Pulski paraboćar Davor Komar još u igri za paraolimpijske igre

KONAČNI POPIS ĆE SE ZNATI KRAJEM PROSINCA
Hrvatski paraboćari od 30. listopada do 03. studenog nastupili su na turniru Svjetskog kupa – BISFed 2019 Boccia World Open u portugalskom gradiću Povoa de Varzim, s ciljem osiguranja nastupa na paraolimpijskim igrama u Tokyu 2020, a gdje je poslije natjecanja 04. i 05. studenog održana Opća skupština BISFeda.
U pojedinačnoj konkurenciji BC4 kategorije Hrvatsku su predstavljali Melisa Osmanović i Davor Komar, dok im se u konkurenciji parova pridružio Damir Juren.

I Melisa i Davor ostvarili su po dvije pobjede i jedan poraz u grupnoj fazi natjecanja, no to im, na žalost, nije bilo dovoljno za prolazak u četvrtfinale. Kako je u nihovim grupama još po dvoje igrača također ostvario po dvije pobjede i poraz, a u četvrtfinale je išao samo pobjednik skupine, o prolasku je odlučivao međusobno skor, pa je tako Melisa u svojoj skupini zauzela drugo mjesto, a Davor treće, dok su u ukupnom poretku zauzelo deveto (Melisa) i četrnaesto (Davor) mjesto.

Iako to nije bilo dovoljno za trenutnu kvalifikaciju za Tokio, posebno nas veseli jako dobra Melisina igra, koja je u svojoj skupini porazila najprije drugog igrača svijeta Borisa Nicolaija iz Njemačke, a potom i kasnijeg finalistu ovog turnira Artema Kolinka iz Ukrajine.

Davor Komar je, unatoč neprolasku grupe, zadržao izglede za kvalifikaciju na Paraolimpijske igre, no za potvrdu toga ipak ćemo morati pričekati kraj prosinca, kada će BISFed objaviti konačne rang-liste i popis putnika za POI Tokyo.

U natjecanju parova naš par je već porazom u prvoj utakmici protiv svjetskih i europskih prvaka i paraolimpijskih pobjednika Slovačke izgubio izglede za plasman u Tokio. Ipak, pobjedama u sljedeće dvije utakmice, najprije protiv Rusije, a potom, u jednoj od svojih najboljih ikad odigranih utakmica, protiv Velike Britanije, probudila se nada da bismo se barem mogli oprostiti u stilu, medaljom sa ovog vrlo jakog turnira, no to nam je ugasila Kanada, kasniji pobjednik turnira, pobijedivši nas 4:1 u neizvjesnoj utakmici, tako da je naš par natjecanje završio na 6. mjestu.

Nakon turnira u Povoi je održana i Opća skupština BISFeda. Osim (re)izbora Davida Hatfielda za predsjednika, najzanimljivije na skupštini bilo je predstavljanje novog sustava natjecanja za sljedeći paraolimpijski ciklus (2021.-2024.). Najavljena je promjena World Open turnira, koji bi od 2021. trebali biti turniri Svjetskog kupa (ovdje ćemo se pohvaliti i reći da je to bilo na naš prijedlog), dok bi Regional Open turnire trebali zamijeniti turniri International Challenger serije. Osim toga, u planu je da se održi i jedan posebni kvalifikacijski turnir za Paraolimpijske igre, kao i svjetsko i regionalna prvenstva za igrače od 13 do 21 godine.

Ipak, najveću raspravu, koja će se, zasigurno, nastaviti i u sljedećih godinu dana, izazvala je najava razdvajanja natjecanja za igračice i igrače. U pojedinačnom dijelu natjecanja igračice i igrači igrali bi odvojena natjecanja, dok bi parovi bili isključivo mješoviti, i bez zamjena. Iako se večina prisutnih na skupštini izjasnila protiv takve promjene, čini se kako su u vodstvu BISF-eda vrlo odlučni da do toga ipak dođe. U svakom slučaju, očekuje nas vrlo zanimljiva godina do konačne odluke glede toga.

(rex)

Facebook komentari