Viteška svečanost primanja novih članova

KONZULATA HRVATSKOG EUROPSKOG VINSKOG VITEŠKOG REDA...
Konzulat Hrvatskog Europskog Vinskog Viteškog Reda i legat (izaslanstvo) za Hrvatsko primorje i Istru održao je Vitešku svečanost primanja novih članova i te promicanja svojih članova u više stupnjeve. Novi članovi te članovi predviđeni za promaknuća su ugledni vinari, vinogradari te osobe iz poslovnog, kulturnog i javnog života Hrvatske.

Okupljanje članova i gostiju, obučenih u živopisne odore, sa zastavom viteškog reda, mačem hrvatskog konzulata i ceremonijalnim štapom počelo je u 12 sati na Trgu Forum ispred Gradske vijećnice uz prigodni program Kulturno-umjetničkog društva Mate Balota. Skupu se u ime Grada Pule obratila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Nakon svečanog mimohoda preko stotinu članova Europskog vinskog viteškog reda i njihovih gostiju, ulicama središta Pule do pulske Katedrale Uznesenja Marijina, svetu misu u 13,00 sati predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan. Nakon održane mise, uz zvukove hrvatske, europske i viteške himne započela je Viteška svečanost primanja (akreditacije) šesnaest novih članova u Europski vinski viteški red i promaknuća (intronizacije) trinaest članova u više stupnjeve.

Svečanosti su prisustvovali Senatni izaslanik za Hrvatsku i legat južnog Gradišća, vitez Johan Horvatits, Senator EU i 1. Prokonzul Konzulata Slovenija, vitez Tomislav Kovačič te Senator i 1. Prokonzul Konzulata Hrvatska, vitez Stjepan Šafran.

Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1333. godine (I. period) te iz 1468. godine (II. period), a kojeg su u tom II. razdoblju djelovanja bili potvrdili papa Pavao II. i car Fridrik III.

Europski vinski viteški red pod patronatom kuće Habsburg-Lothringen okuplja preko pet tisuća članova u 24 zemlje Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na europskoj kulturnoj osnovi.

Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počneš se zalagati za druge, biti ćeš pravi viteški čovjek".

IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI
U slavu Boga i u slavu vina

(rex/foto Manuel Angelini)

Facebook komentari