Silvia Cah iz Rovinja u kuharskoj reprezenataciji

HRVATSKA OSVOJILA OLIMPIJSKU BRONCU!
Nacionalna kulinarska reprezentacija sudjelovala je po prvi puta na središnjem svjetskom okupljanju kuhara i slasti?ara - Kulinarskoj Olimpijadi. Ova Olimpijada održava se, baš kao i sportska, svake 4 godine, a ve? 3. puta za redom, od 20. do 23. listopada, održala se u njema?kom gradu Erfurtu. Posebno zadovoljstvo našoj ekipi donijela je ?injenica da je u pripremi toplog jela osvojila bron?anu medalju, što je za prvi nastup i visoke me?unarodne kriterije - odli?an rezultat. Ovaj uspjeh ne bi bilo mogu?e ostvariti bez podrške sponzora HKS-a Podravke d.d. kao generalnog sponzora, Gastro Grupe i Electroluxa kao zlatnih sponzora te sponzora reprezentacije proizvo?a?a DICK noževa.Reprezentativce je po pokazanom na dosada održanim natjecanjima Državnog prvenstva kuhara i slasti?ara te Hrvatskog kuharskog kupa odredio i uvježbavao izbornik Branko Ognjenovi? (restoran Bon Apettit, Zagreb). Na ovom prestižnom natjecanju Hrvatsku su predstavljali: Marija Kuzminski (hotel Turist, Varaždin), Miroslav Dolov?ak (restoran Plato, Zagreb), Hrvoje Zirojevi? (restoran Nevera, Split), Davor Capan (Hoteli Novi, Novi Vinodolski), Berislav Lackovi? (restoran Bon Apettit, Zagreb) i Jakša Džaja (hotel Adriana, Hvar). Uz "prvu" ekipu u osmišljavanju i pripremanju jela sudjelovali su i predsjednik HKS-a Damir Crleni (hotel Turist, Varaždin), Damir Perman (Liburnia d.d., Opatija), Nikolina Lon?ar (restoran Zlatan, Koprivnica), i Silvia Cah (Srednja škola Rovinj).  
Na natjecanjima je sudjelovalo 1600 kuhara i slasti?ara iz brojnih nacionalnih, regionalnih i vojnih seniorskih i juniorskih reprezentacija, te kuhara koji su nastupali pojedina?no. Hrvatska kulinarska reprezentacija sudjelovala je u konkurenciji 32 nacionalne kulinarske reprezentacije, a kao zadatak imala je pripremiti Hladni stol s preko 30 razli?itih jela, te u kategoriji Toplo jelo meni od 3 slijeda za 110 osoba. Najbolji rezultat hrvatska je reprezentacija ostvarila u kategoriji Toplo jelo u kojem je osvojila bron?anu medalju te na taj na?in donijela prvo odli?je ve? s prvog nastupa na Kulinarskoj olimpijadi!
Hrvatski su kuhari na pohodu za medalju odlu?ili ponuditi „hrvatsku pri?u“ koju su ?inila jela pripremljena od tradicionalnih hrvatskih namirnica:
Toplo predjelo: Punjeni dubinski brancin sa svježim jadranskim školjkama, serviran s raguom od raj?ica i umakom od prošeka
Glavno jelo: Prirodno uzgojeni fazan i kuni? serviran sa šumskim gljivama i umakom od pive
Desert: Slatke jesenske delicije – izbor od nekoliko deserta hrvatske kulinarske baštine

No osim što su donijeli bron?anu medalju, u Hrvatsku su se vratili i s dragocjenim iskustvom koje ?e im pomo?i u ostvarivanju još boljih rezultata na doma?oj i me?unarodnoj kulinarskoj sceni, a prva se prilika pruža u Opatiji na 5. Danima hrvatskog kulinarstva odnosno na 5. Državnom prvenstvu kuhara i slasti?ara koje ?e se održati u hotelu Ambasador, od 15. do 20. studenog. (REX)