18. Dani meda u Pazinu, Duga ekspozicija - nove vizije, predstava Ništa im neće bit’...

18. Dani meda u Pazinu, Duga ekspozicija - nove vizije, predstava Ništa im neće bit’...-143016

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Ovoga tjedna ne propustite novu psihološku radionicu u Vodnjanu na temu ''Bullying i Cyberbullying kod djece'' ni predstavu Ništa im neće bit' u kazalištu Poreč s Ecijom Ojdanić i Franom Maškovićem. 

Također, u prostoru novouređenog Multimedijalnog centra kreativnosti u Svetom Lovreču, ovog četvrtka s početkom u 19 sati, započinje edukativni ciklus predavanja i predstavljanja fotografskih i srodnih tema u 2024. godini. Za početak, gost - edukator je Patrik Marcan, mladi profesionalni fotograf iz okolice Poreča, stoga ne propustite ovo zanimljivo predavanje.

Istog dana i u isto vrijeme, ali u Premanturi ("Škola" na placi) u 19 sati, održat će se predavanje PETAR KRAGIĆ - "Globalizacijske brige" Ovoga petka svečano se otvaraju 18. Dani meda u Pazinu koji će trajati 23. i 24. veljače, a u nastavku pročitajte više o navedenim događanjima.

Psihološka radionica ''Bullying i Cyberbullying kod djece'',
SRIJEDA, 21. VELJAČE, 18 SATI U DOMU MLADIH U VODNJANU

Nastavljaju se psihološke radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Radionice provode psiholozi koji osim temeljnog obrazovanja iz psihologije imaju završene i različite psihoterapijske škole, a termin je svake treće srijede u mjesecu od 18.00 do 19.30 na adresi Portarol 31, Vodnjan (ulaz kroz voltu).

Drugo ovogodišnje predavanje će se održati u srijedu, 21. veljače, iznimno u Domu mladih u Vodnjanu s početkom u 18.00 sati povodom obilježavanja Dana ružičastih majica te Tjedna psihologije. Tema predavanja je “Bullying i Cyberbullying kod djece”, a predavači psihologinja Doris Radolović i Alica Rosić Jakupović, voditeljica Odjela prevencije PU Istarske. 

Predavanje ima za cilj podučiti roditelje, učitelje, nastavnike i odgojitelje glavnim obilježjima vršnjačkog (bullying) i elektroničkog nasilja (cyberbullying) u svrhu njihova prepoznavanja i pravodobnog reagiranja u slučajevima njihove pojave.

U sklopu radionice bit će riječi o sljedećim temama: pojmovi vršnjačkog i elektroničkog nasilja, njihova obilježja, prediktori i posljedice istih; uloga učitelja, roditelja i općenito odraslih u prevenciji i prepoznavanju opasnosti, te kako pomoći djeci i mladima u suočavanju s neugodnim iskustvima; pružanje savjeta i podučavanje pravilima za sigurno korištenje interneta, usmjeriti ih na koji način pružiti djeci podršku u korištenju interneta kao medija za druženje i komunikaciju; smjernice o tome kako razgovarati s djecom o nadgledavanju njihovih aktivnosti i pravilima korištenja interneta i mobitela; podrška u osiguravanju i filtriranju sadržaja kojima su djeca izložena na internetu.

Radionica je namijenjena posebno odgojiteljima, nastavnicima i roditeljima, te svim ostalim zainteresiranima.

Predstava Ništa im neće bit' u kazalištu Poreč s Ecijom Ojdanić i Franom Maškovićem,
SRIJEDA, 21. VELJAČE U 20 SATI, KAZALIŠTE POREČ

U srijedu, 21. veljače od 20 sati u kazalištu Poreč imamo priliku pogledati toplu i zabavnu komediju Ništa im neće bit' kazališta Moruzgva, u izvedbi dvaju poznatih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca, Ecije Ojdanić i Frane Maškovića.

Kao najava nadolazećeg 17. izdanja Zlatnog zuba, omiljenog porečkog kazališnog festivala komedije i smijeha, ova će predstava zasigurno dobro nasmijati i razgaliti srca široke publike.

