Rovinj: Premještene periske kojima je zbog radova prijetilo uništenje

"VATROGASNA" AKCIJA SPAŠAVANJA PERISKI
Zbog radova na izgradnji projekta komunalne luke San Pelagio, organizirana je akcija preseljenja periski iz luke na mirniji i bezopasniji dio. Nakon što su iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” javili kako se na području zahvaćenom radovima nalazi gusta populacija periski, kojima zbog iskopavanja i nasipavanja prijeti uništenje, iz Lučke su uprave Rovinj odmah reagirali zaustavivši radove.

 

Objavljuje IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj - Rovigno u Ponedjeljak, 3. veljače 2020.

Nakon saznanja za slučaj "Periska", krenulo se u zajedničku "vatrogasnu" akciju, pod vodstvom stručnih djelatnika Centra za istraživanje mora, te uz suradnju Lučke uprave, rovinjskih vatrogasaca, Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj i Grada Rovinja. U cijeloj akciji sudjelovalo je 25 ronioca, koji su skupili skoro 300-tinjak periski na području od preko 600 četvornih metara. Bilo je važno da se periske iz mora i svojih staništa izvade neoštećene. 

Nakon što su izvađene periske su premještene u uvalu Val de Lesso, gdje slijedi njihovo razmještanje i ukopavanje, i "upoznavanje" sa starosjediocima, jer na toj lokaciji već ima nešto periski. Radovi na komunalnoj luci San Pelagio su već danas nastavili, a većih odstupanja od zadanih rokova ne bi trebalo biti.

Na kraju nam je Andrej Jaklin iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković”, dao par natuknica o periskama:

"Plemenita periska Pinna nobilis je naš najveći školjkaš i jedan od najvećih na svijetu, a ujedno je i sredozemni endem, najstrože je zaštićena u cijelom Sredozemlju, od Barcelonske kovencije do Zakona o zaštiti prirode. Osim ugroze radi ljudskih aktivnosti (vađenje, nasipavanje, mijenjanje staništa) trenutno joj prijeti velika opasnost od izumiranja zbog zaraze koja hara u Sredozemlju, a koja je počela 2016. na španjolskoj obali, odakle se širi poput šumskog požara; početkom ljeta 2019. krenula je i duž naše obale i možemo reći da trenutno cijela istočna obala južnog Jadrana, do visine Zadra, gotovo više nema živih periski."

(rex/foto i video IRB Centar za istraživanje mora)

Facebook komentari