Bolnica ‘Martin Horvat’ iz Rovinja koristi toplinsku energiju mora putem nove dizalice topline

Bolnica ‘Martin Horvat’ iz Rovinja koristi toplinsku energiju mora putem nove dizalice topline-144490

DOBILI DIZALICU TOPLINE ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST
Županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju ''Martin Horvat'' u Rovinju uspješno je zaključila projekt ''Sea for Heritage Energy Transition - SEAHEaT'', koji je počeo s provedbom 2022. godine. Danas je održana završna konferencija na kojoj su prezentirani rezultati ovog projekta.

Među prisutnima su bili istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, ravnatelj bolnice Marinko Rade, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, zajedno s mnogim drugim uzvanicima.

Glavni cilj ovog projekta bio je poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada koje su kulturno naslijeđe, uz poštivanje strogih zahtjeva Nacionalnog konzervatorskog ureda, što je često izazov s kojim se susreću zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Projekt je promovirao korištenje toplinske energije mora putem dizalica topline kao minimalno invazivne, visoko tehnološke i učinkovite tehnologije za obnovu takvih zgrada.

Bolnica "Martin Horvat" sada je opremljena dizalicom topline, koja će smanjiti troškove energenata i povećati energetsku učinkovitost. Župan Boris Miletić istaknuo je važnost ovog projekta u sklopu šireg cilja podrške zelenoj tranziciji, naglašavajući potrebu za korištenjem obnovljivih izvora energije.

Ravnatelj bolnice Marinko Rade zahvalio je svima na podršci, naglašavajući kako je financijska pomoć iz fondova Islanda, Lihtenštajna i Norveške bila ključna za uspješnu energetsku tranziciju.

Gradonačelnik Paliaga čestitao je svim zaposlenicima bolnice i partnerima na uspješnom provođenju projekta, ističući važnost kontinuirane podrške razvoju ove ustanove.

Projekt je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Vrijednost projekta iznosila je 955.208,26 EUR, od čega je Bolnici kao nositelju dodijeljeno 517.519,69 EUR.

Partneri na projektu su bili: IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o., Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Apenhet AS - donatorski partner iz Norveške.

(REX/ Foto preuzeto s www.istra-istria.hr)