Svečano otvorena 24. međunarodna izložba Vinistra!

DOBRODOŠLICU SVIMA POŽELIO PREDSJEDNIK UDRUGE VINISTRE NIKOLA BENVENUTI
Na svečanom otvorenju 24. Vinistre uzvanicima su se obratili , Gordana Deranja, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca,Krešimir Ivančić, izaslanik predsjednika Vlade RH i pomoćnik ministra  poljoprivrede, Valter Flego, župan Istarske županije, Edi Štifanić, gradonačelnik Grada Poreča,Oz Clarke, vinski kritičar i Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra i domaćin ove značajne manifestacije, koja iz godine u godinu podiže ljestvicu izvrsnosti.

 

Prilikom  svečanog otvorenja, Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge Vinistra, istaknuo je ozbiljnost i ustrajnost vinara da kontinuirano podižu ljestvicu kvalitete.

Na ovogodišnjoj se Vinistri predstavlja rekordan broj izlagača te su prošireni izložbeni kapaciteti u dvorani.  U sadržajnom smislu Vinistra je svojim posjetiteljima ove godine ponudila  kvalitetne radionice, edukacije, a  obogaćena je i Vinistra Gourmet. Izložbi su  prethodile mnogobrojne  stručne aktivnosti, kao i svečana dodjela odličja nagrađenima.

Subota 13.05.2017./11:00 – 19:00 sati

11:15 – 12:15 * Dodjela diploma za studentsko vino studentima Stručnog studija vinarstva u Poreču
Dodjela diploma polaznicima sommelierskog tečaja 3. Razine - HSK


Sala za stručna događanja

 

12:45 – 13:30 * Kratki enološki tečaj za ugostitelje – zatvorena radionica rezervirana za prijavljene ugostitelje.
Od trenutka sadnje grožđa do arhiviranja vina enolog je taj koji kreira vino, te mora poznavati svaki segment kako vinarstva tako i vinogradarstva da bi s lakoćom mogao djelovati u svom području. Enolog je uključen u sve procese koji se događaju kod vina što znači da mora imati znanja i s područja kemije, biologije i srodnih znanosti. Rukovanje buteljama, priprema vina za serviranje, poznavanje čaša i ostalog potrebnog pribora, osnove serviranja pojedinih tipova pića samo su neke od obveznih vještina sommeliera. Zajedničkom suradnjom porečkog Udruženja obrtnika, Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci i Hrvatskog sommelier kluba organiziran je ovaj kratki tečaj za akreditirane ugostitelje.
Moderatori: dr.sc. Mario Staver i Alena Stuparić (HSK).
Rezervacije događanja info@uoporec.hr.


Sala za stručna događanja

 

14:00 – 15:00 * Sljubljivanje istarskih delicija – degustacija
Radionica je dobila ime "Sljubljivanje Istarskih delicija" jer bismo željeli na jednome mjestu pokazati širinu palete istarskih proizvoda namijenjenih eno-gastronomiji.
Aperitiv je dobio ime Ginterino jer je sastavljen od prvog Istarskog Gina, tipičnog Istarskog likera Teranina i još nekoliko sastojaka.
Potrudili smo se sljubiti tradicionalne i novije istarske delicije s vinima i pićima koji su tipični za Istru.
Nježna kravlja skuta mljekare Latus sljubljena je sa jednim od prvih istarskih pjenušaca koji je stekao planetarnu slavu Misal Millenium brut.
Tradicionalni istarski ombolo pršutane Jelenić sljubili smo s mladim mineralnim chardonnay s najistočnijeg Istarskog vinograda na položaju Belaj.
Klasična istarska dobitna kombinacija koja već godinama oduševljava domaće i strane goste, Malvazija Istarska vs Istarski pršut.
Tradicionalno jelo polovica krumpira sa pancetom, sljubljena je s moćnom bijelom Grimaldom, koja nosi u sebi notu tradicije i dašak modernog štiha.
Moćni kravlji sir od mlijeka sa žminjskih pašnjaka spojen je s najnovijim Istarskim cuveeom koji u sebi nosi dvije tradicionalne sorte i dvije potpuno nove za Istru.
Robusni sir "Mišadur" kombinacija kravljeg i ovčjeg mlijeka sljubili smo s tradicionalnim istarskim vinom Teran.
Za kraj jedna čokoladna delicija s Istarskim Maslinovim uljem i tipičnim Istarskim travama.
Radionicu su zajednički osmislili Plava Laguna, Vinistra i Hrvatski Sommelier Klub a pomogli realizirati: Aura Buzet, vina Rossi, pršutana Jelenić, mljekara Latus.
Moderatori radionice jesu dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK i Emil Perdec F&B manager Plave Lagune.

Sala za stručna događanja
Rezervacija mjesta putem akreditacijskog obrasca.

