Borba s kajacima tik do mora na Valovinama

Borba s kajacima tik do mora na Valovinama-138887

SUKOB KUPAČA I KONCESIONARA
Plaža Valovine na Stoji, poznata po svojoj ljepoti i čistom moru, postala je poprište sukoba između nezadovoljnih kupača i koncesionara koji iznajmljuju kajake. Kajaci, zavezani uz stablo tik do mora, izazivaju nezadovoljstvo među posjetiteljima, ali i potiču pitanja o pravilima korištenja obale i koncesijskim odobrenjima. Naime, kako kažu, a kako se i vidi po fotografijama, kajaci su zavezani uz stablo na plaži tik do mora. Kajaci svakodnevno smetaju kupačima prilikom ulaska u more i nesmetanim boravkom na plaži. 

Kupači, čija ogorčenost nije ostala neprimijećena, ističu da su kajaci postali prepreka pri ulasku u more te narušavaju opuštenost na plaži. "Bahato ponašanje na Valovinama! Koncesionar je zavezao kajake za stablo na samu plažu gdje je jedini hlad. Ne možemo normalno odložiti naše ležaljke i koristiti plažu kako treba!", navode neki od kupača.

Kako bi rasvijetlili situaciju, obratili smo se Gradu Pulu koji je, putem redarstva, izvršio očevid na terenu. Prema njihovim informacijama, radi se o mikrolokaciji za koju je koncesijsko odobrenje izdano za iznajmljivanje kajaka.

"Komunalni redari Grada Pula-Pola dužni su vršiti nadzor nad korištenjem pomorskog dobra. Ukoliko utvrde da se korištenje pomorskog dobra ne vrši na način propisan zakonom, odnosno da je ono u suprotnosti s koncesijskim odobrenjem izdanim od Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja Grada Pula-Pola, komunalni redari dužni su o tome izvijestiti Lučku kapetaniju Pula, druga nadležna tijela te Vijeće za davanje koncesijskog odobrenja Grada Pule-Pola.", odgovorili su nam iz Grada.

Sukob između kupača i koncesionara postavlja šira pitanja o upravljanju javnim plažama, pravilima koncesija i osiguravanju pristupa svima. Iako koncesijska odobrenja omogućavaju gospodarsko iskorištavanje određenih dijelova obale, važno je osigurati da takva iskorištenja ne narušavaju prava i udobnost šire javnosti.

Dok čekamo daljnji razvoj situacije, jasno je da će ova kontroverza ostati fokusom pažnje na Valovinama. Hoće li se pronaći kompromisno rješenje koje će zadovoljiti sve strane ili će situacija eskalirati u veći sukob, ostaje za vidjeti. Jedno je sigurno - borba za pristup javnim plažama i očuvanje njihove ljepote i funkcionalnosti tek je jedno od mnogih pitanja s kojima se društvo mora suočiti kako bi osiguralo harmoniju između različitih korisnika obale.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Pitamo GRAD(o)načelnika koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

(Hana R.)