Pred nama je 25. Sa(n)jam knjige u Istri

40 TONA KNJIGA, VIŠE OD 100 PROGRAMA U 11 FESTIVALSKIH DANA
25. Sa(n)jam knjige u Istri svoje obljetničko izdanje otvara u četvrtak, 5. prosinca 2019. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Gotovo tristo domaćih i inozemnih gostiju, koje predvodi nobelovac Orhan Pamuk, sudjelovat će u više od sto programa među gotovo četrdeset tona knjiga i više od dvjesto pedeset nakladnika. Srebrni pir slavit će se u tradicionalnih jedanaest festivalskih dana, sve do nedjelje, 15. prosinca. Na konferenciji za novinare u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja sudjelovali su direktorica Sajma – Magdalena Vodopija, direktor istarskoga regionalnog centra Zagrebačke banke – Valter Šarić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, Jasmina Nina Kamber, pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije – Vladimir Torbica, direktorica Turističke zajednice grada Pule - Sanja Cinkopan Korotaj, redatelj svečanog otvorenja Sajma - Matija Ferlin, producentica Sajma - Slavica Ćurković te voditeljica prodaje Sajma - Vlatka Balinčić. Predstavnici sponzora i pokrovitelja, u povodu 25. obljetničkog izdanja, Sajmu su uputili i prigodne čestitke.

Pročelnica Jasmina Nina Kamber uputila je veliku čestitku Sajmu kao manifestaciji koja sustavno i ustrajno promiče knjigu i čitanje. Prisjetila se sajamskih početaka, velikog entuzijasta Boška Obradovića koji je sanjati knjigu započeo 1995. godine na pulskom Forumu te je naglasila da je Sajam od tada do danas dio krvotoka grada Pule zahvaljujući kojem Pula čita.

Direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj pozdravila je sve prisutne i rekla kako je danas zahtjevno raditi te kako, da bi organizirao nešto punih 25 godina zaredom, moraš biti uporan, inovativan i kreativan kako bi to i opstalo i svake godine privuklo mnogo ljudi, a ovaj Sajam upravo to i radi. Dodala je i kako Turistička zajednica podržava ovu manifestaciju: „Prosinac je zadnjih nekoliko godina počeo biti popularan zbog Adventa, ali prije toga je centralni i jedini događaj bio upravo Sajam knjige, manifestacija koja je privlačila ne samo građane, nego i mnoge goste, kako iz Istre i iz cijele Hrvatske ali i šire.“

Producentica Sajma Slavica Ćurković objasnila je kako se iznimno trude kako bi programi bili zanimljivi i djeci, budući da se radi o zahtjevnoj mladoj generaciji te se osvrnula i na aktualnu situaciju sa štrajkom u školama: „Mi kao Sajam iz sveg srca ali i razuma podržavamo štrajk prosvjetara u borbi za njihova prava. Uz njih smo makar se to odrazilo na nas kao kolateralne žrtve u slučaju da ostanemo bez publike na programima.“

Ove godine čast otvorenja Sajma pripast će književniku Draganu Velikiću. Sajam je već najavio kako svoje 25. izdanje, temom Gradovi u tijeku posebno posvećuje svom gradu. Dragan Velikić, od pulskog gimnazijalca postaje značajan europski pisac, višestruko nagrađen za svoja djela regionalnim i europskim nagradama. Jednom takvom – srednjoeuropskom nagradom Vilenica za izuzetan doprinos književnost, nagrađen je  ove godine. Velikić je pisac više gradova, ali na početku njegovog obimnog i nagrađivanog djela bila je – Pula, kojoj se nerijetko u svom pisanju vraća. Svoji prvi, kultni roman Via Pula i recentni roman Adresa u hrvatskim izdanjima naklade MeandarMedia, Dragan Velikić predstavit će isti dan u 19 sati u Crvenom salonu, na glavnoj sajamskoj pozornici.   

