Započela prva faza razminiravanja Vallelunge - VIDEO

DANAS JE ZAPOČELO KRČENJE I ČIŠĆENJE DRVNE MASE...
Kao što je prethodno i najavljeno, danas, 4. veljače, je započela provedba aktivnosti razminiranja skladišta Vallelunga. Radna skupina za provedbu aktivnosti usuglasila je sve aktivnosti i konkretne korake koji će se poduzeti kako bi se sva pronađena neeksplodirana sredstva iz II. svjetskog rata čim prije uklonila. Riječ je o lučkom području koje je bilo pod ingerencijom Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a zbog kompleksnosti i zahtjevnosti procedure, sanacija navedenog područja odvijat će se u fazama.

U prvoj fazi izvršit će se priprema područja pod nadzorom protueksplozijskog tima Ministarstva unutarnjih poslova. Po završetku priprema, područje će dubinski pregledati MUP-ovi djelatnici za razminiranje uz pomoć specijaliziranih strojeva.

Naime, prva faza aktivnosti je čišćenje i krčenje šumice i uklanjanje raslinja i drveća koja smetaju za razminiravanje područja. U drugoj fazi će bageri Ministarstva oružanih snaga poravnati područje i napraviti put prema mjestu gdje se nalaze eksplozivna sredstva.  

"U ovoj prvoj fazi skidamo drvnu masu kako bi mogli doći do mjesta gdje se nalaze eksplozivna sredstva. U drugoj fazi će se uključiti oklopni bager pomoću kojeg će se otklanjati materijal koji se nalazi iznad eksplozivnih sredstava, nakon čega slijedi i samo razminiravanje." - rekao nam je voditelj Protueksplozijske službe Uprave policije Marijan Nikolaus.

Spomenimo na kraju da se radovi uklanjanja neeksplodiranih sredstava iz II. Svjetskog rata provode u koordinaciji Lučke uprave Pula i Ministarstva unutarnjih poslova, a provodi ga stručno i licencirano osoblje uz strogi nadzor i uz maksimalne sigurnosne uvjete.

(rex/foto i video Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari