Veliki petak donio velike gužve na ribarnicama

Veliki petak donio velike gužve na ribarnicama-76978

OBIČAJ JE DA DANAS JEDEMO RIBU
Prema tradiciji utemeljenoj na kršćanskim vjerskim običajima, danas se slavi Veliki petak koji podrazumijeva strogi post kada vjernici jedu nemesna i nemasna jela.
U Istri i Primorju se jedu riba i plodovi mora.

Tim povodom smo se jutros uputili na pulsku ribarnicu gdje smo zatekli veliku gužvu. Mnogobrojni kupci, i domaći i stranci doslovno se guraju ne bi li uhvatili najbolji primjerak ribe.

Na sreću, ponuda ribe je odlična, ima divlje ribe i uzgojene, ponešto za svačiji džep i za svačiji ukus.
Donosimo kratki pregled ponude i cijene. Oslići su po 50 do 60 kuna, moli 60, inćuni 30, sardele od 20 do 30 kuna, sabljarka 160, tuna oko 120, lignje od 90 do 120, raže 60, orade 50 do 230, sipe 80, kantar 70, trilje od 30, očade 50, švoje 150, brancin do 200, riboni 30, miješana bijela riba 60, skuše 60, losos 140
Strogi post znači da se jedan put na dan jede do sita, a druga dva obroka su simbolična.

Prema vjerskim običajima, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Ne jede se meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine
Na Veliku subotu, odnosno dan prije Uskrsa, jede se isto kao i u petak, samo obilnije. Priprema se košara s hranom koja se nosi u crkvu na blagoslov. Košara najčešće sadrži šunku i vratinu, kobasice, kuhana jaja, hren i mladi luk.

Pisanice se rade na Veliki petak. Višebojna pisanica boji se voskom pomoću kisica, a to je pčelinji vosak. Motivi na pisanicama su različiti, a svaki kraj također ima svoje specifične motive.
(Piše: Doris Floričić/Izvor Wikipedija/Foto: Manuel Angelini)