Komedija Ništa im neće bit' donosi priču o praznom gnijezdu, kući iz koje su otišla djeca koja to više nisu, a roditelji se odjednom nalaze sami, jedno pred drugim, prije nego jedno do drugog. Nada, supruga i majka, i dalje snažno osjeća djecu, prvenstveno intenzivnom brigom. Ponekad ta briga prelazi u paniku, ponekad u patetiku, a najčešće u smiješne pokušaje kontrole. Dragan, suprug i otac, potpuno drugačije doživljava praznu kuću, vidjevši u tome mogućnost konačno se posvetiti sebi, supruzi te svim stvarima i hobijima koje je odlagao. 

Uviđajući jedno kod drugog drugačiji doživljaj, međusobno se optužuju i suštinski ne razumiju. Novonastali nesklad pokušat će u niski smiješnih i tužnih situacija prevladati i dovesti sebe u neki novi supružnički balans, otpuštajući polako djecu da žive svoje ispunjene i samostalne živote.

Ulaznice za predstavu Ništa im neće bit' i cjelokupni program Zlatnog zuba dostupne su internetskom rezervacijskom sustavu rezervacije-poup.hr i na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Poreč radnim danom od 7 do 11 sati i uz prethodni poziv na 052/887-218 te jedan sat prije početka predstave.

Duga ekspozicija - nove vizije,
ČETVRTAK, 22. VELJAČE U 19 SATI, SV. LOVREČ

U prostoru novouređenog Multimedijalnog centra kreativnosti u Svetom Lovreču (MCK Plesna sala), ovog četvrtka, s početkom u 19 sati, započinje edukativni ciklus predavanja i predstavljanja fotografskih i srodnih tema u 2024. godini. Za početak, gost - edukator je Patrik Marcan, mladi profesionalni fotograf iz okolice Poreča.

Pripremite se za istraživanje očaravajućeg spoja umjetnosti i tehnologije dok zaranjate u vještinu i kreativnost nove generacije. Otkrijte ovo novo lice u radovima (fotografije i animacije), tehnikama i trikovima!

Patrik Marcan (1994), fotografijom se bavi profesionalno, njegove specijalnosti su noćna fotografija, crtanje svjetlom, zvjezdani tragovi - sve vezano uz dugu ekspoziciju. Uz to, osnovna djelatnost mu je fotografiranje i snimanje arhitekture i interijera.

Ulaz je slobodan i bit će otvoren za sve zainteresirano građanstvo!

Nakon ove teme, u najavi su (za ožujak) predstavljanja tema vezanih uz ekološku osviještenost Istre, očuvanje bioraznolikosti, posebnosti i baštine, te još nekoliko tema. Mada na prvi pogled nespojivo, pozivamo zainteresirane da otkriju o čemu se radi...

Predanje ''Globalizacijske brige'' Petar Kragić,
ČETVRTAK, 22. VELJAČE U 19 SATI, PREMANTURA

Ovog četvrtka u Premanturi ("Škola" na placi) u 19 sati možete poslušati predavanje PETAR KRAGIĆ - "Globalizacijske brige". Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Predanje je rezultat jedinstvenog pristupa promišljanju globalizacije i naših života. Radi se o kritičnom mišljenu koje na originalan način kombinira povijest, ekonomiju, politiku, sociologiju, psihologiju i neuroznanost te skicira poglede na procese koji oblikuju svijet u kojem živimo.  

Govori se o informacijskom društvu; o tumačenju informacija koje dovodi do oprečnih stajališta; o tome kako radi naš mozak (psihologija i neuroznanost); kako se njime manipulira; o problemu broja stanovnika na planeti; o radu i raspodjeli; o gospodarskim krizama; migracijama i identitetu Europe;  o politikama EU-a; o novcu i na kraju i ljudskoj sreći.

Teme su primjerice nejednakost u društvima; iskorištavanje zaposlenika koji su unatoč fantastičnom porastu produktivnosti  i dalje pod pritiskom velikog radnog angažmana tako da  prelazi  formalno osmosatno radno vrijeme koje uveo  Henry Ford prije stotinu godina. 

