Tko sve može ući u Hrvatsku?

KAKVA JE PROCEDURA ULASKA U HRVATSKU TE KAKO TURISTI KORISTE APLIKACIJU WELCOME TO CROATIA
Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u našu zemlju. "Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog", rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine. „Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj“, rekao je Kufner u emisiji „U mreži Prvog“. To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlji iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su:  Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao da je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. „Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ako putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke, kazao je.

Austrija se još nije otvorila prema Hrvatskoj, dopušta tranzit
Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih. „Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je državna tajnica, prenosi HRT na svojem web portalu. Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit. " Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam, rekla je državna tajnica.

(REX)

Facebook komentari