Rodilje i ostali; prigodom Dana primalja, posjetite rodilište OB Pula

ČETVRTAK, 5.SVIBNJA, U DVIJE GRUPE:  U 11.00 ILI U 12.30 SATI
Dana 5. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja.
Već tradicionalno, diljem Hrvatske, primalje obilježavaju svoj dan raznim aktivnostima, primjerice informiranje i edukacija svih zainteresiranih što je ujedno i prilika za druženje, razmjenu iskustava, stjecanje novih znanja s posljedicom osnaživanja svojeg djelovanja.
 
Primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće Bolnice Pula na Međunarodni dan primalja odlučile su otvoriti vrata rodilišta u Puli i pozivaju sve zainteresirane da posjete rodilište i da se upoznaju s radom primaljama i Službe za ginekologiju.
U četvrtak 5. svibnja druženje će se odvijati kroz prigodno predavanje i obilazak prostora u 2 grupe:
1.    prva grupa s početkom u 11 h
2.    druga grupa s početkom u 12.30.

Navedeno je prilika rodiljama, ali ne samo njima, upoznati primalje prije poroda, postaviti pitanja, tražiti savjet i informacije, što će zasigurno u konačnici doprinijeti boljoj pripremi za porod ili možda ponekog potaknuti da zatrudni.  
Oni koji to budu željeli imat će priliku u pulskom rodilištu čuti i tko su primalje, kolokvijalno nazivane „babice“, one koje najčešće prve prime dijete u svoje ruke nakon poroda. Primalja nije ni liječnik ni medicinska sestra, ona je zdravstveni djelatnik koji je uz trudnicu tijekom porođaja, a trebala bi biti uz nju i tijekom cijele trudnoće i perioda babinja. Primalja je osoba koja treba ostvariti partnerski odnos sa ženom/parom, dati joj znanje, savjete, poštovanje, ljubav, uvažavanje i poticaj. Primalja ne samo da dijeli s majkom intiman i čaroban trenutak donošenja djeteta na svijet već i svjedoči najljepšem i najmoćnijem događaju kojim je priroda obdarila čovjeka. U pulskoj Općoj bolnici zaposleno je 37 primalja, od kojih nekolicina njih ima završen fakulteti i status prvostupnika primaljstva.  
Primalja je i dio tima koji čini i liječnik i medicinska sestra. U pulskoj bolnici, naravno, da postoji dobra suradnja liječnika i primalja, kao i ostalog osoblja, jer samo se timskim radom postižu dobri rezultati i dobra skrb o ženi i djetetu, tijekom i nakon trudnoće.
Prošle godine u pulskom rodilištu rođeno je 1.281 beba, većina vaginalnim (prirodnim) porodom, a 277 trudnica porod je završilo carskim rezom. Zanimljivo, podjednako je bilo djevojčica i dječaka, prvih 648, drugih 652.
O svim bebama osoblje pulske ginekologije ozbiljno je skrbilo. Uostalom, podatak da je ovdašnje rodilište Rodilište prijatelj djece od 1998. godine dovoljno svjedoči o kvaliteti rada ove zdravstvene ustanove. Naime, posebna pozornost u radu rodilišta posvećuje se dojenju, a sva su djeca sa svojim majkama u sobama. I o njima, također, u periodu babinja skrbe primalje.

Stoga pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju planiranom obilježavanju Međunardnog dana primalja.

Mjesto susreta:
Služba za ginekologiju Opće bolnice Pula, Zagrebačka 34, IV kat, Odjel patologije trudnoće.
Kontakt osoba:
Aleksia Matejčić, bacc.obst. (REX)

Facebook komentari