Stručna posjeta članica BPW Pula Hrvatskom saboru

PREDSTAVLJANJE ISTARSKIH PODUZETNICA U SABORU
BPW Prvi hrvatski klub Pula, hrvatski ogranak Međunarodne udruge poslovnih žena i poduzetnica BPW International, sudjelovao  je na stručno-poslovnom susretu sa zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora u petak 4.5.2018.

Delegacija poslovnih žena iz Istre boravila je u svojstvu posjetitelja u glavnoj sabornici u kojoj ih je srdačno pozdravio predsjedavajući Furio Radin, a u trenutku  posjete bile su i brojčano nadmoćnije od saborskih zastupnika.

Posjet je organiziran na poziv saborske zastupnice Marije Puh (HNS) članice Odbora za ravnopravnost spolova, a delegaciju su uz Puh primili saborski zastupnici iz Istarske županije: Giovanni Sponza  (IDS), Tulio Demetlika (IDS) te Anton Kliman (HDZ),  Marija Puh (HNS), Bernarda  Topolko (HNS), Ljubica Lukačić (HDZ), te Potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Predsjednica udruge dr.sc. Alida Perkov prezentirala je prisutnim saborskim zastupnicima aktivnu politiku internacionalizacije mikro i malih poduzetnica Istarske županije-članica BPW Pula- u europskim okvirima, kao primjer dobre prakse. Ujedno je predstavljen projekt osnaživanja poduzetnica BPW Lobbying for shopping i Predklasterizacije mikro i malih subjekata u sklopu kojega su predstavljene i koordinatorice grupa: Dragica Lukin, Darinka Buršić, Dubravka Orlić Bašlin i mr.sc. Darija Božac Marjanović.

U međunarodnom okruženju članice BPW Pula sudjeluju u stručnim, projektnim i poslovnim forumima Podunavlja i Jadransko Jonske regije. U 2017. godini Perkov je osnovala mrežu zajednice poduzetnica Jadransko Jonske Regije BPW AdrionNet koja je objedinila poduzetnice Italije, Grčke i Hrvatske. Najavila je sudjelovanje članica na 1. Konferenciji mreže poduzetnica Adrion Net koja će se održati od 17. do 19. listopada ove godine u Ateni.

Perkov je istaknula potrebu za osnivanje jedinstvene koordinatorne platforme nevladinih udruga koje zastupaju žensko poduzetništvo.

Giovannji Sponza (IDS) zaželio je dobrodošlicu u ime kluba IDS-a te izrazio zadovoljstvo proaktivnošću udruge BPW, čiji su ciljevi jasni , kao i misija i vizija, a to je umrežavanje i osnaživanje poduzetnica koje djeluju na području istarske županije.
„Vaša inicijativa trebala bi biti putokaz svim ostalim županijama. Čestitam vam na uspješnoj međunarodnoj suradnji, na vašim kompetencijama, umijeću i vještinama. Kod nas imate uvijek otvorena vrata, čekamo vaše prijedloge“ – zaključio je Sponza.

Tulio Demetlika (IDS) istaknuo je zadovoljstvom dolaskom članica iz Istre u Sabor te istaknuo kako bez razvoja gospodarstva i poduzetništva nema razvoja države. U ovih 25 godina istaknuo je dobru suradnju s poduzetnicama te je naglasio kako su uvijek prihvaćali prijedloge koji su naišli na otvorena vrata. Spomenuo je dosadašnje uspješne primjere razvoja poduzetničkih zona, kreditnih linija, i projekata Istarske razvojne agencije.

Anton Kliman (HDZ) izrazio je zadovoljstvom dolaskom delegacije poslovnih žena. „Izuzetno sam ponosan što ste nas posjetili i što se ovaj kvalitetan događaj dogodio u Hrvatskom saboru. Koristim priliku kako bih istaknuo da sam i ja poduzetnik, a moju tvrtku trenutno vodi žena na što sam ponosan. Uz kolege iz IDS-a , i ja kao predstavnik stranke na vlasti podržat ću vašu inicijativu i kvalitetne prijedloge. Procesi se moraju ubrzati i ova inicijativa ne treba ostati na uskom regionalnom krugu“ – zaključio je Kliman.
Zastupnice  Bernarda  Topolko (HNS ) i Ljubica Lukačić ( HDZ) su u svojim istupima pohvalile projekt Istarskih poduzetnica te istaknule želju za sličnim aktivnostima na području cijele RH.

Nakon sastanka u Saboru, članice BPW Pula sudjelovale su u Zagrebu na Konferenciji i predstavljanju projekta „Ženska perspektiva“ za žene u nerazvijenim područjima. Projekt će obuhvatiti do 50 poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj - Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske, a usmjeren je na povećanje poduzetničkih kompetencija. Ključni dio obuhvatio je panel „Domaćice svojih poslovanja“  u kojemu su sudjelovale koordinatorice iz BPW-a ujedno i domaćice studijskog putovanja u Istru u listopadu ove godine, kao i potencijalne korisnice projekta iz ciljnih županija.

(REX)


 
 

Facebook komentari