U srijedu, 20.travnja počinju Dani predškolskog odgoja u Medulinu

„SUVREMENI MODELI RADA U DJEČJEM VRTIĆU I KOMPETENCIJE ODGOJITELJA“
U Medulinu će se, od srijede 20. do petka, 22.travnja 2016. održati stručni međunarodni skup "Dani predškolskog odgoja", u organizaciji Dječjeg vrtića Medulin.

Vrtić, čiji je osnivač Općina Medulin, naime, u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizira međunarodni stručno – znanstveni skup „Suvremeni modeli  rada u dječjem vrtiću  i kompetencije odgojitelja“.  Sva događanja vezana uz ovaj skup ostvarivati će se u hotelu Park Plaza Belvedere od 20. do 22. travnja 2016.g. a prijavljen je dolazak 250 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Vojvodine.

U sklopu navedene teme stručnim skupom obuhvatiti će se tri tematske cjeline:
-    Zavičajne vrijednosti – izazov odgoju i obrazovanju
-    Integracija teorijske i praktične dimenzije u radu i obrazovanju odgojitelja
-    Razvojne potrebe djeteta

Skup je namijenjen prezentaciji i razmjeni znanstvenih i stručnih radova istraživača i predavača koji se bave područjem ranog i predškolskog odgoja i izobrazbom odgojitelja kao i odgojiteljima, stručnim suradnicima i ravnateljima predškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj koji svojim radom doprinose kvaliteti i unapređivanju rada u dječjim vrtićima.

Ciljevi su skupa:  prikazati suvremena postignuća u području izobrazbe i provođenja programa u ranom i predškolskom odgoju, omogućiti direktnu razmjenu iskustava i spoznaja stečenih u neposrednom radu s djecom na usvajanju vrijednosti prirodnog, povijesnog i kulturnog nasljeđa, objediniti teorijske i praktične dimenzije prilikom osposobljavanja i usavršavanja za rad s djecom rane dobi, kvalitetnim metodičkim pristupima osigurati uvjete za udovoljavanje razvojnim potrebama djece u dječjem vrtiću  .

Pokroviteljstvo skupa prihvatili su:
-    Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović
-    Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske
-    Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske
-    Istarska županija
-    Općina Medulin

Predavači u Medulinu su:
1.    Rosalba Perini: Integracija teorijske i praktične dimenzije u radu i edukaciji odgojitelja
2.    prof.dr.sc.Nevenka Tatković: Kompetencijski pristup stručnom usavršavanju odgojitelja
3.    izv.prof.dr.sc. Lidija Vujičić: Kurikulum i kultura vrtića: od implementacije do istraživanja ili obrnuto
4.    doc.dr.sc. Vjekoslava Jurdana: Zavičajna čakavska književna riječ u radu s predškolskim djetetom
5.    prof.dr.sc. Jurka Lepičnik Vodopivec: Kvaliteta i samoevaluacija vrtića
6.    doc.dr.sc. Biljana Trajkovski: Standardi praćenja kinatropoloških obilježja djece predškolske dobi
7.    mr.sc. Inga Seme Stojnović, Tijana Vidović, prof.: Zavičajne vrijednosti – izazovi odgoja i obrazovanja

U sklopu međunarodnog stručno – znanstvenog skupa održati će se i deset radionica za odgojitelje kojima su nositelji odgojitelji, stručni suradnici i ravnatelji predškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj.

Programom se predviđaju i prezentacije najnovijih knjiga iz područja predškolskog odgoja i izobrazbe odgojitelja kojima su autorice: dr.sc. Lidija Vujičić i suradnici, dr.sc. Nevenka Tatković i suradnici te doc.dr.sc. Vjekoslava Jurdana.

Istarska županija ovakvu vrstu skupa namijenjenu predškolskom odgoju imala je zadnji put u listopadu 2005. god. te je nakon 10 godina stigao trenutak da i na području Općine Medulin prikažu koliko i kako se radi i ulaže u predškolski odgoj.

Otvorenju skupa prema trenutnim informacijama trebali bi nazočiti pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH, zamjenica župana IŽ – Viviana Benussi, predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje RH i drugi uvaženi uzvanici.
Otvorenje skupa upriličiti će se dana 20.04.2016. u Hotelu Park Plaza Medulin od 10.00 do 11.15 sati.

Svim sudionicima želimo uspješan rad!  (REX, foto: arhiva)

Facebook komentari