Preporuka za blagdanski stol

Preporuka za blagdanski stol-113302

PIŠE TOMISLAV RADIĆ
Ostati kod kuće u vrijeme blagdana može biti vrhunsko eno- gurmansko iskustvo. Čaša pjenušca, vrhunskog terana ili malvazije u blagdanskim danima unijet će miris Mediterana.

Uz blagdansko pečenje, poput teletine ili svinjetine, pogotovo ako je ispod peke, može se odabrati istarski Teran Amfora, koji se na tržištu prvi put pojavio 2018. i odmah zaintrigirao vinsku scenu. To je izbor iz vinarije Kabola smještene na sjeverozapadnom dijelu poluotoka između Buja i Momjana.

Vino je duboke rubinske boje, bistro i gusto, na mirisu se najprije pojavljuje nota bobičastog voća s dominantnom borovnicom, potom vanilija i tamna čokolada, slijedi cedrovina i na kraju koža. Suho je, djelomično toplo i mekano, puno svježine i izbornih sortnih aroma, uravnoteženo, na aftertasteu s notom suhe šljive.  
Ima potencijal za čuvanje i do 15 godina. Vino je mjesece provelo na tropu pod zemljom u amforama, koje su na imanje Kabola stigle prije 17 godina iz daleke Gruzije.

I za kraj ove godine, ne zaboravite na stari dobri običaj nazdravljanja pjenušcem točno u ponoć kada se  ispraća stara i dočekuje nova.

(REX)