijavama!

"Pridružite nam se na ovom jedinstvenom događaju koji slavi umjetnost i tradiciju" dodala je Tanja Šuflaj, suosnivačica brenda Ajoj. "Ovo je prilika da se okupimo, naučimo nešto novo i zajedno stvorimo unikatne proizvode."

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.