U Galeriji C8 otvorena izložba ‘Helenistička reljefna keramika iz Sikula’

GOSTUJUĆA IZLOŽBA MOŽE SE POGLEDATI DO 4. TRAVNJA
U Galeriji C8 u Carrarinoj ulici 8 u Puli, danas je u 12 sati otvorena gostujuća izložba Muzeja grada Kaštela, Helenistička reljefna keramika iz Sikula.
Nastala je kao rezultat višegodišnjeg proučavanja velike količine helenističke reljefne keramike iz Sikula, koja se datira od 2. st. pr. Kr do 5. st. pos. Kr. Nalazište je antičko (ima helenističku i rimsku fazu), a nalazi se na zapadu Kaštelanskog polja, uz more, na području hotelskog kompleksa Resnik. Osobitost ove vrste keramike je reljefnost i bogatstvo motiva. Jedna od pretpostavki je kako se proizvodila u Sikulima, u dva osnovna oblika - krater, što je posuda za miješanje vina i vode te čaše, odnosno zdjelice, posude iz kojih se pilo vino. Motivi u reljefu pripadaju biljnom i životinjskom svijetu koji se vezuju uz kult boga Dioniza i pijenje vina, a također ima i geometrijskih motiva.

Izloženi predmeti predstavljaju presjek motiva i oblika pronađenih u Sikulima, a na panoima je opisan proces proizvodnje i nalazišta na istočnoj obali Jadrana.

Izložba se može pogledati svakoga dana od 9 do 21 sat sve do 4. travnja 2018. Ulaz je slobodan.
(Rex/foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari