Vježbajmo pet minuta i zaboravimo ispriku - nemam vremena

PIŠE: MORENA POGLAJEN CARIĆ, VIŠA TRENERICA FITNESSA I BODY INSTRUKTORICA, VODITELJICA SUNSET CENTRA U PULI
Iz godine u godinu, nekako sa suncem i duljim danima, kreće i buđenje o potrebi za kretanjem. Neću reći da se s time slažem, ali prihvaćam i poštujem sve vaše razloge zbog kojih još uvijek kretanje i pokret niste uvrstili u vašu svakodnevnu higijenu. Shvaćam da je izbor i trenutak promijene svijesti ipak na vama samima. Ja sam tu da vas podržim, motiviram i pomognem vam u odluci. Krenimo samo sa pet minuta dnevno. Svaki dan odradite današnje vježbe i kroz tjedan dana ćete se osjećati i vidjeti ljepše i raspoloženije, a proljetna se ˝fjaka˝neće desiti ili će biti manje izražena. Radim i volim Body tehniku jer tako logično i u malo vremena djeluje ne čitavo tijelo. Vaš zadatak je pronaći pet minuta vremena, uzeti prostirku, proučiti vježbe i polagano s maksimalnom koncentracijom na tijelo izvesti svaku šest do osam ponavljanja, bez prekida prelaziti u drugu vježbu ili u drugu poziciju tijela.

Vježba 1- slika 1. i 2. Vježba gusjenica- legnite se na bok, savijte noge tako da su stopala u ravnini sa stražnjom linijom tijela. Jedna ruka je oslonjena na nadlakticu i pridržava glavu dok je druga oslonjena na pod ispred prsa. Udahnite spajajući lopatice i stišćući koljena. Izdisajem uporom na prednju ruku podižite trup od poda kližući donjim laktom po podlozi dok se bočno ne sklupčate. Aktivirajte mišiće donje strane trupa i potpuno opružite lakat ruke ispred tijela da aktivirate mišiće nadlaktice. Udisajem kližete natrag u početnu poziciju. Napravite šest do osam ponavljanja i odmah nastavite drugu vježbu.

Vježba 2- slika 3. Vježba bočnog otvaranja iz kuka- zadržite sklupčanu poziciju vježbe gusjenica i udisajem osam puta potpuno opruženu nogu podignite bočno u stranu najviše što možete, ali vam pokret noge ne smije narušavati ravnotežu i noga mora pratiti liniju kuka (ni naprijed, ni natrag). Osim mišića ruku, leđa i trbuha vježbom ćete ojačati i mišiće nogu i guze. Zadržite nogu u zraku i polagano se okrenite na trbuh i nastavite sljedeću vježbu.

Vježba 3- slika 4. i 5. Okrenuti ste potrbuške i podlakticama oslonjeni o pod tako da su vam dlanovi u visini glave. Udisajem obje noge cijelo vrijeme opružene držite u zraku aktivacijom mišića nogu, stražnjice i leđa te aktivnih mišića zdjeličnog dna i trbuha dok stišćete lopatice izdužujete trup, vrat i glavu. Izdisajem savijte noge i spojite čvrsto petu o petu dok podižite trup od poda iz skleka i pritom podvucite zdjelicu pod sebe i zaoblite leđa da osjetite njihovo istezanje. Vratite se u početnu poziciju i ponovite šest puta. Ukoliko vam je teško podizanje do potpuno opruženih laktova, nemojte odvajati podlaktice od poda već samo prsa i trbuh. Nakon završene treće vježbe bez pauze okrenite se na drugi bok i ponovite drugu stranu prve dvije vježbe, a zatim i treću potrbuške. Dva do tri puta obje strane s pauzom od pola minute. Pravilno dišite, budite svjesni koje mišiće osjećate dok vježbate i tih pet minuta budite u sebi i svome tijelu kao da meditirate kroz pokret. Sretno!

(Rex)

Facebook komentari