 

13:00 – 14:30 * "2. PERON" – konoba - Cerovlje
Konoba "2. PERON" otvorena je pred godinu dana u Cerovlju, kraj Pazina, u srcu Istre, (izlaz Cerovlje - Istarski ipsilon) osim ponedjeljka, radi svakodnevno od 12.00-23.00. U prelijepom ugodnom ambijentu sa prekrasnom natkrivenom terasom stvorenom za ljetna druženja i bijeg od sunca, nudi Vam domaća istarska jela spremljena po recepturi naših nona, maneštre, juhe, istarske fuže, raviole, makarune (pljukance) ili njoke, a za ljubitelje mesa tu je i biftek, fiorentina, svinjska rebra, spremljena po guštu i ispred gosta na ognjištu. Poznati i po desertu - pjenici od griza,....e da, ima toga još: pršuta, sira, tartufa, šparoga, vrganja sve to prate dobra vina.
Dozvolite nam da zajedno stvaramo čaroliju okusa i doživljaja Istre na jedan drugačiji način, spoj tradicije i modernog okusa i doživljaja hrane.


Vinistra Gourmet
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

15:30 – 16:30 * Koquelicot vina: Burgundijski stil, istarski terroir – degustacija Koquelicot vina od sorte chardonnay paralelno s tipičnim chardonnayom burgundijskog stila
Pozivamo Vas da otkrijete svijet Koquelicot vina. Voditeljice radionice, Martina Bek (WSET level 3) i Ivana Valić (dipl. enologije) ispričat će Vam priču koja seže čak iz Francuske, odakle je ova vinarska obitelj došla u Hrvatsku. Zaljubili su se u Istru, njezinu zemlju i vina te su stvorili istarski vinski brand Domaine Koquelicot koji spaja lokalni terroir s burgundijskom stilistikom koja ih je osvojila za vrijeme života u Francuskoj.
Na radionici ćete imati priliku kušati Koquelicot vina od sorte chardonnay paralelno s tipičnim chardonnayom burgundijskog stila.


Sala za stručna događanja
Participacija iznosi 60,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

16:00 – 17:30 * Konoba Nebuloza – konoba, Rijeka
U samom centru grada podno Trsatskih stuba uz prekrasan pogled na Rječinu nalazi se konoba Nebuloza. Riječ nebuloza označava maglovitu, nejasnu predodžbu, a kod nas se najviše pripisuje kada osoba „priča bezvezarije“. Konoba je uređena u kombinaciji rustikalnog i modernog uređenja te stvara ugodan ambijent koji Vas odvlači od gradske vreve u zapanjujući svijet okusa. U našoj ponudi Vas čeka moderna i tradicionalna kuhinja koja prati ponudu svježih namirnica lokalnih proizvođača.


Vinistra Gourmet
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

17:00 – 18:00 * Primjena digitalnog marketinga i novih komunikacijskih kanala u vinarstvu – Andrea Pančur
Digitalni marketing pruža šansu poduzećima da se bore za svoj udio na tržištu i privuku svoju ciljanu grupu te upoznaju je sa svojim proizvodima. Manja poduzeća kao što su istarski vinari imaju mogućnost da ostvare znatno veće rezultate. Više saznajte na predavanju.


Sala za stručna događanja

 

19:00 – 22:00 * After party – Laguna Lounge
Pozivamo Vas na after party Vinistre u novi Laguna Lounge u kojem možete po promotivnim cijenama uživati u vrhunskoj ponudi vina i Pisinium istarskih delicija odmarajući se uz samu plažu s lijepim pogledom na more.


Laguna Lounge - Zelena Laguna

 

12:00 – 24:00 After Vinistra
*Porečki restorani prijatelji Vinistre – Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito, Villa romana i hotel Palazzo
* Vinari u gradu – zabava u barovima prijateljima Vinistre – Epoca

 

Nedjelja 14.5.2017./11:00 – 19:00 sati

11:00 – 11:30 * Prezentacija aplikacije „Local Winery Istra“ – Nenad Karleuša
LocalWinery je mobilna aplikacija koja na jednom mjestu okuplja sve vinare te pruža korisnicima (zaljubljenicima u vino) sve informacije o vinarijama i vinima koje nude.
Aplikacija omogućuje vinarima da dovedu sve ljubitelje vina u svoje vinske podrume diljem cijele Istre i na taj način povećaju svoju vidljivost, promociju i prodaju vina.
Web: www.localwinery.eu


Sala za stručna događanja

 

12:00 – 13:00 * Misal voli klasiku – degustacija - Ana Peršurić
Vrh vinarstva su pjenušci, a vrh pjenušaca su oni proizvedeni klasičnom metodom. Uz zanimljivu degustaciju Misala probat ćemo objasnit kako nastaje približno 49 milijuna mjehurića po boci upravom tom klasičnom metodom…


Sala za stručna događanja
Rezervacija mjesta putem akreditacijskog obrasca.

 

13:00 – 14:30 * Bacchus – restaurant i lounge bar, hotel Laguna Parentium
Osim mediteranskog ozračja hotel Laguna Parentium, u resortu Zelena laguna, raspolaže među svojim vrhunskim sadržajima i odličnom gastronomskom ponudom. Restoran i lounge bar Bacchus priprema vrhunski slijed po izboru chefa Ivana Martića sljubljen s četiri vrhunska vina istarskih proizvođača.


