17. Fešta od rožic, kazališna predstava, predstavljanje knjige, solo koncerti

17. Fešta od rožic, kazališna predstava, predstavljanje knjige, solo koncerti-143965

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Od kulturnih događanja za ovaj tjedan izdvajamo kazališnu predstavu ''(Ne)prilagođen'' u Poreču, predstavljanje knjige Marijana Bradanovića Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator u Pazinu. U Savičenti će tri dana trajati Fešta od Rožic, dok će u Puli biti dva solo koncerta - Bojan Krhlanko i Grgur Savić te koncert Devina Juraja.

(NE)prilagođen u PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU POREČ,
SRIJEDA, 3. TRAVNJA U 20 SATI

 • autori i redatelji: Luka Mihovilović, Gea Gojak
 • uloga: Luka Mihovilović
 •  

(Ne)Prilagođen je kazališna predstava, nastala kao autorski projekt glumca i redatelja Luke Mihovilovića u suradnji s glumicom i redateljicom Geom Gojak. Kroz formu monodrame ispričat će se priča o različitosti, prikazujući život osobe od njegove najranije dobi pa do sazrijevanja. Na tom životnom putu publika će biti svjedok njegovom odrastanju i građenju identiteta u odnosu na društvene i moralne vrijednosti. Predstava se bavi problemom diskriminacije i predrasuda. Kao glavni motiv i pokretač neprilagođenosti istaknuta je seksualna orijentacija koja dovodi u pitanje socijalnu determiniranost lika čiji životni put pratimo kroz predstavu.

Ulaznice za kinoprojekcije/kazališne predstave nije moguće rezervirati. Ulaznice se mogu kupiti online ili na blagajni.
Online kupovina moguća je preko rezervacijskog sustava ([url=http://www.rezervacije-poup.hr]http://www.rezervacije-poup.hr[/url]).

 • Radno vrijeme blagajne:
 • ponedjeljak – petak:   7.00 – 11.00
 • (uz prethodni poziv na broj +385 52 887 218)
 • na dan predstave/projekcije: jedan sat prije početka programa
 •  
 • Za sve dodatne  informacije nazovite:
 • 052/887-218 (ured) u radno vrijeme Učilišta
 • 052/887-223 (blagajna) u radno vrijeme blagajne

Predstavljanje knjige Marijana Bradanovića Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator,
ČETVRTAK, 4. TRAVNJA U 18 SATI, PAZIN

Drugi program ovogodišnjeg proljetnog ciklusa programa Četvrtkom u muzeju jest predstavljanje knjige autora Marijana Bradanovića Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator.

Navedena je knjiga nastala kao dio biblioteke Povjesničari umjetnosti koju stvaraju članovi Društva povjesničara umjetnosti Rijeke o istaknutim osobama iz domene povijesti umjetnosti na lokalnoj i regionalnoj razini.

Iz recenzije prof dr. sc. Marka Špikića: Ova intelektualna i profesionalna biografija Branka Fučića donosi spojznanstveno utemeljenog historiografskog pristupa i iznimne esejističke kvalitete Marijana Bradanovića.

Knjiga je ustrojena tematski i kronološki, otkrivajući mnoštvo nepoznatih i priželjkivanih podataka o Fučićevu djelu. (...) Čitatelj će stoga u ovoj knjizi dobiti zaokruženu sliku o životu i djelu, odnosno istraživačkom stasanju, cvatu i plodonosnom Fučićevu radu, ali i o naslijeđu jednog od istraživačko akademskih divova hrvatske povijesti umjetnosti, povijesti pismenosti i konzervatorske profesije. Stoga će se Fučićevo mjesto u nacionalnoj historiografiji o povijesti umjetnosti nakon ovoga djela iz korijena promijeniti.
(preuzeto s: [url=https://dpuri.hr/branko-fucic-povjesnicar-umjetnosti-i-konzervator/]https://dpuri.hr/branko-fucic-povjesnicar-umjetnosti-i-konzervator/[/url]) 
 
Knjigu će pazinskoj publici predstaviti autor, povjesničar umjetnosti i konzervator, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, dr. sc. Marijan Bradanović, urednik i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Rijeke dr. sc. Berislav Valušek i povjesničar umjetnosti i konzervator dr. sc. Ivan Matejčić.

Koncert Devina Juraja u sklopu turneje "Divine Desire",
ČETVRTAK, 4. TRAVNJA S POČETKOM U 21 SAT, PULA

Dana, 4. travnja s početkom u 21 sat, pozivamo vas da zakoračite s nama u tajanstveni svijet umjetnosti u Public baru, koji je preoblikovan iz nekadašnjeg Uljanik kluba, u srcu Pule. Mladi umjetnik Devin Juraj započinje svoju magičnu mini turneju DIVINE DESIRE s prvim uzbudljivim koncertom. Ovo nije samo običan nastup, to je putovanje kroz vlastitu sudbinu, putovanje u kojem će vas voditi ne samo glazba, već i sama esencija mistike i drugačijeg.

