Provaljeno u automobile - upozorenje policije!

POGLEDAJTE UPUTSTVA I SAVJETE POLICIJE
Policija traga za nepoznatim počiniteljem, koji je u noći s 11. na 12. kolovoza u Dračevcu provalio u automobil Fiat, pulske registarske oznake, iz kojeg je otuđio torbu s osobnim ispravama, novcem i bankovnim karticama, čime je oštetio 34-godišnju hrvatsku državljanku za nekoliko tisuća kuna.

Također, policija traga za nepoznatim počiniteljem, koji je tijekom popodneva 12. kolovoza na plaži na Punta Križu u Rovinju provalio u automobil, iz kojeg je otuđio novac, kreditne kartice i osobne isprave, čime je oštetio 37-godišnjeg austrijskog državljanina za više tisuća kuna.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitet krađa i provala u vozila te mjere koje svatko može poduzeti i tako smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju u poslijepodnevnim i večernjim satima na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova. Najčešći oblik provale u automobile je razbijanjem bočnog stakla i krađe predmeta koje lopov prve uoči ili pronađe u vozilu.

Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potreban nikakav novčani trošak, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Da bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila, PU Istarska savjetuje sljedeće:

• parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
• ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
• kada čak i nakratko napuštate vozilo, isključite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
• sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
• ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vozila,
• kad bacite pogled na vaš parkirani automobil, provjerite vizualno i na susjedov, jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

(REX)

Facebook komentari