Predstavljene nove e-propusnice

POMOĆU E PROPUSNICA SMANJITI ĆE SE ZLOUPORABA TE ĆE KONTROLA BITI UČINKOVITIJA
Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je u 11 sati uslugu „e-Propusnica“ u sklopu Centra dijeljenih usluga koji povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. E-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te će sustav kontrole izdanih propusnica biti učinkovitiji, priopćeno je iz Ministarstva uprave. Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije.

Propusnice će i dalje će izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela.

"Od danas će se moći tražiti digitalna e-propusnica. Osnovni cilj je stvoriti jedno jedinstveno mjesto za propusnice čime će se smanjiti krivotvorenje, a znat će se za što su se ranije izdavale propusnice." "Građani je mogu pokazati u elektronskom i fizičkom obliku. Mogu se koristiti na mobilnom uređaju, PDF propusnica ima QR kod", rekao je Malenica.

O ranijim slučajevima vezanim za propusnice  Malenica je istaknuo "Bilo je zlouporaba. Imali smo poslodavce koji su izdavali propusnice osobama koje nisu kod njih u radnom odnosu"

(REX)


 

Facebook komentari