Uginule periske oko otočića Bodulaša u Medulinskom zaljevu - VIDEO

DJELATNICI PULSKOG AQUARIUMA OTKRILI MASOVNU SMRTNOST PERISKI
Promatranjem periski s broda početkom travnja 2020. oko otočića Bodulaša u Medulinskom zaljevu, djelatnici Aquariuma Pula, uočili su periske koje su bile otvorenije od očekivanog što je dalo naslutiti da se radi o masovnoj smrtnosti periski uzrokovanoj parazitom Haplosporidium pinnae.

Nažalost, njihova nagađanja potvrđena su i dojavom ribara koji su u svojim mrežama uočili znatan broj uginulih periski, a tjedan dana kasnije su na navedenom području i sami provjerili stanje periski podvodnim dronom. Da bi sa 100 % sigurnošću utvrdili radi li se zaista o parazitu, u nedjelju su uzeli jedinku te poslali na analizu u Hrvatski veterinarski institut Zagreb čime su potvrđena njihovaa nagađanja. 

Iako je na početku pojave masovne smrtnosti parazit Haplosporidium pinnae smatran glavnim uzročnikom daljnja istraživanja su pokazala kako u pojedinim slučajevima uginuća uzrokuju i bakterije iz roda Mycobacterium. Inače je poznato je da se parazit Haplosporidium pinnae širi morskim strujama te da putuje oko 300 km po sezoni.

 

Promatranjem periski s broda početkom travnja 2020. oko otočića Bodulaša u Medulinskom zaljevu, uočili smo periske koje su bile otvorenije od očekivanog što je dalo naslutiti da se radi o masovnoj smrtnosti periski uzrokovanoj parazitom Haplosporidium pinnae. Nažalost, naša nagađanja potvrđena su i dojavom ribara koji su u svojim mrežama uočili znatan broj uginulih periski, a tjedan dana kasnije smo na navedenom području i sami provjerili stanje periski podvodnim dronom. Da bi sa 100 % sigurnošću utvrdili radi li se zaista o parazitu, u nedjelju smo s kolegom Nevenom Ivešom uzeli jedinku te poslali na analizu u Hrvatski veterinarski institut Zagreb čime su potvrđena naša nagađanja. Poznato je da se parazit širi morskim strujama te da putuje oko 300 km po sezoni. ������ . . . #aquariumpula #haplosporidiumpinnae #pinnanobilis #bivalves #fanmussel #fieldtrip #medulinbay #bodulas #analysis #medulinriviera ENG In observing noble pen shells from a boat near the island of Bodulaš in Medulin Bay in early April 2020, we noticed that the shells were open more than expected, suggesting that a mass pen shell mortality event caused by the parasite Haplosporidium pinnae had occurred. Unfortunately, our speculation was confirmed by reports from fishermen who noticed a significant number of dead noble pen shells in their nets, and a week later we checked the condition of Pinna nobilis in the area by underwater drone. In order to determine with complete certainty that the parasite is present, on Sunday with colleague Neven Iveša we removed a pen shell and sent it for analysis at the Veterinary Institute in Zagreb, which confirmed our guess. It is known that the parasite spreads by sea currents and travels about 300 km per season.

Objavljuje Aquarium Pula u Četvrtak, 21. svibnja 2020.

Podsjetimo se što smo pisali u veljači o periski i djelatnosti pulskog Aquariuma. 

Periska je endemski školjkaš Mediterana koji je postao kritički ugrožen nakon što je otkriveno kako su se pojavila dva uzročnika, parazit i bakterija, od kojih ugiba.

Parazit je otkriven uz španjolsku obalu 2016. godine te se proširio cijelim Mediteranom, dok se naglo izumiranje periski početkom 2019. počelo širiti i Jadranom, pa se tako od Elafitskog otočja bolest proširila sve do otoka Raba. Sjeverni dio Jadrana ostao je jedino stanište do kojeg parazit i bakterija nisu stigli, i to zbog specifičnih ekoloških uvjeta - niže razine temperature mora, nižeg saliniteta i drukčijeg strujanja mora.

Strah od daljnjeg ubrzanog širenja bolesti koji bi mogao nastupiti u kratkom vremenu i uzrokovati masovnu smrtnost, pulsku ekipu stručnjaka natjerao je da brzo djeluje i ništa ne propušta slučaju jer u protivnom riskiraju nestanak periski. Tako su, u nastojanju da očuvaju nekolicinu, očito posljednjih periski u cijelom Mediteranu, već ranije 33 zdrave jedinke s pulskog šireg obalnog područja prebacili u akvarije gdje se o njima brinu 24 sata dnevno. No nisu htjeli stati samo na tome. Od resornog su ministarstva dodatno tražili još 100 periski na skrb, a ovi su iznimno brzo reagirali i to im odobrili.

Tako su u veljači 2020., zaposlenici Aquariuma uz pomoć vanjskih suradnika izronili 100 jedinki s Vinkuranskog područja i dopremili ih u pulski akvarij gdje će se o njima brinuti iskusni tim djelatnika, iako su preseljene periske i dalje vlasništvo države. 

Rovinj: Premještene periske kojima je zbog radova prijetilo uništenje

Također u veljače 2020., zbog radova na izgradnji projekta komunalne luke San Pelagio u Rovinju, organizirana je akcija preseljenja periski iz luke na mirniji i bezopasniji dio. Nakon što su iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” javili kako se na području zahvaćenom radovima nalazi gusta populacija periski, kojima zbog iskopavanja i nasipavanja prijeti uništenje, iz Lučke su uprave Rovinj odmah reagirali zaustavivši radove.

Nakon saznanja za slučaj "Periska", krenulo se u zajedničku "vatrogasnu" akciju, pod vodstvom stručnih djelatnika Centra za istraživanje mora, te uz suradnju Lučke uprave, rovinjskih vatrogasaca, Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj i Grada Rovinja. U cijeloj akciji sudjelovalo je 25 ronioca, koji su skupili skoro 300-tinjak periski na području od preko 600 četvornih metara. Bilo je važno da se periske iz mora i svojih staništa izvade neoštećene. 

Nakon što su izvađene periske su premještene u uvalu Val de Lesso, gdje slijedi njihovo razmještanje i ukopavanje, i "upoznavanje" sa starosjediocima, jer na toj lokaciji već ima nešto periski.

Na kraju nam je Andrej Jaklin iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković”, dao par natuknica o periskama:

"Plemenita periska Pinna nobilis je naš najveći školjkaš i jedan od najvećih na svijetu, a ujedno je i sredozemni endem, najstrože je zaštićena u cijelom Sredozemlju, od Barcelonske kovencije do Zakona o zaštiti prirode. Osim ugroze radi ljudskih aktivnosti (vađenje, nasipavanje, mijenjanje staništa) trenutno joj prijeti velika opasnost od izumiranja zbog zaraze koja hara u Sredozemlju, a koja je počela 2016. na španjolskoj obali, odakle se širi poput šumskog požara; početkom ljeta 2019. krenula je i duž naše obale i možemo reći da trenutno cijela istočna obala južnog Jadrana, do visine Zadra, gotovo više nema živih periski."

(rex)

Video vezan uz članak

Facebook komentari