Predstavljen ‘‘Bosanski atlas ratnih zločina’’

20-GODIŠNJI RAD DIREKTORA IDC-a IZ SARAJEVA MIRSADA TOKAČE
U pulskom Centru za tranzicijsku pravdu SENSE jučer je predstavljen Bosanski atlas ratnih zločina, plod 20-godišnjeg rada direktora Istraživačko dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsada Tokače. Predstavljanju je u ime Grada Pule nazočio predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić koji je kazao kako je ovaj digitalni atlas primjer na koji način alati suvremene tehnologije mogu doprinijeti poštivanju ljudskih prava. „Primjer je i program kojeg razvija naša domaća pamet u Vodnjanu, u tvrtki Infobip koja je izradila program Refugees United koja spaja obitelji raseljenih afričkih obitelji“, kazao je Sošić zahvalivši autoru na trudu kojeg je uložio u realizaciju ovog vrijednog rada.

U ime Istarske županije okupljene je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica dok je ukratko o radu SENSE centra govorio njezin predsjednik Mirko Klarin.  

Prema riječima autora Mirsada Tokača, Bosanski atlas ratnih zločina nastao je kako bi istraživanja IDC-a bila na što efikasniji i jednostavniji način dostupna javnosti. Kako je istaknuto, u Atlasu ne postoje  ideološke, vjerske ili etničke interpretacije, već samo istražene činjenice te ne predstavlja sjećanje jedne zajednice nego kolektivno sjećanje Bosne i Hercegovine.

Ovaj atlas posebnim čini činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi dodatni trenutno raspoloživi dokumenti kao ilustracija o onome što se dogodilo, primjerice fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja. I mjesta masovnih grobnica (gdjegod da su tijela identificirana) povezana su s listom žrtava dobivenom iz baze podataka IDC-a.

(REX)

Facebook komentari