SIKD: Otvoreno pismo ministru mora prometa i infrastrukture

PISMO MARINE CVITIĆ PREDSJEDNICE SIKD-a O STANJU U ZRAČNOJ LUCI PULA
Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, uputila je Otvoreno pismo ministru mora prometa i infrastrukture, Olegu Butkoviću. Otvoreno pismo dostavljeno je i članovima NO, kao i predstavnicima osnivača Zračne luke Pula, ali i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a upućeno je zbog trenutne situacije u Zračnoj luci Pula, te se u njemu jako diskreditira rad direktorice Zračne luka Pula, Nine Vojnić Žagar. Pismo u cijelosti prenosimo:  

"Poštovani ministre,

nakon niza dosadašnjih dopisa, na koje naravno niste odgovorio, ovaj put Vam upućujemo otvoreno pismo sa nekoliko pitanja. Naravno, ne očekujemo Vaš odgovor, a da li ćete odgovor dati poreznim obveznicima, odnosno hrvatskoj javnosti, ostavljam Vama na savjesti. 

Pa započnimo:

- Da li Vam je poznato da je Zračna luka Pula Odlukom Vlade proglašena pravnom osobom od posebnog interesa za RH?
- Da li Vam je poznato da je na čelu Zračne luke Pula konfliktna osoba, koja ne surađuje ni sa voditeljima sektora i službi, niti sa socijalnim partnerima, a ne prihvaća ni sugestije Nadzornog odbora? 
- Da li Vam je poznato da je jedino u Zračnoj luci Pula d.o.o. jednostranom odlukom Uprave Društva otkazan Kolektivni ugovor kojim su bili regulirana prava i obveze radnika? U svim Zračnim lukama Kolektivni ugovori su produženi, a plaće umanjene za određeno vremensko razdoblje dogovorom poslodavca i sindikata.
- Da li Vam je poznato da je najveće umanjenje plaće radnicima, doneseno naravno, jednostranom odlukom Uprave Društva upravo u Zračnoj luci Pula za više od 20% čime su radnici po primanjima vraćeni 10 godina unatrag, a neki na minimalac? 
- Da li je točno da se plaća direktorici Zračne luke Pula, unatoč smanjenju plaće svim radnicima nije umanjila i da ona iznosi nešto manje od 24.000,00 kuna neto i čini nam se da je ona viša i od Vaše plaće? Koliko nam je poznato, svim direktorima Zračnih luka plaće su se umanjile i oni su se solidarizirali sa svojim radnicima.
- Da li je točno, da unatoč krizi i potrebi racionalizacije svih troškova, u Zračnoj luci Pula se otvaraju nova radna mjesta koja nisu postojala ni u rekordnim godinama, a da se podobnim radnicima na tim radnim mjestima plaća povećala?
- Da li je točno da je direktorica Zračne luke Pula punih 6 godina protupravno zadržala oko 1.000 dolara koje je dobila kao akontaciju za službeni put 2015. godine, a vratila ih tek nedavno?
- Da li je točno da je direktorica Zračne luke Pula bez javnog natječaja i bez prethodne procjene, protivno pravilima Društva, preko Njuškala neposrednom pogodbom nedavno kupila polovni autobus za potrebe Zračne luke?
- Da li je točno da su moguće i druge sumnjive radnje i sklopljeni poslovi u posljednjih 18 mjeseci otkad je direktorica na ovoj funkciji?
- Da li Vam je poznato da direktorica Zračne luke Pula uvjetuje radniku veću plaću iščlanjivanjem iz Sindikata?
- Da li ste upoznati da direktorica Zračne luke Pula, u uvjetima kada je potrebno maksimalno racionalizirati sve troškove, ima svakog ponedjeljka emisije na lokalnoj televiziji TV Nova. Radnici pričaju da su to plaćene emisije s ciljem samopromocije? A možda se i varamo; možda TV Novu gledaju strane avio kompanije pa će nam to donijeti promet.
- Da li je točno  da avioni kasne sa polijetanjem i po pola sata, zbog loše organizacije posla, zbog čega se plaćaju penali stranim agencijama, te  srozava ugled Zračne luke Pula?
- Da li je točno da se na Zračnoj luci Pula ne vrši kontrola nošenja zaštitnih maski, da se epidemiološke mjere  ne provode ili se provode veoma loše, da ne postoji razmak među putnicima koji čekaju na chek in šalterima (navodno o tome postoje i fotografije),
- Da li Vam je poznato da je štrajk u Zračnoj luci Pula sve izgledniji, a da će zbog toga posljedice trpjeti ne samo Zračna luka Pula, već i svi turistički subjekti u Istri a dijelom i na Kvarneru, a upravo Vam oni najviše spašavaju državni budžet? Da li ćete se u tom slučaju osjećati odgovornim?
- Da li Vam je poznato direktorica Zračne luke Pula, tvrtke koje je Odlukom Vlade RH proglašenom od posebnog interesa za RH ne poštuje zakone RH kojim se predviđa obveza mirenja u slučaju spora koji može dovesti do štrajka? 
- Da li Vam je poznato da direktorica Zračne luke Pula ignorira osobu koja je temeljem Odluke Gospodarskog socijalnog vijeća u kojem sjede i Vaše kolege ministri, imenovana za miritelja u sporu nastalom između Uprave i Sindikata, ne javlja se na njegove pozive, ignorira prijedlog za sudjelovanje u postupku mirenja?
- Da li je točno da direktorica Zračne luke Pula ne prihvaća ni sugestije Nadzornog odbora da treba sudjelovati u mirenju, a sve s ciljem da se spriječi štrajk, te da se nastavi socijalnim dijalogom? 
- Da li Vam je prihvatljivo da je u vrijeme krize, direktorica Zračne luke Pula za obračun sa socijalnim partnerima, koristi vanjski odvjetnički ured, kojeg navodno skupo plaća, unatoč tome što ima pravnu službu u Društvu?
- Da li je točno da su protiv direktorice Zračne luke Pula podnesene Državnom odvjetništvu kaznene prijave, a da ste o sadržaju tih prijava Vi upoznat? 
- Da li je točno da direktorica dugogodišnje voditelje službe i sektora i dobre poznavatelje posla ignorira, isključuje ih iz odlučivanja u radnim procesima, ne sluša njihove sugestije? Možda da sa njima porazgovarate, kada već nećete sa nama! 
- Ako je sve to točno, a posebno ako se navodi iz kaznenih prijava pokažu istinitima, da li ćete dati ostavku ministre Butkoviću? Jer cijelo su Vas vrijeme radnici i njihovi predstavnici upoznavali sa svime što se dešava u Zračnoj luci Pula. 
 
Ako se takve stvari dešavaju i dozvoljavaju u kompanijama od posebnog interesa za RH, kako je tek u kompanijama koje nisu od interesa za RH? 

Zato, za sve što se bude dešavalo u Zračnoj luci Pula, narednih dana, pa i narednih mjeseci,  odgovornost ćete snositi isključivo Vi i Vlada RH. 

(REX)
 

Facebook komentari