Program svečanog otvorenja prema scenariju pisca i dramaturga, Gorana Ferčeca režira dugogodišnji suradnik Sajma, Matija Ferlin. Program će voditi glumac Livio Badurina, dok će u središnjem dijelu nastupiti pulska jazz glazbenica, skladateljica i kantautorica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca. Za poseban ugođaj pri prvoj šetnji kroz Sajam pobrinut će se glazbeni kolektiv Akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli kojeg, pod vodstvom dirigenta i glazbenog pedagoga Denisa Modrušana, čine studenti Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Tamara Obrovac ove godine je sa Sajmom ostvarila i posebnu suradnju. U izdanju Sa(n)jam knjige u Istri objavljena je knjiga Obrovac, Ivan i Tamara, koncipirana kao svojevrstan likovno-poetski dijalog slikara Ivana Obrovca i njegove kćeri, glazbenice Tamare. Knjigu je uredila kustosica i povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, a likovno ju je oblikovao Mauricio Ferlin, dizajner i art direktor Sajma. Izdanje je hommage Ivanu Obrovcu, a prati i simultanu memorijalnu izložbu. Knjiga će se premijerno predstaviti na dan otvorenja Sajma u 18 sati, dok će se izložba Ivan Obrovac: Pantoskopije uz glazbeno-vizualnu izvedbu Obrovac2 Tamara Obrovac Transhistria quarteta i video-projekciju Matije Debeljuha inspiriranu umjetničkim radovima Ivana Obrovca održati u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria.

Navedenom izložbom zaključit će se program prvog sajamskog dana, dok će ga u 17 sati otvoriti pulski autori: fotograf Igor Zirojević, povjesničar Miroslav Bertoša i povjesničarka umjetnosti Paola Orlić s posljednjim dijelom trilogije Pula – Grad Interval III: Pregaoci. Izložbu fotografija cjelokupne trilogije Sajam je otvorio u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca i ondje će se moći pogledati do kraja Sajma.

Sajam se ove godine ističe i po rekordnom broju izložbi. Uz navedene, izložba Gradovi u tijeku, autorskog tima Mauricija Ferlina, Leonide Kovač, Maje Kolar i Tine Ivezić u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, također, će se moći pogledati zaključno sa zadnjim danom Sajma. U suradnji sa Zbirkom umjetnina Grada Pule otvorit će se u Gradskoj galeriji Pula izložba slovenskog fotografa Jože Suhadolnika Jutra u Rusiji, koja će ujedno naznačiti i početak novog sajamskog programa Slavenski đardin nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura. S Galerijom Makina priprema se izložba Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma – koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe. U sajamskom prostoru bit će postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog (1935–2017), najznačajnijeg suradnika Sajma koji je u Pulu kroz Sajam unio srednjoeuropski duh. Priprema se na Sajmu i Pop-up izložba iznenađenja.  

Knjižara Sajma ove se godine oblikuje na poseban način i uz novu opremu. Posjetitelje očekuju velike novosti u izložbenom dijelu, a knjižarski postav Vlatke Balinčić i dizajnerska rješenja Mauricija Ferlina, olakšat će posjetiteljima biranje knjiga prema područjima interesa. Knjige će biti dostupne po značajnim popustima, a za obljetničko izdanje svi izdavači uz čestitku Sajmu za 25 godina suradnje poklanjaju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije "25 naslova za 25 godina Sajma".

Kroz programe nas ove godine vodi tim moderatora: Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar, Nevena Trgovčić, Vladimir Šagadin, Gordana Trajković i Sedina Cerovac. Sajam je posebno ponosan na svoje najmlađe posjetitelje i jutarnje programe koje za njih oblikuje Slavica Ćurković kroz Librić na Sajmu. Oni su i ove godine pripremani uz recentna izdanja za djecu hrvatskih nakladnika. Tradicionalnim programima za učenike Hop-lektiri i Pop-lektiri, pridružuje se i novi program PULikulArna reforma kojim će se u pet debatnih sesija o opusima za koje se čini da nisu potrošili rezon ni privlačnost pokušati skrenuti pažnja na književne klasike. U prvoj PULikulArnoj reformi bit će riječ o Čehovu, Kišu, Krleži, Shakespearu i Márquezu. 

Na službenoj Facebook stranici Sajma bit će organiziran i svakodnevni live streaming programa Doručak s autorom i nekolicine izabranih promocija, a dio programa moći će se pratiti i preko valova gradskog Radija Rojc.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari