„Zašto nas tjeraju u štrajk u Monte Giru“

PRIOPĆENJE SINDIKATA ISTRE, KVARNERA I DALMACIJA O MIRENJU U MONTE GIRU
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je 09. studenog pred Gospodarsko-socijalnim vijećem RH postupak mirenja u Monte Giru nakon što je poslodavac ignorirao sindikalnu inicijativu da se potpiše Kolektivni ugovor. GSV odmah je odredio miritelja koji ima pet dana zakonskog roka da provede mirenje. Priopćenje SIKD-a koje je potpisao Rajko Kutlača u cjelosti prenosimo:
 
"Sindikat, treba istaknuti, već mjesecima pokušava s poslodavcem sjesti za stol ( više od godinu i pol) i potpisati Kolektivni ugovor, u kojem bi se kroz socijalni dijalog dogovorili radni uvjeti i plaće radnika primjerene radu koji obavljaju. Direktor Darko Buršić, nažalost, cijelo vrijeme, uz opravdanje da on ima Pravilnik, odbija pregovore, ali i vrši pritiske prema radnicima i članovima Sindikata da do pregovora uopće ne dođe. S takvim ponašanjem Sindikat se nije suočio ni u jednom drugom gradskom poduzeću ili ustanovi u kojima ima članove i u kojima su pokretane inicijative za kolektivne pregovore. 

U kontekstu te činjenice jednostavno se nameće pitanje koji su razlozi za takvo ponašanje direktora Monte Gira. Istovremeno, posve je nejasno zašto odgovorni u Gradu (vlasniku ovog komunalnog društva za pogrebne usluge) ne poduzimaju ništa da se krene s pregovorima, već na taj način podupiru ponašanje direktora. Posljednje što su smislili je da  anketiraju radnike o tome da li žele Kolektivni ugovor ili ne. To bi bio postupak bez presedana, ali po mišljenju Sindikata i vrlo opasan postupak. To, naime, nijedan poslodavac u Puli, a ni šire, nije činio niti bi to bilo zakonito. 

Članovi Sindikata već su se prije nekoliko mjeseci izjasnili da žele Kolektivni ugovor. Bez toga Sindikat ne bi ni pokretao inicijativu i cijelu proceduru. Sada se, nekim anketiranjem u organizaciji poslodavca, zapravo novom sofisticiranom metodom pritiska, pokušava stvoriti situacija u kojoj bi se radnici trebali sami sebi suprotstaviti i odreći se prava na kolektivni ugovor. Radi se o besprimjernom pa i bezobraznom pokušaju izbjegavanja socijalnog dijaloga po svaku cijenu koji je neprihvatljiv Sindikatu pa je u obvezi zaštite interesa svojih članova bio prisiljen posegnuti za zakonskim sredstvima koja su mu na raspolaganju."

(rex) 

Facebook komentari