Predstavljen katalog „SLOBODA NARODU! Antifašizam u Istri“

75 GODINA OD SJEDINJENJA ISTRE S HRVATSKOM I 25 GODINA OD OSNUTKA ISTARSKE ŽUPANIJE
Uoči 25. godišnjice Istarske Županije i 75. godišnjice Pazinskih (Rujanskih) odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom predstavljen je katalog „Sloboda narodu! Antifašizam u Istri“. Istarski župan Valter Flego kazao je: “Ne trčimo samo za kilometrima ceste ili za radnim mjestima, za mjerljivim vrijednostima, nego smo u sve ugradili one temeljne vrijednosti antifašizma“. 
Povjesničar dr. sc. Milan Radošević u svom govoru iznio je nekoliko zanimljivosti o povijesti i važnosti antifašizma u Istri . Prema istraživanju kojeg je proveo 2014. među 700 istarskih srednjoškolaca, njih 60% misli da je antifašistički otpor u Istri počeo za vrijeme Drugog svjetskog rata. No, za razliku od ostalih dijelova Hrvatske prvi antifašistički otpor krenuo je neposredno nakon Prvog svjetskog rata i jedan je od prvih u Europi.  Katalog od 512 stranica podijeljen je u sedam cjelina. Od talijanske okupacije Istre i početaka antifašističkog otpora (Prvomajski štrajk 1920. godine, Labinska republika, ubojstvo Vladimira Gortana 1929.), preko Drugog svjetskog rata, s naglaskom Narodno oslobodilačku borbu, pa sve do 1947. - Pariških mirovnih ugovora i odluci o diplomatskom pripajanju Istre Hrvatskog. Osim toga, Radošević istaknuo je da se u katalogu nalaze i zračne fotografije Pule nakon savezničkih bombardiranja 1944./45.  
Ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, jedan od autora kataloga podsjetio je okupljene da je uoči sedamdesete godišnjice završetka drugog svjetskog rata, prije tri godine na Kaštelu otvorena izložba koju se i dalje može pogledati. „Drugi svjetski rat je Istri, uz ono što obično ratovi donose,  materijalna razaranja,  patnju i stradanje stanovništva, donio još jednu promjenu državnih okvira i granica. I naravno onu težnju Istrana da žive u okviru svoje domovine – priključenje Istre matici zemlji Hrvatskoj“. Na kraju je istaknuo kako je potrebno osnovati stalni muzejski postav bogate ostavštine istarskog antifašizma, kakvog do sada nema u Istri.
Katalog potpisuje autorski tim – Gracijano Kešac i Lana Skuljan Bilić, uz stručne suradnike Gordanu Milaković, Katarinu Pocedić i Katarinu Marić, a sufinanciran je iz sredstava Ministarstva kulture, Grada Pule i Istarske županije. 
(REx/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari