Circolo Pula: Pazi što jedeš od 21.-23. listopada

Circolo Pula: Pazi što jedeš od 21.-23. listopada-72334

UZ BOGAT TRODNEVNI PROGRAM I PRODAJNI EKO SAJAM SA 50-AK PROIZVOĐAČA!
U Zajednici Talijana - Circolo u Puli danas je najavljeno 6. izdanje manifestacije "Pazi što jedeš", koju organizira Etnografski muzej Istre i Udruga Istarski eko proizvod, ove godine i uz vrijedno partnerstvo učilišta Diopter iz Pule.

Kustosica Etnografskog muzeja Istre Tanja Kocković Zaborski sa suradnicima je predstavila trodnevnu, nikad bogatiju manifestaciju, sa ovogodišnjom temom "Mediteranske prehrane". Pulski će Circolo po prvi puta ugostiti manifestaciju, kojoj je dobrodošlicu poželio Fabrizio Radin, u ime Zajednice Talijana Pula. Od petka  21. pa do nedjelje 23. listopada, puna tri dana, svi će posjetitelji i gosti moći užigvati u nizu sadržaja. Na temu mediteranske prehrane održati će se 6 predavanja, od uzgoja ribe do prerade maslinovog ulja. Tu je i Okrugli stol na temu mediteranske prehrane, a prodiskutirati će se o tome koliko je iste zastupljeno u našim jelovnicima te o činjenici da je vrijedan segment nematerijalne kulturne baštine.

Marina Lovrić, koordinatorica volontera, istaknula je kako je prvi dan sajma, petak 21.listopada, posvećen studentima , koji će široj javnosti prezentirati svoja istraživanja i zaključke na temu prehrane, održivog razvoja i ekologije. Ovaj se studentski dan organizira u suradnji s Fakultetom ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković iz Pule, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Velik je i odaziv 40-ak volontera Gimnazije Pula te interdisciplinarnog studija Kultura i turizam te na radionice osnovnoškolaca Centra, Vidikovca i Kaštanjera, istaknula je Megi Kožul.

Dorian Siljan, iz Udruge Istarski eko proizvod , kazao je kako nas svih u Circolu tijekom tri dana očekuje i eko sajam koji okuplja više od 50-ak proizvođača svakoga dana od 10.00 do 19.00 sati.  Posjetitelji će ondje na terasi Circola pod šatorom ili u unutarnjoj dvorani, moći kupiti različite eko proizvode iz Hrvatske i inozemstva. Osim toga, ti će se isti proizvodi moći i degustirati, očemu možete saznati detaljnije na: www.pazistojedes.com. Dođite i kupujte od 50-ak certificiranih ekoloških proizvođača povrća, voća, orašastih plodova, žitarica, prerađevina, meda, maslinovog i bučinog ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda, pripravaka od ljekovitog bilja i lavande, ekološkog sjemena.

Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera Pula, predstavila je EU projekt "Eko je fora", koji je u samoj završnoj fazi. Naime, program edukacija za ekološkog poljoprivrednika, iz EU socijalnog fonda besplatno završava 40 polaznika; 20-ak iz Istre i 20-ak iz Vukovara, a upravo će im se u petak 21. listopada, tijekom svečanog otvaranja, uručiti i diplome, verificirane od nadležnog ministarstva. Osim stručnog osposobljavanja 40 polaznika, Diopter Pula je osnažio i vlastite predavače i resurse kao i vanjske suradnike, te stvorio i standard eko zanimanja i kvalifikacije potrebne za iste.

Predavanja, okrugli stolovi, radionice i koncerti ( petaki subota u 21.00 sat Circolo) očekuju Vas od petka 21. listopada do nedjelje 23. listopada, od 10.00 do 19.00 sati.

Očekuju Vas s radošću!

( J. Vitasović / Foto: M. Angelini)