Savjetovalište za prehranu uskoro i u drugim istarskim gradovima

NAJAVA IZ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE
Od siječnja 2017. uz potporu Istarske županije pokrenuta je nova aktivnost ZZJZIŽ, Savjetovalište za prehranu kao integrirana djelatnost Zavoda. U proteklih godinu dana u Savjetovalište za prehranu na individualno nutricionističko savjetovanje došlo je skoro 300 korisnika. Većinom su korisnici bili zainteresirani za zdravo mršavljenje (70 %), dok je manji broj korisnika savjetovano o pravilnoj i sportskoj prehrani te o prehrani kod raznih stanja i bolesti.

Danas je u Savjetovalištu najavljeno otvaranje Savjetovališta i u drugim istarskim gradovima.
Savjetovalište za prehranu svakodnevno djeluje u Puli u zgradi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije na adresi Nazorova 23. Od siječnja 2018. godine Savjetovalište za prehranu će barem 2 puta mjesečno djelovati u popodnevnim satima u Pazinu (Jurja Dobrile 1), Labinu (Sv. Mikule 2) i Rovinju-Rovigno (D. Pergolis dd) u prostorima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Iz Zavoda su najavili da će Savjetovalište za prehranu 25. siječnja, 8. veljače i 22. veljače biti u Gradu Pazinu; 29. siječnja, 5. veljače i 19. veljače u Gradu Rovinju-Rovigno te 31. siječnja, 7. veljače i 21. veljače u Gradu Labinu.

Osim individualnog savjetovanja korisnika Savjetovalište za prehranu sa sjedištem u Puli je održalo i 23 predavanja i radionica za djecu, mlade, roditelje, ravnatelje, nastavnike i osobe starije životne dobi. Za istaknuti su radionica u Osnovnoj školi Šijana Pula „Uloga vode u očuvanju zdravlja“, predavanje „Prehrana sportaša“ za roditelje jednog sportskog kluba, predavanje „Prehrana – važan dio prevencije i liječenja gihta“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula povodom Svjetskog dana gihta, predavanje „Pravilna prehrana“ za učenike pulske gimnazije, dva predavanja u suradnji sa Sindikatom umirovljenika u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, radionica pravilne prehrane za učenike Škole za odgoj i obrazovanje - Pula u sklopu projekta „Samostalna priprema jednostavnih obroka od sezonskih namirnica“, predavanje „Mediteranska prehrana – osnovna dijetoterapija za većinu kroničnih nezaraznih bolesti“ u tri Mjesna odbora Grada Pule-Pola, radionica pravilne prehrane u Dnevnom centru za rehabilitaciju Pula te predavanje o pravilnoj prehrani u Mjesnom odboru Šišan u sklopu projekta „Bravo za zdravo“.

Osim brojnih predavanja i radionica, Savjetovalište za prehranu je sudjelovalo u organizaciji raznih javnozdravstvenih događanja od kojih možemo posebno istaknuti „Hoditi i zdravi biti – La salute viene caminando“, „3. Sajam zdravog života i ljepote“, „5. Susret promocije školskih marendi u osnovnim školama Grada Pule-Pola“ i „8. Stručni skup predškolskih ustanova Istarske županije“.

Tijekom 2017. godine Savjetovalište za prehranu izradilo je Brošuru školskih recepata prilagođenu djeci s posebnim prehrambenim potrebama, a recepti iz Brošure su pripremani na „5. Susretu promocije školskih marendi u osnovnim školama Grada Pule-Pola“ i na „8. Stručnom skupu predškolskih ustanova Istarske županije“. Na 5. Međunarodnom kongresu nutricionista u Zagrebu održano je predavanje „Javnozdravstvene aktivnosti i promotivne aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u prevenciji KVB – put do Savjetovališta“ i prezentiran poster pod nazivom „Savjetovalište za prehranu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije“. Poster je izabran među pet najboljih postera kongresa.


Više o svima aktivnostima Savjetovališta za prehranu možete saznati putem Facebook stranice @SavjetovalisteZaPrehranu, a ukoliko želite doći na individualno savjetovanje, dogovoriti predavanje ili radionicu u Vašoj zajednici kontaktirajte Savjetovalište za prehranu na broj telefona 052/529 022, broj mobitela 099/380 4545  ili putem email-a savjetovaliste@zzjziz.hr.
REX
                                

Facebook komentari