Članovi SK “Istra” iz Marčane osvajači su brojnih odličja diljem Hrvatske

Članovi SK “Istra” iz Marčane osvajači su brojnih odličja diljem Hrvatske-135896

U TIJEKU JE UREĐENJE NOVOG MJESTA ZA VJEŽBE GAĐANJA
Streljački klub Istra iz Marčane osnovan je 2003. godine, na inicijativu strijelaca južne Istre koji se natječu u disciplini zračni pištolj i pištolj velikog kalibra. Ciljevi udruge su poticanje, razvoj i unapređenje streljačkog sporta te razvitak odgojnih, moralnih i etičkih vrijednosti kod svojih članova.

Članovi Streljačkog klub Istra nižu mnoge uspjehe na raznim natjecanjima diljem Hrvatske, osvajaju pojedinačna ali i ekipna odličja. Trenutno je u tijeku uređenje 'mjesta za vježbe gađanja' na području Općine Marčana čime se otvara mogućnost postizanja još boljih i značajnijih rezultata. 

Odakle želja za osnivanjem sportske udruge?

Prije osnivanja kluba (SK "ISTRA" Marčana) manji dio sadašnjeg članstva, bili su članovi i natjecatelji streljačkih klubova u Primorsko-goranskoj županiji budući da kod nas (južna-jugoistočna istra) nije bilo streljačkih klubova koji su se primarno bavili (natjecali, trenirali) pištoljskim disciplinama klasičnog streljaštva Hrvatskog streljačkog saveza na udaljenosti od 25m kao i disciplinama međunarodnog programa (ISSF-a) isto na udaljenosti od 25m a i 50m. Kao članovi "Riječkih" klubova, u dvije godine, koliko su naši natjecatelji nastupali za njih, (Ivica Bolonović, Ivica Krajcar i Dragan Zekić) bili su među boljima u susjednoj županiji te su osvajali i odličja kako u pojedinačnom tako i u ekipnom plasmanu za Riječke klubove.

Prilikom jednog natjecanja u Karlovcu, razgovorom među naprijed spomenutim natjecateljima, razvila se ideja o osnivanju kluba i prednostima koje bi realizacija spomenute ideje donosila. Krenulo se s provedbom navedenog plana i osnovan je Streljački klub "Istra", 2003.godine sa sjedištem u Marčani.

Rezultati ostvareni tijekom godina uz entuzijazam i posvećenost članova, pokazali su da je osnivanje kluba bio 'pun pogodak'. U prilog tome govori i konstantno povećanje broja članova koji su prepoznali odlične uvjete i pogodnosti za napredak u ovom sportu.

U izgradnji je mjesto za vježbe gađanja na području Marčane. Koji treninzi će se tamo provoditi? 

Nakon ishodovanja odobrenja MUP-a RH za korištenje 'drugog mjesta za vježbe gađanja', na području Općine Marčana u prirodnom okruženju, od stručno kvalificirane osobe i specijaliziranih trenera provodit će se sljedeće:

-Mentalni trening (psihološka priprema): s ciljem jačanja performansi

-Kondicijski trening: s ciljem izjednačavanja neskladnog odnosa razvoja tjelesne muskulature zbog jednostranosti stavova i dužine vremena provedenih u stavu za pucanje a ovisno o streljačkoj disciplini

-Specijalistički trening: s ciljem savladavanja tehnike gađanja (stava za pucanje, ciljanja, okidanja i disanja)

Ima li žena u klubu? 

U Klubu imamo trenutno šest žena, od kojih su četiri natjecateljice, sve su talentirane pištoljašice te je samo pitanje vremena kada će početi osvajati odličja na Prvenstvima Hrvatske.

Ako nam možete izdvojiti vaše najveće uspjehe

Naši najveći uspjesi su svakako osvajanje brojnih odličja na Prvenstvima Hrvatske u ekipnom i u pojedinačnom plasmanu. U ekipnom plasmanu, prvaci Hrvatske smo bili deset puta, viceprvaci dvanaest puta te trećeplasirani sedam puta. U pojedinačnom plasmanu, tri puta smo imali prvaka Hrvatske, sedam puta viceprvaka i devet puta trećeplasiranog. Isto tako, dvaput smo 'rušili' ekipni Državni rekord od kojih je jedan i dan danas aktualan i to u disciplini 25m VK revolver 10+10 hitaca sa 567 krugova.

Discipline u kojima su osvojena odličja su: 25m VK Pištolj 10+10 hitaca, 25m VK revolver 10+10 hitaca,  25m VK revolver i pištolj središnjeg paljenja serijski  15+15 hitaca, 25m standard pištolj 3x20 hitaca i 25m pištolj središnjeg paljenja 30+30 hitaca.

Osvajači navedenih odličja su sljedeći Republički majstori streljaštva: Ivica Bolonović, Ivica Krajcar, Dragan Zekić i Dean Draščić.

Za napomenuti je da je tijeku uređenje ”mjesta za vježbe gađanja” na području Općine Marčana, a po završetku uređenja i dobivanju potrebnog odobrenja, članovi Kluba će imati, nakon 10 godina (nakon zatvaranje vojnog strelišta ”Valdebek”) ponovno priliku kontinuiranog besplatnog treninga, čime se otvara mogućnost postizanja daljnjih još boljih i značajnijih rezultata. OVDJE možete pogledati kako napreduje uređenje terena. 

Odlični rezultati dolaze iz napornog rada i puno vježbi, a mi im ovim putem želimo puno uspjeha u daljnjim natjecanjima i da što prije urede teren kako bi mogli kvalitetno nastaviti trenirati.

(Hana R./foto: SK Istra)