5000 posjetitelja 5. Festivala sira u Svetvinčentu

5000 posjetitelja 5. Festivala sira u Svetvinčentu-71682

KOZA BIANCA MISS JE ISTRE, OPG PERŠIĆ NAJBOLJI SIRAR
Sjajno i toplo vrijeme tijekom vikenda, u Svetvinčenat je, tijekom dvodnevnog, 5. Festivala sira, privuklo oko 5000 posjetitelja!

A oni su ondje doista imali što vidjeti i kušati, sve je odisalo u znaku vrijednih težačkih ruku, na placi u sklopu 12. Mrkata istrijanskega dela  te u Kaštelu, na 20-ak štandova sirara i OPG-ova na 5. Festivalu sira. Organizatori, Općina Svetvinčenat, TZ Svetvinčenat i Zadruga Dva roga, zadovoljni su manifestacijom, koja je u nešto kasnijem terminu održavanja , produljila sezonu.

Festival, koji promovira vrijednosti Istre i Svetvinčenta, prepoznali su i brojni gosti koji borave u Istri. I doista, novi termin Festivala koncem rujna, itekako odgovara izlagačima, koji su nam kazali kako im je puno bolje sada doći u Svetvinčenat, no u špici sezone. Inače, vele, ona u središnjoj Istri traje oko pet mjeseci. I čuli smo u Kaštelu i na placi mnoštvo stranih jezika, posebice naših susjeda Talijana i Slovenaca, koji redovito dolaze za vikende u Istru, odmoriti se, dobro pojesti i popiti.

Na Placi, u sklopu 12. Mrkata istrijanskega dela, izlagalo je 40-ak obitelji; ponudivši prirodnu kozmetiku i  proizvode, razne gastro delicije, uporabne predmete i ukrase za dom, kažune, fjonde, nakit od maslinova drveta... Na 5. Festivalu sira, kupovale su se i jele kobasice, ombolo, domaći sladoledi bez glutena te pivo San Servolo i malvazija Morosini. Onaj tko bi u Kaštelu i kušao ponuđene sireve te kolače od sira, iste je i kupovao; a cijene su se kretale od 70 do tristotinjak kuna za kilogram.

U subotu poslije podne održan je i Izbor Naj koze, a za Miss je proglašena koza Bianca. Za najboljeg sirara Festivala, posjetitelji su izglasali OPG Peršić.

Najmlađi su uživali u radionicama na placi i pastirskim igrama Udruge Birikina Pula, pod vodstvom Vesne Mileta Laković. Glumilo se, pjevalo i učilo o sirevima te naposlijetku i odgledalo predstavu sa miševima, mačkom i naravno, sirom. Goste je tijekom dva dana glazbom i skečevima zabavljao pulski Duo Šik Šok.

Vidimo se dogodine!

(REX; foto: Dunja Percan)