Devin, vođen svojom strašću i dubokom povezanošću s umjetnošću, spojit će snagu svojih autorskih pjesama s energijom benda koji ga prati. Njegova žestoka prisutnost podsjeća na doba osamdesetih, a svi elementi su začinjeni neodoljivom misterioznošću. Očekujte obrade poznatih rock klasika, izvedene na način koji će vas uvući u vrhunski spektakl. Jer, u Devinovom svijetu, umjetnost nije samo za promatranje - ona se dijeli, prožima i pretvara.

Svi prisutni bit će dio ovog mističnog doživljaja, gdje će se granice između izvođača i publike zamagliti, a prostor postati portal u neko drugo vrijeme i mjesto. Doživjet ćete nešto što nadilazi običan koncert, nešto što će probuditi vaše najdublje emocije i najskrivenije želje.

U projektu sudjeluju vrsni glazbenici poznati široj publici koji su se za ovaj događaj skupili kao prateći bend Devinu. To su redom, Mauro Giorgi na gitari, Aleksandar Valenčić na klavijaturi, Sebastan Stell na bubnjevima te Davor Milovan Billy na bas gitari. Netipični je ovo događaj koji nastaje iz dugogodišnje plesačke Devinove karijere. U plesu mora biti posebna priča izvedena pokretom. Devin u svojoj glazbi stvara priču koju upotpunjava vizualom modnih kreacija te plesnim pokretom. Poznat po svojim nastupima na Supertalentu, Superstaru, Dori 2021, Eurosongu; Devin odlučuje svoju mini turneju započeti baš u Puli, nastavlja u Zagrebu i Rijeci te spaja sve ono što voli. 

Upravo je to dugogodišnje iskustvo u plesnim natjecanjima učinilo to da Devin na scenu ne donosi samo vrhunski glas već performans koji ima svjetski štih. Rock glamur tema je cijelog eventa pa će ljubitelji rocka biti posebno zadovoljni. Zajedno s dizajnerom Sašom Obradovićem, Devin će svojim glasom i pokretom dati modnoj reviji poseban značaj. Saša Obradović, za ovaj će događaj, pripremiti modnu reviju s novom kolekcijom. 

Ono što ovu modnu reviju čini drugačijom je što u ulozi modela nisu manekenke već pretežno plesačice, a i djevojke koje u sebi nose svjesnost pokreta. Tako će se u ovom projektu odvažiti Daria Udossi, plesačica i vlasnica istoimenog centra, Lena Habalija, dugogodišnja plesačica, Matea Kaurin, Helena Trifunac i Majda Sokić - plesačice, Nensi Mitrović, pjevačica i plesačica, Sara Rosanda, poznata pulska influencerica te Antea Kezmić, vlasnica plesnog studija Cool Step.

Očekujte vrhunsku glazbu, divne interpretacije, neobjašnjivu mistiku i sjajne intermezzo pošalice. 

Karte za ovu neponovljivu avanturu možete pronaći na https:/s/www.mojekarte.hr/hr/divine-desire-pula/ulaznice-615896.html . Ne propustite priliku biti dio ovog jedinstvenog iskustva koje će ostaviti trag u vašoj duši i voditi vas kroz vlastiti put otkrivanja.

17. Fešta od Rožić,
OD PETKA, 5. DO NEDJELJE, 7. OŽUJKA U SAVIČENTI

Program:

Petak, 5. travnja

 • 13:00 otvaranje - KUD Savičenta, DV Balončić, OŠ Svetvinčenat, Studio Art Dance

Subota, 6. travnja

 • 10:00 Radionica izrade prirodne kozmetike: za djecu stariju od 10 godina i odrasle - Prirodna kozmetika Shantula (��Kaštel Morosini Grimani)
 • 14:00 Kreativna radionica izrade ukrasnih košarica: za djecu stariju od 10 godina i odrasle - Alenka Bodetić (��Kaštel Morosini Grimani)
 • 15:00 KUD Savičenta

Nedjelja, 7. travnja

 • 13:00 KUD Savičenta
 • 13:30 Povijesna udruga Kaštel Svetvinčenat

Radionice se ne naplaćuju.

Solo koncerti: Bojan Krhlanko: zvuk, prostor i vrijeme u četvrtoj dimenziji / Grgur Savić: Iskustvo unutarnjih zvučnnik vizija i zvuka u prostoru,
SUBOTA, 6. TRAVNJA U 21 SAT, PULA

Udruga RONDO HISTRIAE i Soundpainting platforma Pula u suradnji sa Savezom udruga Rojca predstavljaju događaj u sklopu "Ciklusa koncerata nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.5" - DVA SOLO koncerta - Bojan KRHLANKO / Grgur SAVIĆ:

Bojan KRHLANKO: ZVUK, PROSTOR I VRIJEME U ČETVRTOJ DIMENZIJI
SPONTANO IMPROVIZIRANA Glazbeno-scenska SOLO IZVEDBA za pokret, preparirane udaraljke, predmete i glas

Održati će se u subotu, 6.04.2024. u 21 sati u Dnevnom boravku DC Rojc Pula.

