„Zaboravljena baština, drveni oltari u Istri“, interdisciplinarna radionica

MUZEJ GRADA ROVINJA, PONEDJELJAK, 22. LISTOPADA U 10 SATI
U Muzeju grada Rovinja, u ponedjeljak 22. listopada 2018. u 10:00 sati održat će se sedma interdisciplinarna radionica posvećena odabranim primjerima drvene skulpture i drvenih oltara s područja Rovinja i Rovinjštine.

U okviru partnerskog projekta Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ održat će se sedma interdisciplinarna radionica posvećena odabranim primjerima drvene skulpture i drvenih oltara s područja Rovinja i Rovinjštine. Uz osvrt na njihova obilježja i značaj u kontekstu istarske baštine, ukazat će se na problematiku zaštite i primjerene prezentacije te građe. U drugom će se dijelu održati praktični dio radionice u kojem će se prikazati povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima, uz mogućnost sudjelovanja zainteresiranih sudionika.

Drvena polikromirana skulptura i oltari vrijedan su, no nedovoljno poznat segment barokne baštine Rovinja i Rovinjštine. U Muzeju grada Rovinja čuva se više primjera takve građe među kojima se osobito ističe par anđela lučonoša koji zbog svoje vrsnoće zavređuju stručnu konzervatorsko-restauratorsku obnovu i prezentaciju u stalnom postavu muzeja. Vrijedne i zanimljive primjere predstavljaju i drveni oltari u rovinjskoj kapeli sv. Josipa i župnoj crkvi sv. Antuna Opata u Rovinjskom Selu koji na različite načine ilustriraju složenu problematiku obnove i zaštite drvenih oltara.

PROGRAM:

10.00 Pozdravna riječ dogradonačelnika grada Rovinja Marina Budicina, ravnateljice Muzeja Grada Rovinja Marije Smolice i župnika Vilima Grbca
10.15 Vlasta Zajec, „ Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine“
10.40 Laura Stipić Miočić, „Restauratorski pristup polikromiranoj skulpturi“ 11.00 – 11.20 stanka
11.20 Laura Stipić Miočić, Kristina Bin Latal, Silvo Šarić, „Radionica za sudionike: prikaz povijesnih tehnika pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima“
12.30 Zajednički obilazak postava muzeja i kapele sv. Josipa.

(rex)

Facebook komentari