Svjetski dan kazališta za djecu i mlade uz Čarobnjaka iz Oza

HRVATSKA PORUKA POVODOM SVJETSKOG DANA KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE 2017.
INK Pula 20. ožujka obilježit će Svjetski dan kazališta za djecu i mlade pod sloganom „Povedite dijete u kazalište“ i to predstavom ''Čarobnjak iz Oza'' koja će se održati danas u 18 sati. Inače, hrvatsku poruku povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade 2017. napisala je dramska umjetnica i dugogodišnja ravnateljica Gradskog kazališta ''Žar ptica'', Marija Sekelez, a njenu poruku u cijelosti prenosimo:

''Moj prvi susret s kazalištem zbio se davno, davno u Kazalištu lutaka u Splitu. Vrlo se dobro sjećam kako sam iz suncem obasjanog dana stupila u zamračenu dvoranu i kako je tada otpočela moja fascinacija kazalištem. Prije predstave na scenu je stupilo jedno bajkovito stvorenje, nježna gospođa u tamnoplavoj baršunastoj haljini, koja mi je po godinama mogla biti baka.

Pozdravila nas je i uvela u tajnu kazališne umjetnosti. Slijedila je predstava, aplauz. Izlazak iz čudesne kutije u sunčan dan na mene je djelovalo dosta šokantno i prijetilo je "otrežnjenjem" od doživljenog ushićenja. Željela sam u kazalištu ostati satima. Zaljubila sam se tada u kazalište na prvi pogled i zauvijek. Mnogo godina poslije toga sam djelovala kao glumica, a zadnjih šesnaest vodila Gradsko kazalište Žar ptica u Zagrebu.

I sve ono što sam u najranijoj dobi iskusila željela sam prenijeti na male gledatelje, začarati ih kazalištem, priuštiti im najljepše i nezaboravne predstave. Znala sam da će samo tako kad odrastu postati izvrsna publika, s izoštrenim kriterijima, istinski arbitri ukusa i plemenitosti. Željela sam da ih svaka predstava potpuno zaokupi, omogući im da zarone u čudesnu dimenziju mašte, da se odmaknu od često surove stvarnosti, da spoznaju istinske vrijednosti i da streme istima, te da im to bude orijentir u životu, jer jedino djeca sve vide i sve razumiju.

Stvarajmo s radošću i nadahnućem, darujmo im svoj talent i zanos i ona to nikada neće zaboraviti. Obogatimo i uljepšajmo njihovo djetinjstvo i mladost jer kazalište ujedinjujući glumu i scenografiju, kostimografiju i svjetlo, koreografiju i glazbu, a posebice tekst, nudi uvid u cijeli spektar umjetničkog izričaja koji pridonosi jedinstvenom užitku.

Zato je na svima nama koji stvaramo predstavu za djecu enormna odgovornost i obveza, jer ako se dijete od prve ne zaljubi u kazalište izgubili smo ga zauvijek kao kvalitetnog kazališnog gledatelja. Najmanji zaslužuju najbolje bez ostatka. Priuštimo im to.

Neka se sjećaju (bez obzira kakvim tugama i iskušenjima u odrastanju budu izloženi) da su u djetinjstvu u kazalištu bili istinski sretni i ispunjeni ljepotom i dobrotom, koja je kako reče Dostojevski u stanju spasiti svijet.

I zato, draga djeco, dobro došli i uživajte u vašem kazalištu!

Marija Sekelez,
dramska umjetnica.

(rex)

Facebook komentari