Snijeg u Gorskom kotaru, u Sloveniji se okrenuo kamion

PROMET OTEŽAN...
Hladna fronta zahvatila je Gorski kotar gdje je kiša mjestimice naglo okrenula na snijeg, a osjetniji pad temperature zraka bilježi se i na sjeverozapadu zemlje, pada i u Zagrebu.

U Sloveniji također pada obilan snijeg, na društvenim mrežama se može vidjeti kamion koji se u Sloveniji okrenuo na cesti. Slovenski državni meteorološki zavod (ARSO) izdao je oštro narančasto upozorenje. U samo 24 sata lokalno može pasti više od 60 cm svježeg snijega! Za obalno područje upozoravaju na buru koja može dostizati udare do 100 km/h.

Promet teče otežano, stanje na cestama donosimo iz HAK-a:
Kolnici su mokri i skliski od kiše u Istri, sjevernom primorju, Lici i Dalmaciji, dok u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada snijeg. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru i Lici, ima je i na autocestamai A6 Rijeka-Zagreb između čvora Bosiljevo 2 i Kikovica.

Vozačima savjetujemo da poštuju ograničenja brzine na pojedinim dionicama, prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Vremenski izgledi u Istri:
Noćas okreće na buru, a subota donosi oblačno vrijeme uz povremene oborine. U gorju će padati obilan snijeg, naročito prijepodne i sredinom dana. S daljnjim zahladnjenjem snijeg će povremeno padati i u središnjoj Istri te riječkom zaleđu iznad 250 metara nadmorske visine, mjestimično uz stvaranje pokrivača. Uz jače oborine snijeg može nakratko zalepršati i uz obalu. Puhat će umjerena i jaka bura, na Kvarneru lokalno s olujnim udarima, danju će postupno okrenuti na prolazno jak sjeverozapadnjak. Minimalne temperature od 0 do 3 °C, maksimalne dnevne od 2 do 5 °C.

U nedjelju djelomice sunčano vrijeme, navečer uz porast visoke naoblake sa zapada. Zapuhat će slabo, krajem dana umjereno jugo. Jutro hladno uz temperature zraka od -5 do 0 °C, dnevne vrijednosti kretat će se između 5 i 9 °C, u području sa snijegom bit će malo niže, kako piše IstraMet. (rex)

Facebook komentari