Rasprava o zemljama zapadnog Balkana u EU parlamentu

JAKOVČIĆ: CRNA GORA JE NAJVJEROJATNIJE SLJEDEĆA ČLANICA EU
Zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) na plenarnoj je sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu sudjelovao u raspravi o napretku Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije na putu prema članstvu u Europskoj uniji. U nastavku donosimo cijelo priopćenje u kojem se Jakovčić osvrće na stanje svake od navedenih zemalja na njihovom putu prema članstvu u EU.

SRBIJA

Govoreći o rezultatima koje je Srbija postigla na ispunjavanju kriterija za ulazak u EU Jakovčić je istaknuo kako je “Srbija puno toga napravila, no mnogo je toga još ostalo za učiniti. Svi želimo, jednog dana, u ovom domu vidjeti zastupnice i zastupnike iz Srbije. No domaću zadaću Srbija treba dovršiti”, kazao je Jakovčić. „Kao čovjek, koji je učinio sve što je bilo moguće da pomogne srpskoj manjini u Hrvatskoj kada i gdje je bila ugrožena, ovdje danas želim jasno podržati hrvatsku manjinu u Srbiji i založiti se za puno poštivanje njezinih manjinskih prava. Trebamo razgovarati o problemima s kojim se hrvatska manjina u Vojvodini suočava. Moramo govoriti o poštivanju ljudskih i manjinskih prava kao i o teškoj ostavštini sukoba na Balkanu 90-tih godina”, poručio je zastupnik IDS-a. 

CRNA GORA

Crna Gora bi prema sadašnjem stanju pregovora, kazao je Jakovčić, „trebala biti sljedeća zemlja koja će postati članicom Europske unije”. Izrazio je uvjerenje da će Crna Gora ispuniti sve obveze iz pristupnih pregovora koje su navedene u Izvješću, „osobito u području medijskih sloboda i svih ostalih sloboda koje građani trebaju imati u zemljama koje su zrele za članstvo u Uniji.”

Obraćajući se povjereniku Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu Jakovčić je istaknuo kako „princip regate treba biti princip ulaska u Europsku uniju. Nema ulaska u bloku ili paketu, nema čekanja na ostale zemlje regije. Tko je došao prvi na cilj ima pravo ući u Europsku uniju. Tako je i Hrvatska ušla kada je ispunila postavljene uvjete”, naglasio je Jakovčić.

MAKEDONIJA

IDS-ov europarlamentarac obratio se i predstavnicima Makedonije koji su raspravu pratili s galerije plenarne dvorane Parlamenta. Podsjetio ih je kako je 2000. u Zagrebu bio domaćin članovima makedonskog Ureda za europske integracije. „Hrvatska i Makedonija tada su zajedno krenule europskim putem. Danas sam ja zastupnik u Europskom parlamentu, a vi ste još na balkonu plenarne dvorane. Žao mi je što europskim putem nismo nastavili zajedno i što ne sjedite zajedno s nama zastupnicima. No vjerujem da ćete biti sposobni ispuniti preostale zadaće koje su pred vama. Nadam se da će ambiciozna vlada i pametna opozicija omogućiti da Sjeverna Makedonija vrlo skoro otvori sve puteve prema EU i da dođete ovdje gdje vam je i mjesto”, rekao je Jakovčić.  

KOSOVO

„Jedna riječ je dovoljna da opiše odnose između Kosova i Europske unije: vjerodostojnost”, kazao je Jakovčić u raspravi o napretku zemalja zapadnog Balkana na europskom putu. Europska unija treba biti vjerodostojna kada je riječ o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, smatra Jakovčić te dodaje kako „ nakon što je Europski parlament odobrio viznu liberalizaciju, sada o tom pitanju očekujem glasovanje u Vijeću EU-a. Unija treba biti vjerodostojna u svojoj politici jer je Kosovo ispunilo preostale uvjete za ukidanje viza”.

S druge strane, nastavio je Jakovčić, „vjerodostojnost Kosova i namjera tamošnjih vlasti da zemlju uvedu u EU dovedena je u pitanje nakon odluke o 100 postotnom povećanju carina na robu iz BiH i Srbije. Ako netko želi Berlinski proces i regionalnu suradnju, ako netko želi ući u EU i postati dio jedinstvenog europskog tržišta, tada ne može uvozne carine povećati za 100 posto”, poručio je Jakovčić te dodao kako ”EU treba biti vjerodostojna da bismo vjerodostojnost mogli tražiti i od Kosova”.

ALBANIJA

U raspravi o napretku Albanije Jakovčić je kazao kako je „iznimno zabrinut za stanje u toj zemlji i za njezin europski put”. „Zadnji susret koji smo, kao članovi Delegacije Europskog parlamenta, imali u Bruxellesu s albanskim parlamentarcima pokazao je koliko su duboke podjele na političkoj pozornici Albanije. Mogu razumjeti da opozicija, kao dio političke borbe, napušta sjednice nacionalnog parlamenta. To sam i ja, kao saborski zastupnik, radio devedesetih godina. Ali da albanska opozicija napušta sastanak s Delegacijom Europskog parlamenta, to ne mogu razumjeti. Jer ako ti političari žele svoju zemlju uvesti u EU te ako žele ući u Europski parlament, tada trebaju sjesti i razgovarati s nama, a ne napuštati naše zajedničke sjednice. To je razlog moje zabrinutosti za razinu političke kulture i političke odnose s Albanijom u narednim godinama”, zaključuje Jakovčić.

Cijeli govor Ivana Jakovčića u EU parlamentu pogledajte na linku.

(REx)

Facebook komentari