U Labinu energetski obnovljene čak 32 zgrade

RASTE DALJNJI INTERES ZA OBNOVOM, RASTE VRIJEDNOST TIH STANOVA, RAČUNI ZA 50% NIŽI
Vrijednost stanova u energetski obnovljenim zgradama porast će 10 do 15 posto, tvrde u udruzi Upravitelj

Članovi udruge Upravitelj uspjeli su 'povući' čak 70 posto novca sa zadnjeg natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Ukupna investicija projekta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja iznosi preko milijardu kuna, a od toga je više od 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetskom obnovom stanarima će se omogućiti kvalitetniji i jeftiniji život, jer će uštede na grijanju i hlađenju biti 40 do 50 posto, a istovremeno će im cijene stanova porasti za 10 do 15 posto.

- Kod nas u Labinu su dosad obnovljene 32 zgrade, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, vrijednosti 21 milijun kuna. Sada radimo na provedbi energetske obnove 32 zgrade, koje su ostvarile pravo sufinanciranja na zadnjem natječaju, a procijenjena vrijednost radova je oko 19 milijuna kuna. Pozitivna iskustva iz obnovljenih zgrada, kroz uštedu energije veću od 50 posto, brzo se šire u neobnovljene zgrade, zbog čega zanimanje za obnovu u Labinu i dalje raste – navodi Dolores Sorić, direktorica Labin stana, jednog od osnivača udruge Upravitelj.

Ističe da su, osim razmjene iskustava upravitelja, u udruzi razvili i izvrsne partnerske odnose s brojnim državnim institucijama, udruženjima, fakultetima, ali i građevinskim tvrtkama, ponuđačima materijala i osiguravateljima. Odlične suradnje su im omogućile razmjene znanja i uspješnost u 'povlačenju' novca iz EU fondova.

- Upravo zahvaljujući udruzi Upravitelj, okupili smo najbolje stručnjake u Hrvatskoj, raspravljamo s vrhunskim sucima o dvojbenim temama na našim savjetovanjima, surađujemo s uglednim sveučilišnim profesorima, ministarstvima, FZOEU, HGK... i sve to je rezultiralo ovakvim uspjehom u energetskoj obnovi  te sve boljim upravljanjem stambenim zgradama. To je osobito važno jer više od polovice stanovništva u Hrvatskoj stanuje u zgradama tzv. kolektivnog stanovanja i imaju upravitelja – ističe Brankica Dejanović, voditeljica Odjela pravnih i kadrovskh poslova u Inkasatoru iz Karlovca. Oni se bave upravljanjem stambenim zgradama 50 godina, a trenutačno upravljaju sa 646 zgrade i također su jedan od osnivača udruge Upravitelj.

Upravitelj energetsku obnovu smatra važnom, ali ne i jedinom temom za kvalitetu suživota naših građana u stambenim zgradama. Na brojnim seminarima, savjetovanjima, stručnim raspravama koje su organizirali za članove raspravljaju o aktualnim trendovima, razmjenjuju iskustva i sudske prakse. Niz je tema kojima se udruga, također, bavi, kao što su određivanje visine pričuve, koje su granice odgovornosti suvlasnika..., a o brojnim temama raspravljat će na svom idućem velikom Savjetovanju upravitelja nekretninama u Zadru, od 18. do 21. travnja 2018. godine.

Više o udruzi Upravitelj:
Udruga Upravitelj osnovana je 1999. godine i okuplja fizičke i pravne osobe, registrirane za upravljanje nekretninama. Trenutačno je 86 članova iz Hrvatske, koji upravljaju s preko 550.000 prostora (lokala, stanova, garaža), a što predstavlja gotovo 80 posto cjelokupnog fonda kolektivnog stanovanja. Skupština udruge ima predsjednika i do 11 članova Upravnog odbora, koji su iz Osijeka, Vinkovaca, Zagreba, Zaboka, Karlovca, Rijeke, Šibenika, Splita, Pazina i Opatije, čime je zastupljena gotovo cijela Hrvatska. Cilj Udruge je poticanje, pomaganje i razvijanje djelatnosti upravljanja nekretninama, a za ostvarenje toga i organizira savjetovanja, predavanja, seminare, radionice, tribine i druge stručne skupove, na kojima o problemima u upravljanju i održavanju zgrada raspravljaju članovi s najboljim hrvatskim stručnjacima iz svih interesnih područja, među kojima su, pimjerice, i sveučilišni profesori i suci Vrhovnog suda. rex

Facebook komentari