Bojan KRHLANKO: ZVUK, PROSTOR I VRIJEME U ČETVRTOJ DIMENZIJI

Nakon nekoliko godina stvaralaštva na polju suvremene eksperimentalne i avangardne glazbe, umjetniku se postavljaju pitanja o tome kako se glazba konstruira i koji su to elementi glazbe koji komuniciraju sa slušateljem. Pita se koji su osnovni i sekundarni gradivni elementi glazbe te kako utječu na improvizaciju i slušatelja.

Uz ograničenja, kao jedan od važnijih pristupa inovacijama, nastavlja se fokusirati na sekundarne sastavne dijelove glazbe kao što su dinamika, tekstura, boja zvuka i tempo. Ta pitanja istražuje pokretom, vanjskim glumačkim tehnikama i glasom.

Budući da je pokret jedan od osnovnih elemenata potrebnih za stvaranje zvuka, umjetnik se stavlja u kožu plesača i pokretom stvara jedinstvenu glazbu. Pokret uzvraća zvuk, na što tijelo reagira i pokreće sljedeći glazbeni događaj. Tako se stvara povratna petlja. (pokret-zvuk-pokret-zvuk).
Umjetnik neprestano mijenja uloge između plesača i glazbenika.

Korištenjem vanjskih tehnika sviranja, komplet bubnjeva postaje riznica različitih zvukova koje koristi za postizanje postavljenih ciljeva izvedbe.
Budući da je glas jedno od najmoćnijih izražajnih sredstava, umjetnikova "nekontrolirana" upotreba glasa daje autentičnost glazbenoj izvedbi i dodaje dodatni zvučni sloj.
Ako uzmemo u obzir da umjetničke prakse kao npr slikarstvo koje zahtijeva samo dvije dimenzije za stvaranje; skulptura tri dimenzije, glazba je umjetnička praksa koja nas kroz međusobno iskustvo vremena i prostora može odvesti u četvrtu dimenziju. Putovanje u 4D zahtijeva potpuno razoružanje vlastitog ega i eliminaciju nepotrebnih glazbenih elemenata.
Umjetnik se susreće na pozornici, "gol" pred publikom.

Grgur SAVIĆ: ISKUSTVO UNUTARNJIH ZVUČNIH VIZIJA I ZVUKA U PROSTORU

Višegodišnji interes i raznorodna suradnja prema suvremenom experimentalnom izražavanju temeljena je na vlastitiom istraživanju i kreiranju izvođačkih tehnologija i propitivanju porozne granice između zvuka i vizualnog performansa. Potreba za većom umjetničkom slobodom u istraživanju i kreiranju vlastitih načela izvedbenosti rezultirala je formiranju vlastitog solo-audio-vizualnog performansa pod nazivom “Putevi kretanja zvuka u prostoru”.

U zajedništvu izvedbenih elemenata - saksofon, flauta, objekti i elektronika, s elementima prostora i vremena - zvuk, tijelo, zrak, naša prisutnost i misli, kompozicije stvaraju jedinstvenu novu zvučno-vizualnu- imaginarnu sliku u stvarnom vremenu i time pozivaju slušatelja na sukreiranje djela i vlastitu introspekciju.

 • Grgur Savić: I. Stavak - Nebula Sector P-104 za prepariranu flautu i sitne objekte
 • Grgur Savić: II. Stavak - Kashyyyk Orbits - za preparirani alt saksofon, ozvučene objekte i pametni telefon
 • Grgur Savić: III. Stavak - Blixus - za radio i anti-radio, aluminijsku foliju i daljinski upravljač
 • Grgur Savić: IV. Stavak - CT-5555 - za solo alt saksofon, terenski zvuk i pametni telefon
 • Grgur Savić: V. Stavak - Carasynthia Dune - za solo saksofon, laptop i projektor

"Kako su grafički radovi komponirani s vrlo jasnom zamišljenom zvučno-vizualnom formom, a element ceremonijalnosti inkorporiran je u mojoj glazbi već duže vrijeme, sve pojedinačne kompozicije izvođene su sa različitih polazišta, s ciljem da se označi projekcija i lokalizacija izvora zvuka u fizičkom prostoru. U svim stavcima kontrolu ili izbor glazbene forme prepuštam svojim intuitivnim mislima. Dinamika, boja i kvaliteta zvuka ono su u čemu razmišljam i želim na njih utjecati tokom cijelog izvođenja dok ne dosegnem potpuno medijsko iskustvo. Moja umjetnička praksa odraz je mog osobnog puta na kojem sam bio hrabar da budem vjeran sebi. Nadam se da će moja umjetnost inspirirati i motivirati druge da istražuju svoje osobne putove i pronađu snagu i motivaciju na istom." - ističe autor o svom radu.

Besplatan ulaz!

Podsjećamo, ovo su samo neka od kulturnih događanja koja će se ovoga tjedna odvijati u Istri.

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.