Arhitektu Emilu Jurcanu iz Pule uručena nagrada na Piranskim danima arhitekture

Arhitektu Emilu Jurcanu iz Pule uručena nagrada na Piranskim danima arhitekture-132608

POČASNO PRIZNANJE ZA PROJEKT REKONSTRUKCIJE MALOG RIMSKOG KAZALIŠTA 
Arhitekt Emil Jurcan iz Zadruge Praksa za projekt je rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture. Dva takva priznanja dodjeljuju se uz međunarodnu arhitektonsku nagradu Piranesi, a u slučaju Malog rimskog kazališta 10 je članova žirija obrazložilo kako nagrađuju “jednostavne, ali ipak kompleksne intervencije na kulturnoj baštini. Autor je pažljivo pristupio zadatku – s minimalnim je sredstvima ostvario veliku promjenu, koja je kulturno naslijeđe učinila dostupnim javnosti, predstavljajući njegov društveni značaj.

Ove je godine nominirano 50 projekata iz 11 europskih država, a samu su nagradu Piranesi osvojili Slovenci: arhitekti iz ateljea Medprostor Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić i Dino Mujić, za rješenje pomičnog krova nad ruševinama crkve Sv. Ivana Krstitelja u Žičkoj Kartuziji.

Drugo počasno priznanje također je ostalo u Sloveniji, a osvojili su ga arhitekti iz ateljea a2o2 Žiga Ravnikar i Eva Senekovič, te suradnici Klara Bohinc i Andraž Keršič za obnovu obiteljske kuće u Domžalama.

Počasno priznanje žirija nagrade Piranesi prvo je priznanje Malom rimskom kazalištu, objektu koji je investitor, Arheološki muzej Istre, dovršio prije svega nekoliko mjeseci.

(H.R.)