Pulska Gimnazija postala Škola ambasador Europskog parlamenta

UČENIKE JE POSJETIO ZASTUPNIK U EUROPSKOM PARLAMENTU VALTER FLEGO
Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" od školske godine 2016./2017. provodi se u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj u kojoj obuhvaća gotovo 40 škola. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani.
Upravo je pulska Gimnazija prva škola u Istri koja je postala ambasador Europskog parlamenta i tom je prigodom zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego danas posjetio Gimnaziju i svečano uručio službenu plaketu koja će svoje mjesto naći na samom ulazu u školu.

Zajedničkim snagama nastavnici i učenici svake školske godine organiziraju tematske aktivnosti i sudjeluju u promociji znanja o Europskoj uniji. Profesorice Tanja Černeka i Elizabeta Pavlović vrijedno već 13 generacija odvode u institucije Europske unije gdje na edukativan način uče sve one vrijednosti koje oni kao škola i društvo zapravo moraju posjedovati. Do sada je već preko 600 učenika prošetalo kroz Europski parlament, a priča neće i završiti na toj brojci.

Hrvatski eurozastupnik Valter Flego ukratko je prisutnim učenicima opisao svoju ulogu u Parlamentu te se osvrnuo i na svoju novu zadaću. Naime, imenovan je izvjestiteljem za provedbu programa Digitalna Europa koji je jedan od najvažnijih novih programa Europske unije, čiji je cilj jačanje tehnološke neovisnosti Europske unije i konkurentnosti Europe u svjetskoj digitalnoj ekonomiji. „Ovaj program vrijedan je 9,2 milijarde eura i njime će Europa prvi put sustavno s tako velikim novcima poticati razvoj digitalnog društva. Velik je to program koji treba ući u sve sfere društva, od obrazovanja do medicine, i smatram kako je to ogromna prilika za Hrvatsku kako bi postala konkurentna na tržištu jer u budućnosti neće postojati poslovi u kojima se neće koristiti digitalna znanja“ istaknuo je Flego.

Posljednji dio druženja s gimnazijalcima bio je rezerviran za pitanja pa je tako europarlamentarac rado odgovarao o dobrobitima koje donosi Europska unija, o suradnji s ostalim zastupnicima, o nešto privatnijim poput onih „Kako izgleda vaš radni dan?“ i „Imate li neku dnevnu rutinu?“ pa i o onima koja su izazvala najviše zanimanja, a to su pitanja kada će se u Hrvatskoj uvesti euro kao valuta te koje su pozitivne odnosno negativne strane njegova uvođenja.
(REx/Sanja Tkalčec/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari