RockTarata sinoć uživala u glazbi Urban & 4

VIŠESTRUKI DOBITNIK PORINA ODUŠEVIO ROCKERSKU PULU
Sinoć je na Rocktarati u Puli nastupio višestruki dobitnik Porina te jedan od omiljenih rock umjetnika osebujna glasa i izričaja, Damir Urban uz svoj bend Urban&4. Bio je ovo pretposljednji odličan koncert u sklopu ovogodišnje Rocktarate u Puli, u organizaciji pulskog Rock caffea i Mirka Mocka. Rock živalj u Puli okupio se u velikom broju svih dobi, uživajući u umjetnosti i nastupu Damira Urbana, čije su brojne pjesme dio odrastanja i već sada, opće kulture.

Riječanin Damir Urban (1968.) hrvatski pjevač, tekstopisac i gitarist, a 2004. godine izabran je za člana Vijeća za nove medijske kulture Ministarstva kulture. Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak sa sastavom "La bellona" koju je osnovao 1984. godine. U sastavu je svirao bas-gitaru te pisao tekstove i glazbu. Tijekom 1986. godine nastaje sastav Laufer u kojoj je autor tekstova, suautor glazbe i vodeći vokal. Prvi album Laufera "The best of...", s hitovima "Budi moja voda", "Svijet za nas", "Lopov Jack" i drugi, izlazi 1993. godine u izdanju slovenske diskografske kuće "Corona". Pjesma "Budi moja voda" dobija nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, "Pustinje" (1994.) i "EP" (1995.) u izdanju kuće "Croatia Records". Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, "Otrovna kiša" u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom "4". Album, na kojem se nalaze hitovi "Astronaut", "Nebo" i "Robot", nominovan je za nagradu Porin i to u tri kategorije: za najbolji video broj ("Nebo"), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, "Žena dijete", za kojeg dobija Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne glazbe. Međutim, nagradu za najbolji album alternativne glazbe je odbio primiti smatrajući da album "Žena dijete" pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu. Pored Porina, album je osvojio i nekoliko "Crnih mačaka" te od strane glazbenih kritičara proglašen jednim od deset najboljih albuma desetljeća. U listopadu i studenom 2004. godine u studiju G.I.S. u Rijeci snima svoj treći album, "Retro", kojeg izdaje diskografska kuća "Croatia Records". U snimanju su mu i ovaj put pomogli prijatelji pod imenom "4": Marko Bradaschia (bubnjevi), Sandi Bratonja (bas), Saša Markovski (klavijature) i Tonči Radić (gitara).

U svibnju 2011. snima videospot za pjesmu „Black Tattoo“, gdje mu je partner čelist Stjepan Hauser, a spot služi kao najava budućeg albuma tandema Urban i Hauser.

Višestruki je dobitnik nagrade Porin: u kategoriji najbolje vokalne suradnje za pjesmu "S dlana Boga pala si" koju izvodi s riječkim sastavom "En Face" 1996. i u kategorijama album godine, najbolji album alternativne rock glazbe i produkcija godine za album "Žena dijete". Isti album nagrađen je sa šest rock nagrada Crni mačak.
Godine 1997. sa sastavom Urban & 4 dobitnik je nagradu SFERA u kategoriji posebno ostvarenje za album Otrovna kiša.
Dobitnik je i Nagrade grada Rijeke 1999. godine, te nagrade medija za najbolji rock vokal.
Godine 2000. nominiran za nagradu Crni mačak za najbolji rock vokal.

Što se diskografije tiče, tu su: The best off ... (Corona, 1993.), Pustinje (Croatia Records, 1994.), EP (Croatia Records, 1995.), Otrovna kiša - Damir Urban & 4 (Izabela Records, 1996.), Žena dijete - Damir Urban (Croatia Records, 1998.), Retro - Damir Urban & 4 (Croatia Records, 2004.), Hello - Urban & 4 (Croatia Records, 2009.), No mix! No sex! - Urban & 4 (Croatia Records, 2010.), Kundera - Urban & 4 (EP, Aquarius Records, 2012.), Mamut - Urban & 4 (Aquarius Records, 2014.), Live 2015 - Urban & 4 (Aquarius Records, 2015.)

Večeras Vas ovdje u 20.30 očekuje i posljednji ovogodišnji koncert i to grupe Čuvari svirala.

(REX/ Manuel Angelini)

Facebook komentari