Istražuje se rimski brodolom s kraja 1. stoljeća

Istražuje se  rimski brodolom s kraja 1. stoljeća-121542

ISTRAŽIVANJA U SKLOPU VIŠEGODIŠNJEG PROJEKTA ROVINJSKI BRODOLOMI
Arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra su ponovno došli u Rovinj, kako bi nastavili istraživanja u sklopu višegodišnjeg projekta „Rovinjski brodolomi“. Projektom se pokušava naglasiti duga tradicija pomorstva na Rovinjštini. 

Putem dojava ronioca i ribara te sustavnim podvodnim pregledom pronalaze se lokacije drevnih brodoloma u rovinjskom arhipelagu. Pojedini ostatci brodoloma arheološki se istražuju kako bi se razotkrila priča koja stoji iz ovih događaja. Zadnjih nekoliko kampanja istraživanja posvećeno je rimskom brodolomu s kraja 1. st., koji se nalazi kod otočića Sestrice, južno od Rovinja. 

Među ostacima brodoloma izdvajaju se dijelovi amfora tipa Forlimpopoli i Santarcangelo te ulomci staklenih boca, uljanica, raznog posuđa te nekih metalnih dijelova opreme broda. Istraživanja se provode dugi niz godina u suradnji s Bavarskim društvom za podvodnu arheologiju, a priključili su se i Gradski muzej Rovinj, Klub podvodnih aktivnosti Rovinj i Javna vatrogasna postrojba Rovinj. 
Istraživanja financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija RH te Turistička zajednica Grada Rovinja. Uz istraživanja se ove godine organizirao i tečaj podvodne arheologije po sustavu NAS (Nautical archaeological society) iz Velike Britanije koje su djelatnici MCPA Zadar poklonili svim zainteresiranim Rovinjcima. A njih je bilo mnogo. 

Na početnom dijelu pristupilo je preko 20 ljudi dok je drugi prvi modul završilo 9 pristupnika. Veseli da će sudionici tečaja biti svjesni važnosti podvodne kulturne baštine i potrebe zaštite iste. Istraživanja rovinjskog podmorja nastaviti će se naredne godine.  

(REX)