Premijera filma snimljenog u Istri na filmskom festivalu u Torontu

"BOSONOGI CAR" JE SNIMLJEN NA BRIJUNIMA I U PULI
"Bosonogi car" belgijskih redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth, ujedno i hrvatska manjinska koprodukcija, svjetsku premijeru imat će na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u programu Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema).

Nama je film interesantan jer je nastao u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj koprodukciji i u cijelosti je snimljen u Istri, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli. Prikazivanje na jednom od najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu novi je uspjeh za autorski dvojac Brosens i Woodworth poznat po filmovima "Khadak", "Altiplano" i "The Fifth Season". "Bosonogi car" svojevrsni je nastavak njihovog prethodnog filma "Kralj Belgijanaca" koji prati nove zgode naslovnog lika. Nakon što u nesretnom incidentu u Sarajevu zadobije prostrijelnu ranu uha, belgijski kralj budi se na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji.

"Bosonogi car" je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao manjinska koprodukcija te kroz sustav poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela Filming in Croatia. Hrvatski koproducenti, ujedno i izvršni producenti filma, su Boris T. Matić i Lana Matić iz producentske kuće Propeler film.

Glavne uloge tumače Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay te Geraldine Chaplin i Udo Kier. Glumačku postavu iz Hrvatske čine Siniša Labrović, Darko Stazić, te Puljani Alen Sinkauz i Hassan Abdelghani. Morana Starčević je kostimografkinja filma, a braća Alen i Nenad Sinkauz kompozitori. Uz navedene autore, u produkciji filma sudjelovao je veliki broj filmskih djelatnika iz Hrvatske te preko 380 statista.

Producent filma je Bo Films (Belgija), a koproducenti su Topkapi Films (Nizozemska), Propeler Film (Hrvatska), Wajnbrosse Production (Belgija) i Art Fest (Bugarska).

SADRŽAJ FILMA:

Nakon što u nesretnom incidentu u Sarajevu zadobije prostrijelnu ranu uha, belgijski kralj budi se na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji. Dok pokušava pobjeći s otoka kako bi spasio svoje kraljevstvo, stiže izaslanik koji ga obavještava da je proglašen prvim carem nacionalističke Nove Europe. Kralj odluči stati na kraj tome da drugi upravljaju njegovim životom i preuzima stvari u svoje ruke.

(rex)

Facebook komentari