Započinje 66. Pula Film Festival

U SUBOTU ZAPOČINJE NAJPOSJEĆENIJA KULTURNA MANIFESTACIJA
Prije 66 godina Marijan Rotar je u Vespanzijanovoj areni pokrenuo filmski festival , koji se uz uspone i padove uspio održati sve do danas. Budući da se organizira od davne 1954. godine, postao je najdugovječniji nacionalni filmski festival na svijetu. Danas je to najposjećenija kulturna manifestacija u Republici Hrvatskoj s više od 73 tisuća gledatelja tijekom niza festivalskih događanja. Arena, Kino Valli, Portarata i INK samo su neke od lokacija gdje će se emitirati program, a zbog atraktivnih lokacija, plijene veliku pozornicu publike.

Tijekom trajanja festivala, publika će u Areni moći pogledati 8 novih hrvatskih filmova, a poslije njih slijedi „Popularni program“ gdje gledatelje čekaju strani filmski hitovi.
Osim njih , biti će prikazan i velik broj kratkih filmova, bogat međunarodni program, novi filmski program „Kontrapunkt“ koji je namijenjen ostvarenjima koja unose novu estetiku u hrvatski film, te filmovi za najmlađe.

Na otvaranju ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala predstavit će se ekipa najiščekivanijeg hrvatskog filma posljednjih godina – ‘Generala‘ redatelja Antuna Vrdoljaka, s Goranom Višnjićem u ulozi Ante Gotovine. Kroz program otvaranja 66. Pulskog filmskog festivala vodit će Vas Duško Ćurlić i Ivan Vukušić.

Natjecateljski dio programa uključuje filmove domaće produkcije, dugometražne i kratkometražne, koji se najčešće prikazuju premijerno, kao i međunarodni program, programa za djecu, program za mlade, retrospektivni program i program Pulska kinoteka. Prateći programi sastoje se od programa za filmske profesionalce, filmskih radionica, raznih izložbi posvećenih filmskoj umjetnosti i koncerata. Ocjenjivački sud dodjeljuje glavnu festivalsku nagradu – Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala. Zlatna Arena dodjeljuje se i za najbolju režiju, scenarij, najboljeg glavnog glumca i glumicu, najbolje sporedne uloge, kameru, montažu, glazbu, scenografiju i kostimografiju. Službena nagrada na Festivalu je i Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a publika svojim glasovima odlučuje o dobitniku nagrade Zlatna vrata Pule.

 

(REX)

Facebook komentari