Grad Rovinj proglašen najboljim srednjim gradom u Hrvatskoj po kvaliteti života

ROVINJ SE NAŠAO MEĐU 3 GRADA KOJA SU OSTVARILA NAJBOLJI REZULTAT NA NATJECANJU
Ovog je utorka Grad Rovinj u izboru za Najbolji grad u kategoriji srednjih gradova proglašen najboljim u Hrvatskoj po kvaliteti života. Proglašenjem pobjednika u Zagrebu završen je tako ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega već treću godinu za redom organiziraju portal Gradonačelnik.hr, Jutarnji list i agencija Ipsos.

Finalist u tri kategorije
Između 128 hrvatskih gradova u konkurenciji za nagrade najboljih u četiri kategorije (kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografska politika te povlačenje novca iz EU fondova) Rovinj našao se u užem izboru 28 gradova koji su ušli u završno ocjenjivanje, te među prva tri koja su ostvarila najbolji rezultat u ovom natjecanju, ušavši u završnicu izbora u sve tri kategorije, i po kvaliteti života, i po ekonomskim dosezima i po standardu u obrazovnoj i demografskoj politici.
«Iznimno mi je drago da je Rovinj dobio prestižnu nagradu kao najbolji grad po kvaliteti života u Republici Hrvatskoj. Ovom prilikom zahvalio bi se svim svojim sugrađanima, svima onima koji doprinose svakodnevno da u ovom našem gradu živimo dobro, da živimo odgovorno i da živimo stabilno. Ovo pokazuje da smo i do sada dobro upravljali gradom, da imamo dobar strateški smjer i da kada započnemo određen projekt ili investiciju to činimo promišljeno kako bi postigli dugoročne ciljeve i održiv rast. Svaka nagrada, pa tako i ova, obvezuje nas da u svom radu budemo još bolji, da sačuvamo naše resurse i da brinemo o okruženju u kojem živimo kako bi budućim generacijama u nasljedstvo ostavili grad po mjeri svakog građana», izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Brojni projekti i ulaganja
Tako je i ove godine Grad Rovinj proveo i započeo, ali i dovršio brojne kapitalne projekte. U Rovinjskom Selu otvoren je novi dječji vrtić i jaslice u vrijednosti od 11 milijuna kuna, a kontinuirano se ulaže u sve predškolske i školske institucije kako bi se djeci i učenicima osigurali što bolji i kvalitetniji standardi učenja i boravka.
U tijeku su radovi na izgradnji Sjeverne luke „San Pelagio“, u vrijednosti od preko 52 milijuna kuna, kojom će se stvoriti novi kapaciteti za oko 250-300 vezova, a čiji se završetak očekuje prije početka turističke sezone 2021, a radi se i na parternom uređenju platoa oko crkve sv. Eufemije. Ove je godine proširen i Multimedijalni centar, a početkom mjeseca započeli su zahtjevni radovi na izgradnji gradskog bazena u krugu Specijalne bolnice „Martin Horvat“ u vrijednosti 60 milijuna kuna, a iznosom od 7 milijuna kuna kreditirala se i obnova spomenute bolnice u suradnji s Istarskom Županijom i samom ustanovom. EU projektom izgradnje kanalizacijske mreže i pročistača „Cuvi“ izgrađeno je 25 km nove kanalizacijske mreže te u ovom trenutku odvijaju se pripreme za gradnju najmodernijeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja.

Otvaranje novih radnih mjesta
Nastavljena su i ulaganja u poduzetničkoj zoni Gripole-Spine' s ciljem privlačenja novih investitora i stvaranja novih radnih mjesta, a svakako će na poboljšanje kvalitete života utjecati i projekt razvoja mreže širokopojasnog interneta kojom će se opskrbiti 90% kućanstva i poslovnih subjekata brzim internetom.

Visoka stopa socijalne osjetljivosti
Bez obzira na pad prihoda za više od 40% zbog krize uzrokovane koronavirusom zadržana je visoka stopa socijalne osjetljivosti, te su tako posljednjim rebalansom povećana sredstva namijenjena pomoći najugroženijim pojedincima, obiteljima i kućanstvima.
Valja napomenuti kako među najzastupljenijim županijama u završnici ovog izbora Istarska županija se iskazala kao apsolutni lider s osam gradova i 14 nominacija.

(REX)

Facebook komentari