“Umro je drug Tito…” - prije 40 godina

HEROJ ILI ZLOČINAC
"Umro je drug Tito"! Tako je na današnji dan prije 40 godina javnost u saznala da ih je napustio "najveći sin svih naših naroda i narodnosti". Josip Broz Tito bio je vođa komunističke partije i partizanskog pokreta koji je pružao organizirani  otpor fašizmu i nacizmu na teritoriju svih država bivše Jugoslavije. Nakon Drugog svjetskog rata Tito na sumnjivim demokratskim izborima postaje  doživotni predsjednik SFRJ, a nakon toga jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.  Josip Broz Tito je po mišljenju mnogih povjesničara uz Nikolu Teslu najznačajnija povijesna ličnost rodom iz Hrvatske. Tito bez ikakve sumnje nije bio demokrat iako je sasvim izvjesno da bi zbog tadašnjih okolnosti vlast osvojio i na regularnim i poštenim izborima. 

Negatori njegovog lika i djela koriste sumnjivost prvih poslijeratnih izbora u negiranju značaja ove nedvojbeno velike povijesne ličnosti. Josipa Broza Tita se teško može svrstavati u diktatore ili što povijesni revizionisti naglašavaju "najvećeg zločinca dvadesetog stoljeća" no Tito je u kratkom vremenskom periodu od Jugoslavije napravio državu koja je postala utjecajan politički faktor u cijelom svijetu.  Titovi partizani su unatoč trendu falsificiranja povijesnih činjenica pobjednička vojska bez koje ne bi bilo današnje Hrvatske niti bi  Istra bila njen sastavni dio. Tito je od sebe stvorio "kult ličnosti" no Tito je srednjem sloju društva vratio ljudsko dostojanstvo što je odmah nakon krvavog raspada Jugoslavije ekonomski osjetila brojna populacija koja se našla u novim državama i u drugačijem društvenom uređenju. 

Tito se kod većine žitelja istarske županije doživljavao kao povijesno pozitivna ličnost o čemu svjedoči činjenica da u gotovo svim gradovima i dalje postoje ulice, trgovi, parkovi koji nose njegovo ime,  u Fažani se već godinama održavaju Titovi dani a Brijuni na kojima se nalazila omiljena Titova rezidencija i dalje su vrlo posječeni i ostvaruju dobre turističke rezultate.

Što god mislili o Titu danas za njega neće svirati sirene iz Uljanika,  ne samo zato što su neke druge političke okolnosti nego jednostavno zato što Uljanika više nema. E dok je bilo Tita bilo je i…
(NMF/Foto Manuel Angelini)

Facebook komentari