Twingom od Opatije do Maroka - VIDEO

MLADI MULTIMEDIJALNI UMJETNIK NIKICA PLANIRA DUG PUT AUTOMOBILOM DO AFRIKE
Njegov je životni poziv, ali i istinski poriv proputovati svijet. Nikica kaže da je ime dobio prema svoja dva djeda, koji su oboje nosili ime Nikola. Baš Svetog Nikolu slavi se između ostalog kao zaštitnika putnika. „Zbog mog imena i moga životnog poziva kao putnika, ne vidi se kraja mojim avanturama“, kaže Nikica Karas iz Opatije. A da njegova najnovija avantura ugleda svoj početak, bitna mu je pomoć što većeg broja ljudi. 

Kako si došao na ideju da Twingom otputuješ u Maroko? 
Zadnjih šest godina maštam i razmišljam o putovanju u Maroko i nešto me jednostavno vuče tamo, ne mogu to objasniti. A zbog fotografske opreme koju bih nosio sa sobom, plan je putovati automobilom. Twingo je vrlo je pouzdan, troši malo goriva i trenutno je jedina opcija mog prijevoza. Vodim se idejom da treba iskoristiti ono što imaš sada, a ne razmišljati o tome što nemaš. Biti optimalan. Da imam Volkswagen Transporter išao bih s njim, ali nemam, imam Twinga. 

Hoće li Twingo izdržati tako dalek put?
Pokazao se kao jako dobar način prijevoza jer sam njime 2016. prošao 3700 km i na tom putu se samo jedanput pokvario. Prošao je tehnički, uredno ga održavam i mislim da će izdržati do tamo i nazad. Meni je i simpatično i kada stvari ne teku po planu, čak i ako se pokvari onda se događaju i neke nove zanimljive situacije oko toga. 

Što su tvoji najveći interesi ili najveća ljubav?
Moji životni interesi većinom su usmjereni na prirodno i kulturno bogatstvo ljudi i zemalja koje planiram posjetiti. Najradije spajam to dvoje – prirodu i kulturu – u nerazdvojivu cjelinu jedinstva čovjeka i prirode. Prije deset godina prestao sam jesti meso i ribu. Tada sam počeo uzgajati sezonske kulture i učiti o divljim biljkama, o gljivama i voćkama i nekoliko godina sam se time intenzivno bavio. Sada primjenjujem to znanje u svakodnevnom životu, 70 do 80 % hrane ili sam uzgojim ili sam uberem. I na ovom putovanju planiram brati i sakupljati namirnice i učiti o biljkama koje zateknem. Htio bih da moje putovanje bude shvaćeno kao normalni životni put nekog čovjeka.

Koliko je planirani trošak tvog putovanja?
Izračunao sam da ću prijeći najmanje 10 648 km od Hrvatske, preko Slovenije, Italije, Monaka, Francuske, Španjolske, pa do Maroka (gdje du najduže boraviti - 54 dana), a onda nazad u Portugal, pa opet Španjolska, Francuska, pa prema sjeveru u Belgiju, Nizozemsku, Njemačku, Češku, Austriju, opet u Sloveniju i nazad - doma u Opatiju. Cijelo putovanje trajat će 163 dana, što je otprilike četiri i pol mjeseca. Izračunao sam da će troškovi ovog putovanja iznositi 12 535,23 €. Ako ne skupim cijeli iznos, morat ću mijenjati plan.

Hoćeš li svoja iskustva s putovanja pretočiti u kakav umjetnički projekt?
Krajnji je cilj napraviti knjigu i dokumentarac. Putopisnu monografiju s mnogo fotografija, da se podjednako isprepliće količina fotografija i tekst. Volim pisati. 

Predstavi nam svoju crowdfunding kampanju. Ljudima koji se odluče donirati za tvoje putovanje poklonit ćeš vrlo kreativne i originalne poklone – ogrlice, veste, jastučnice, ali i svoju buduću knjigu i dokumentarni film na DVDu.
Ogrlice sam slažem, a vunenu robu plete moja mama. Trideset godina nije plela i sada opet plete.  Organizirali smo i radionice pletenja u Opatiji. Ja sam počeo slagati novu kolekciju ogrlica. Pokušavam spojiti to što obrezujem voćke ljudima u okolici, pa pokušavam sačuvati granje od šljive ili višnje, sušim ih i onda rezbarim perlice.

Ovaj zanimljivi mladić pravi je one man band. Između ostalog, on fotografira, snima, svira i piše, pa će sve ono što doživi na putovanju postati interesantno štivo i film za sve one koji se sami možda ne bi usudili na ovakvu avanturu. Svi koji žele omoći Nikici da ostvari svoj san, mogu dati donaciju online putem na poveznici. O svom planu Nikica govori i u videu kojeg možete pogledati u nastavku.

(REx/RŠ)

Video vezan uz članak

Facebook komentari