Vinistra Gourmet
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

13:30 – 14:30 * Istarska kapljica – degustacija rakija – Goran Špehar
Od davnina su se u Istri naši „stariji“ bavili proizvodnjom domaće rakije komovice od macerata grožđa takozvanog „dropa“, koji je nusproizvod u proizvodnji vina. Tako je i nono Eufemio popularno zvani „barba Nucio“ u slikovitom zaseoku Cerijani cijeli svoj radni vijek posvetio proizvodnji vina i rakije. Tradicionalno se je Rakija kuhala (destilirala) u takozvanom „lambiku“, jednostavnoj inačici današnjih modernih kotlova, a ovu tradiciju danas nastavlja unuk prethodno spomenutog Eufemija u destileriji OPG Goran Špehar. Kao zaljubljenici u Istru i njene okuse i mirise krenuli smo u proizvodnju kvalitetnije rakije lozovače isključivo od cijelog zrna grožđa sa našeg imanja. Uz dodatak prirodnih sastojaka kao što su med, imela, orah, tartuf i borovnica ovakav je destilat osnova za proizvodnju širokog asortimana pripravaka vrhunske kvalitete pod imenom branda „Istarska Kapljica“. Osnovni sastojak za liniju pića „Istarska kapljica“ je rakija proizvedena destilacijom od cijelog grozda, a ne samo od dropa kako se uobičajeno proizvodi. Sa tim načinom proizvodnje sve arome i sastojci se prenose u samu rakiju koja iako potpuno bistra ostavlja jedinstven i potpun aromatični doživljaj.


Sala za stručna događanja
Rezervacija mjesta putem akreditacijskog obrasca.

 

15:00 – 16:00 * Prvi susret s vinom – vinska škola – radionica Jelene Šimić Valentić
Vinska škola Jelene Šimić Valentić je neformalni obrazovni program namijenjen širokom krugu građanstva koji objedinjuje edukaciju i ležerno druženje s vinskom čašom u ruci, ostavljajući vam lijep okus i sjećanje na nezaboravno zajedničko druženje. Tijekom radionice kušat će se 4 različite kategorije vina, a polaznici će biti angažirani u sudjelovanju kroz interaktivni program radionice.


Sala za stručna događanja
Rezervacija mjesta putem akreditacijskog obrasca.

 

16:00 – 17:30 * Iz školske kuhinje - Srednja škola A. Štifanić – Poreč
Ugled ugostiteljskog objekta ovisi o razini kvalitete i obuke zaposlenog kuhara, posebice ukoliko je taj kuhar spreman svojim gostima ponuditi vrhunska jela. Ugostiteljsko posluživanje uz kvalitetu pruženih usluga jedno je od najvažnijih i najupečatljivijih dojmova za gosta. Kvaliteta ljudskog kapitala određena je kvalitetom obrazovnog sustava, ulaganjima u obrazovanje i participacijom u obrazovanju. Svjesni potrebe za kvalitetnim kadrom u turizmu i ugostiteljstvu, udruga Vinistra, drugu godinu zaredom u suradnji s Turističko - ugostiteljskom školom Antona Štifanića, odlučila je pružiti učenicima škole priliku da aktivno sudjeluju u eno - gastronomskom dijelu programa ovogodišnje Vinistre. Na ovaj način želimo učenicima omogućiti da radeći uz vrhunske profesionalce uče o pravilima i tajnama profesije za čije se obavljanje školuju ali i razviti svijest o nužnosti nastavka edukacije po dovršetku redovnog školskog programa u cilju stjecanja vrhunskih kompetencija na području svoje struke. Podržite ih i vi!

Vinistra Gourmet
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

16:00 – 17:30 * Vođena degustacija vina vinarije Katunar – Ivanka Rosati, Anton Katunar
Kušanje vina ocjenjenjh  zlatnom medaljom na Vinistri 2017   

Žlahtina Sveta Lucija
Žlahtina Katunar
Kurikta rezerva
Vino Plavac mali s  najsjevernijeg položaja u Hrvatskoj .

Sala za stručna događanja

Rezervacija mjesta putem akreditacijskog obrasca.

 

17:00 – 19:00 * Show must go on! – Biske i cigare
Tradicionalni memorijal posvećen Andriji Šipetiću Demianu, jednom od pokretača ove ideje održava se deveti put zaredom; događaj koji sljubljuje istarske biske, kubanske cigare i stare prijatelje.


Terasa dvorane Žatika
Participacija iznosi 100,00 kn, plaća se na ulazu događaja.

 

12:00 – 24:00 After Vinistra
*Porečki restorani prijatelji Vinistre – Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito, Villa romana i hotel Palazzo
* Vinari u gradu – zabava u barovima prijateljima Vinistre – Epoca

 

 

Cijena jednodnevne ulaznice je 100,00 kn.

Cijena kompleta ulaznica za tri dana je 250,00 kn.

Povratna kaucija za čašu iznosi 50,00 kn.

Rezervacija eventa ne podrazumijeva ulaznicu na međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra 2017.

Moguće su izmjene programa.
 

REx/foto

Facebook komentari