Psihosocijalna podrška osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja

POČEO JE PROJEKT FINANCIRAN OD STRANE EU FONDOVA; NOSITELJ JE DOM VILA MARIA
Dom za odrasle osobe Vila Maria u Puli nositelj je projekta 'Podrška po mjeri korisnika', a partneri na projektu su Dom Motovun, Dom Lobor-grad, Udruga Vrapčići, Dom Ljeskovica te Institut za razvoj tržišta rada. Projekt se provodi u sklopu Poziva Europskog socijalnog fonda Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - FAZA 1 te je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Cilj je pružanje psihosocijalne podrške i socijalno uključivanje osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja kroz socijalne usluge koje se pružaju u domu korisnika. Podrška će biti pružena i članovima obitelji osoba s mentalnim teškoćama. Planira se projektom obuhvatiti ukupno 60 osoba s invaliditetom - s teškoćama mentalnog zdravlja te 60 članova njihovih obitelji u Istarskoj, Požeško-slavonskoj, Krapinsko-zagorskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Početak projektnih aktivnosti je studeni 2020., a projekt traje do kraja ožujka 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.467.567,42 kn.

Na području Istarske županije predviđeno je pružanje usluge psihosocijalne podrške za 20 osoba s problemima mentalnog zdravlja te isto toliko članova obitelji osoba s mentalnim teškoćama. Prilikom prvog susreta s korisnicima stručnjaci će procijeniti njihovo psihofizičko stanje i potrebu za učestalošću i vrstom usluga na koje će biti stavljen naglasak. Dolaskom u dom korisnika ukazuje im se spremnost na pomoć i podršku. Dom Vila Maria kao izvaninstitucijsku uslugu nudi Dnevni boravak SUSRET te projekt 'Podrška po mjeri korisnika' predstavlja daljnji razvoj socijalnih usluga u zajednici i rad na destigmatizaciji psihičkih bolesti.

Osim konkretnih usluga za korisnike, vrijednost projekta je i u poboljšanju postojećih usluga domova za odrasle kao rezultat edukacije stručnih djelatnika za kvalitetniji rad s korisnicima i kroz umrežavanje partnera iz javnog i civilnog sektora koji rade s istom ciljanom skupinom.

Ukoliko ste sami zainteresirani za uključivanje u projekt kao osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja ili ste član obitelji čiji član ima probleme mentalnog zdravlja osjećajte se slobodnima kontaktirati nas na e-mail dnevni.boravak@dom-vilamaria.hr ili telefon 091/317-8801.

(Rex)

Facebook komentari