Vinu „Muškat momjanski“ dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti

Vinu „Muškat momjanski“ dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti-61139

JEDINSTVENO VINO NA SVIJETU
Nakon ulaska u Europsku uniju istarsko vino „Muškat momjanski“ sa zaštićenom oznakom izvornosti

Ministarstvo poljoprivrede na temelju Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina dodijelilo je zaštićenu oznaku izvornosti za vino „Muškat momjanski“.

Na jučerašnjem predstavljanju zaštićene oznake izvornosti za vino „Muškat momjanski“ govorili su Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu, Edi Andreašić, gradonačelnik grada Buje, Gianfranco Kozlović, predsjednik Udruge „Vino Momilianum“, te Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam.

Svojim dolaskom podršku su dali zamjenica istarskog župana, Giuseppina Rajko te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Milan Antolović, viša stručna suradnica za zaštitu i valorizaciju autohtonih proizvoda, gđa. Blanka Sinčić-Pulić, direktor turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba te Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

Pored postojećih zaštićenih oznaka izvornosti koje su stupile na snagu prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, „Muškat momjanski“ ili „Moscato di Momiano“ prvo je vino u Hrvatskoj kojem je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) nakon ulaska Hrvatske u EU. Rješenje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede na predani zahtjev Udruge proizvođača Momjanskog muškata „Vino Momilianum“.

„Zahvaljujući iznimno pogodnom položaju i mikroklimi, kao i specifičnom sadnom materijalu Muškata koji se tradicionalno koristi na Momjanštini, vino Muškat momjanski je jedinstveno na svijetu. Muškat momjanski je možda i najsjajniji brand Bujštine. Zato smo jako ponosni na dobivenu zaštićenu oznaku izvornosti za vino „Muškat momjanski“ – rekao je gradonačelnik Buja, Edi Andreašić.
Vino „Muškat momjanski“ karakteriziraju sljedeća svojstva: kristalno bistro vino, zelenkasto žute do zlatno žute boje, srednje do jako alkoholno, uravnoteženih kiselina, ekstraktno, izražene cvjetno voćne arome s dominantnim muškatnim karakterom. Desertna  vina dobivena su posebnim načinom prerade  prosušenog grožđa. Intenzivnijih  su nijansi žute boje, jače alkoholna te  kompleksnog  i  bogatog  mirisa  i  okusa,  s  dominacijom  aroma suhog i prosušenog voća (grožđice, suha smokva) te ponekad meda, uz i dalje prisutne muškatne note. Vina su ugodnog i dugotrajnog okusa, s finom retronazalnom aromom.
Vjeruje se da su Muškat bijeli ovamo donijeli seljaci iz talijanske regije Furlanije oko 1200. godine. Kroz stoljeća je srastao s lokalnim brežuljcima te s posebnostima klime i tla tog područja postigao iznimnu kvalitetu vina. Postoje brojni stari zapisi o uzgoju Muškata bijelog u Momjanu, njegovoj  kvaliteti  i  utjecaju zemljopisnog područja na kvalitetu.

 

”Specifičnost čini i područje uzgoja “Muškata momjanskog” koje je definirano zaštićenom oznakom izvornosti, te pojedinosti koje se odnose na kakvoću i karakteristike vina koje su povezene zemljopisnim uvjetima” – naglasio je Gianfranco Kozlović
Područje ZOI “Muškat momjanski“ nalazi  se unutar sljedeće granice: krećući od mjesta Kremenje,  granicu  čini  cesta  Kremenje-Oskoruš,  do skretanja   za   mjesto   Dramac, dalje  se  po  koti  od  180  metara nadmorske  visine  nastavlja sjeverno od mjesta Merišće i Oskuruš i nastavno prema mjestu Brič. Sjeverno od mjesta Brič granica područja ZOI “Muškat momjanski“ se s državne granice s Republikom Slovenijom premješta na 500 metara udaljenosti od ceste koja vodi od mjesta Brič do mjesta Stancija Vigini te od mjesta Črnci prema mjestu Marušići i nastavlja cestom do mjesta Kremenje.

Jedan od autora specifikacije proizvoda „Muškat momjanski“, dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, na današnjoj je prezentaciji iznio detalje koji se odnose na specifikaciju i koji ovo vino čine posebnim i jedinstvenim u svijetu. Bubola je istaknuo kako je područje ZOI “Muškat momjanski“ obilježeno jedinstvenim sklopom prirodnih i ljudskih čimbenika na kojem se proizvode visokokvalitetna vina posebnih svojstava. Specifična mikroklima koja objedinjuje utjecaje Mediterana i kontinenta, zaslužna za veće nakupljanje i manju degradaciju primarnih sortnih aroma u grožđu, tla na flišu s povišenim sadržajem karbonata, koja ograničavaju bujnost vinove loze i time utječu na njen uravnotežen vegetativni porast, brdoviti teren s dobrom i redovitom cirkulacijom zraka, koja pospješuje isušivanje vode s nadzemnih organa trsa te sprječava ili umanjuje razvitak bolesti na trsu, glavni su prirodni čimbenici koji ujedinjeni u sinergističkom djelovanju na malom području ZOI “Muškat momjanski“ osiguravaju specifične i jedinstvene uvjete za postizanje vrlo visoke i prepoznatljive kakvoće grožđa i vina. Kao ljudske čimbenike koji su izravno odgovorni za specifičnosti grožđa i vina ZOI “Muškat momjanski“ Bubola je istaknuo višedesetljetnu selekciju plemki za razmnožavanje sadnog materijala isključivo s najkvalitetnijih trsova iz vinograda s područja Momjana, upravo zbog specifičnosti izvornoga genfonda, kojeg karakteriziraju rastresiti grozdovi s malim bobicama, koji su zahvaljujući tome manje podložni napadu sive plijesni te postižu viši udio šećera i viši udio aromatskih spojeva u grožđu u odnosu na standardni genfond Muškata bijelog. Od ostalih ljudskih čimbenika koji su zahvalni za visoku kvalitetu Muškata momjanskog Bubola je istaknuo i tradicionalni uzgoj trsova na dugo rodno drvo, s niskim prinosima po trsu i hektaru, kao i sustavno plijevljenje mladica, skidanje lišća, zalamanje zaperaka i vršikanje mladica u svrhu postizanja povoljne mikroklime unutar trsa te postupke vinifikacije koji osiguravaju najviši stupanj očuvanja specifične sortne arome u vinu Muškata momjanskog.

Zaštićena oznaka izvornosti registrirana je kako na hrvatskom jeziku, tako i na talijanskom, na kojem glasi „Moscato di Momiano“, budući da se talijanski jezik tradicionalno već više stoljeća koristi u svakodnevnom govoru na području Momjana, a talijanski je pored hrvatskog službeni jezik na području Grada Buja, kao jedinice lokalne samouprave kojoj Momjan pripada.
O posebnoj kvaliteti vina „Muškat momjanski“ proizvedenih na ovom području najbolje govori njegova prepoznatljivost i čuvenost među ljubiteljima vina u posljednjih stotinjak godina, čemu svjedoče brojni zapisi, kao i brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima i izložbama.

Najavljeno je i sudjelovanje Udruge „Vino Momilianum“ na nadolazećem međunarodnom festivalu slastica i slatkih proizvoda „ Sladka Istra“ u Kopru krajem rujna. (REX)