Daju se prijedlozi preraspodjele prihoda u društvu i omogućavanja zaposlenicima veće zarade i bolju životnu ravnotežu. Polemizira se s prijedlozima Thomasa Pikketya o ustroju upravljanja trgovačkih društava…

O predavaču...

Petar Kragić je rođen  u Zadru 1953. g. gdje je završio osnovnu i srednju školu. Pravo je studirao u Splitu. Uz stjecanje akademskih kvalifikacija (magistrirao je i doktorirao pomorsko pravo), proveo je cijelu svoju poslovnu karijeru radeći u međunarodnoj privredi, što mu je donijelo bogato životno iskustvo stjecano širom globusa.

Sudjelovao je u radu i u upravnim tijelima kako domaćih trgovačkih društava (iz područja brodarstva, marikulture, strojogradnje i turizma), tako i inozemnih, gdje je od 1994. do 2009. bio direktor jednog od vodećih osiguravajućih društava na svijetu operativno smještenog u Londonu,  zatim društva za osiguranje i izdavanje jamstava za odgovornosti brodara za onečišćenje mora naftom u SAD-u sa sjedištem na Bermudima, kao i  međunarodnog investicijskog fonda sa sjedištem na Isle of Man koji je ulagao u financijske instrumente na tržištima širom svijeta.

Zastupao je Hrvatsku na Konferenciji Ujedinjenih Naroda za trgovinu i razvoj  te  u Međunarodnoj organizaciji rada, gdje je sudjelovao u radu na donošenju međunarodnih konvencija iz područja pomorskog prava.

Član je Hrvatskog društva za pomorsko pravo (kojem je bio predsjednik 2000. – 2018.), a niz godina je predsjedavao Odboru za pomorsko pravo Hrvatske udruge brodara Mare nostrum. Počasni je član prestižnog svjetskog udruženja Comité Maritime International  koje se od 1897. bavi unifikacijom pomorskog prava u svijetu, u čijem je Izvršnom odboru. Bio je godinama član radnih grupa za pisanje pomorskih zakona u RH gdje je doprinosio moderniziranju pomorskog zakonodavstva. Pisac je stručnih knjiga, "Ugovori o prijevozu tankerima" i s Dianom Jerolimov "Lex Mercatoria" te niza članaka iz pomorskog prava u domaćim i međunarodnim časopisima. Predavač je na mnogim međunarodnim skupovima o pomorskom pravu.

Objavio je i publicističku knjigu "Globalizacijske brige",  te piše za portal Form.tm komentirajući ekonomska i društvena zbivanja.

Bio je član Izvršnog vijeća općine Zadar za pomorstvo i turizam 1992./3., a osnivanjem Zadarske županije prelazi u njeno poglavarstvo, u kojem je u razdoblju 1993. – 2005. bio zadužen za pomorstvo i turizam, pa je time kroz to vrijeme bio predsjednik županijske Turističke zajednice. U razdoblju 2005. – 2007., bio je član Vijeća grada Zadra, što mu je omogućilo uvid u donošenje političkih odluka i funkcioniranje državne uprave.

18. Dani meda u Pazinu
OD PETKA, 23. VELJAČE DO SUBOTE, 24. VELJAČE

Ovoga petka svečano se otvaraju 18. Dani meda u Pazinu. Održati će se u 10 sati u polivalentnoj dvorani Školsko – gradske sportske dvorane na adresi Ulica Tugomila Ujčića, prof. 2.

Protokolom otvorenja manifestacije u petak, 23. veljače, predviđeno je:

  • 10:00 sati: Polivalentna dvorana

• otvorenje manifestacije

  • 10:30 sati: Izložbeni prostor

• vođeno zajedničko razgledavanje izložbe uz degustaciju (organizatori, uzvanici, mediji)

  • 11:15 sati: Izložbeni prostor

• izjave za medije organizatora i uzvanika

  • 17:30 sati: Polivalentna dvorana

• svečana dodjela priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda uz prigodni program

U nastavku pogledajte ovogodišnji program 18. Dana meda u Pazinu koji se održava 23. i 24. veljače.

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna. 

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.