Preminuo je Tulio Pericin (1924.-2017.)

NAPUSTIO NAS JE NAJSTARIJI PULSKI NOGOMETAŠ...
U 93. godini napustio nas je najstariji sudionik pulske nogometne i sportske povijesti  Tulio Pericin.

Rođen 1924. godine u Puli , sportom se počeo baviti već kao dvanaestogodišnjak, kao plivač i vaterpolist na tada  novootvorenom kupalištu Stoja.  Početkom četrdesetih godina , uz dvije godine starijeg brata Livija, nogomet počinje igrati u podmlatku najboljeg pulskog kluba Grion.

Nakon zabrane djelovanja kluba , u prvenstvu grada  igra za pulski klub SATA  (Sempre Amici Terdi Aurelio). Tadašnja politička događanja u Puli i među sportašima dovela su do podjele na dva nepomirljiva tabora, pa se prema načelima te političke određenosti osnivaju udruženja i sportski klubovi koji svojim članovima , u okruženju gladi i siromaštva, obećavaju pogodnosti želeći ih privoliti da pristupe njihovom taboru. Prema odabiru jedne od suprostavljenih opcija i pulski se nogometaši, dojučerašnji suigrači dijele na „naše“ i „ njihove“. Bili su to najteži trenuci u mom sportskom životu , kad smo okretali glave jedni od drugih….često je  u našim razgovorima znao reći šjor Tulio , u gostionici iznad Arene , kamo je nakon svakodnevne  šetnje po Merkatu desetljećima dolazio na …due dezi de vin…. ma bianco.

Upravo je u tom prostoru, tadašnjem Omladinskom domu u rajonu Nino Valconi, u rujnu 1945. godine osnovano sportsko  društvo  Associazione Partigiani Giuliani-A.P.G. na čijem je čelu bio poznati sportski djelatnik Edi Rajković, a nogometnu sekciju vodili su Aldo Bulian i Livio Tessaris.  Uz brata Livija, klubu je pristupio i Tulio Pericin.

Mjesec dana ranije,  skupina mladih sportaša naklonjenih opciji da Pula ostane u sastavu Italije osniva klub Associazione Sportiva Pola (A.S Pola) koji je trebao nastaviti tradiciju negdašnjeg kluba U.S. Polese.  Zagovaratelji suprostavljene opcije pod okriljem Udruženih radničkih sindikata osnivaju sportsko društvo Unione Sportiva Operaia (USO).  Novoosnovani klub , iz političkih se razloga uključuje u kvalifikacije za ulazak u Prvu jugoslavensku ligu.  Kao i njegov stariji brat Livio, i Tulio prelazi u USO za kojeg igra kvalifikacijske utakmice s labinskim Rudarom, a kasnije i s riječkim Kvarnerom.

Najbizarniji događaj u novijoj, ne samo sportskoj, pulskoj povijesti je upravo kvalifikacijska utakmica pulskog i riječkog kluba odigranoj 18. kolovoza 1946. godine, pred više od 4000 gledatelja, svega četiri sata nakon tragičnog događaja eksplozije mina na pulskom kupalištu Vergarola.

Godinama  je Tulio Pericin bio najstariji sudionik ove utakmice u kojoj su ekipe nastupale u sastavima:

Kvarner: Gardašević, Tibljaš, Blažić, Pavanello, Macorin, Bertok, Nori, Laurenčić, Burattini, Petronio, Cergnar

USO: Devescovi, Recalcati, Ziz, Buich, Busdon, Bollana, Smolizza, Kirac, T. Pericin, Brazzano, L. Pericin

Svaki razgovor sa šjor Tulijom završavao je prisjećanjima na taj događaj, u kojem se pulski nogometaši , s mislima na rodbinu i prijatelje, nisu mogli ravnopravno suprotstaviti Riječanima.

Od 1949. godine, nakon spajanja USO i drugog pulskog kluba  NK Proleter u NK Pulu, Tulio Pericin brani je boje novoosnovanog kluba.  U sezoni 1951/52 nastupao je za gradskog rivala NK Uljanik za kojeg je igrao  do sredine pedesetih godina kada zbog ozljede koljena završava nogometnu karijeru .

Obiteljsku nogometnu tradiciju obitelji Pericin  nastavio je Tulijov nećak Luciano koji sedamdesetih godina igrao za pulski klub NK Šijana.

Kao najstariji pulski nogometaš, zasluženu pažnju pulske sportske javnosti Tulio Pericin je dobio izvođenjem početnog udarca na utakmici Češke i Hrvatske odigranoj u Puli u veljači 2011. prigodom otvorenja pulskog stadiona Aldo Drosina.

Tulio Pericin cijeli je radni vijek proveo kao brodski mehaničar u Brodogradilištu Uljanik.

Sprovod Tulija Pericina biti će u subotu, 2. prosinca u 11,30 na pulskom groblju Monte Giro.

Zbogom šjor Tulio , počivajte u miru!

(rex/  Anton Percan - na obje fotografije Tulio Pericin čuči prvi s lijeva )

Facebook komentari